HDP Milletvekili Remziye Tosun'a 10 yıl hapis

HDP Milletvekili Remziye Tosun'a 10 yıl hapis cezası verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Remziye Tosun hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın duruşması görüldü. Duruşmada Tosun’a, 10 yıl hapis cezası verildi.

Amed'in Sur ilçesinde 2016'da ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde ilçede mahsur kalan 26'sı tutuklu 47 kişi hakkında "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" ve "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Daha sonra tüm sanıklar açısından tefrik eden Sur Ana Davası'nda tutuksuz yargılanan HDP Milletvekili Remziye Tosun’un 13’üncü duruşması görüldü. Tosun’un katılmadığı duruşmaya, avukatı Muharrem Şahin katıldı.

YALAN İFADELERLE KARAR

Av. Şahin, 'tanık' İbrahim Halil Koyuncu'nun 100’e yakın kişi hakkında ifade verdiğine, bu kadar bilgiye sahip olmasının imkansız olduğuna dikkat çekti.

Şahin, müvekkilinin sadece tanık beyanlarıyla cezalandırılamayacağını söyledi ve şunları kaydetti:

"Müvekkilim Sur içinde kalan ve yaşayan biridir. Müvekkilin o dönem ekonomik koşulları iyi değildi. Oradan çıkarsa yaşayabileceği başka bir yer yoktu. Mütalaada müvekkilin örgüt üyesi olduğu, çatışmalara girdiği, örgüt militanlarını tedavi ettiği iddia ediliyor. Bir insanın bu kadar güce sahip olması hayatın olağan akışına aykırıdır. Hakkında gözaltındaki kişiler beyan veriyor. Hepsinin kötü muameleye maruz kaldığı görüntülerde mevcut. Bir çoğu mahkemede beyanından vazgeçti. Beyanından dönmeyen sadece Ekrem Özgün’dür. Özgün, girişte iki güvenlik görevlisiyle konuşuyor. Güvenlik görevlileri, ‘bu kadar şey söyledin de bir kısmı doğru’ diyor, Ekrem ise ‘onlar benim canımı yaktı, ben de onların canını yakacağım’ diyor. Müvekkil orada kalıyor. Çocukları da var. Tanık İbrahim’in beyanında geçen 18 aylık bebeğin örgüte katılması mümkün değildir. İddiaların gerçekle bağdaşmadığını, atılı suçun vasıflarının oluşmadığından beraatına karar verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” 

KARAR

Mahkeme heyeti, Tosun’a “örgüt üyesi olmak” suçundan 10 yıl hapis cezası verdi. Tosun’un yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirinin devamına karar veren mahkeme, kararın kesinleşmesiyle birlikte bir örneğinin Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne ve Meclis Genel Sekreterliğine gönderilmesini de kararlaştırdı.