HDP Hewlêr Temsilciliğinden gözaltılara tepki

KDP tarafından 7 Ekim günü Hewlêr’de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan HDP temsilcileri, “Açıktır ki, bu tür gözaltıları kabul etmemiz mümkün değildir” diye tepki gösterdi.

HDP Hewlêr Temsilciliği, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosunun yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, temsilcilerinin gözaltına alınmasına da tepki gösterdi.

Temsilcilik, ““İlk önce 23 yıl önce önder Abdullah Öcalan’a karşı yapılan uluslararası komployu kınıyoruz. 9 Ekim 1998’de Sayın Abdullah Öcalan’ı hedefleyen uluslararası komplo 23 yılını geride bıraktı. Bu süre boyunca Sayın Abdullah Öcalan dünyada eşi görülmemiş ağır tecrit koşullarında tutuldu” diye hatırlattı.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Açıktır ki, uluslararası komplo ve ardından yaşanan mutlak tecridin kabul edilmesi mümkün değildir. Bilinmelidir ki, komplo ve tecridin kendisi ulus devletin tekçi, inkârcı ve asimilasyoncu zihniyet ve siyasetinin bir sonucudur.

Bu 23 yıl boyunca Sayın Abdullah Öcalan tek bir an dahi halkların demokratik özgür birlikteliğinden ve demokratik çözüm çizgisinden geri adım atmadı. Sayın Öcalan’ın demokratik çözüm mücadelesi her geçen gün halklar tarafından daha fazla sahiplenilirken, AKP-MHP iktidarı da her geçen gün baskıcı ve retçi siyaset ve uygulamalarında ısrar etmiş, bu da sadece Kürt ve Türk halklarına değil, tüm bölge halklarına büyük bedeller ödetmiştir, ödetmeye de devam etmektedir.

Gelinen aşamada yapılması gereken şey, Kürt inkârcılığının derhal terk edilmesi ve Kürt sorunun da demokratik çözümün esas alınmasıdır.

Deklarasyonumuzda da belirtildiği gibi, tüm sorunlarımızın diyalog ve müzakere yoluyla çözüleceğine olan inancımı belirtiyoruz. Bunu sağlayacak olan da başta Kürt halkı olmak üzere tüm halkların ortak demokratik mücadelesidir. Partimizin en son 27 Ağustos’ta kamuoyuyla paylaştığı deklarasyonu buna tarihi bir imkân ve fırsat sunmaktadır. Bunun için de gerçek bir demokrasi cephesi her zamankinden çok daha fazla mecburiyet haline gelmiştir.”

“Bildiğiniz gibi HDP Hewlêr temsilcileri ve üyeleri olarak dün 4 kişi Hewlêr asayişi tarafından kısa süreliğine de olsa gözaltına alındık” diye hatırlatılan açıklamada şunlar belirtildi:

“Açıktır ki, bu tür gözaltıları kabul etmemiz mümkün değildir. Zira bizler burada siyasi parti temsilcileri olarak, resmi şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. İkametgâhlarımız bellidir, çalışmalarımız da bilinmektedir. Bölge asayişi istediği zaman bizi ziyaret edebilir, görüşlerimizi dinleyebilir, varsa bir sorun bize iletebilir. Dolayısıyla temennimiz ve dileğimiz dün yaşananların bir kez daha tekrarlanmamasıdır.”