HDP ve DBP, Dünya Kobanê Günü'nü selamladı

HDP ve DBP, Dünya Kobanê Günü'nü selamlayarak, işgal saldırılarına ve tehditlere karşı mücadeleyi büyütme mesajı verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Merkez Yönetim Kurulu, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle yazılı açıklamalar yaptı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu, "21’inci Yüzyılda uluslararası ve bölgesel güçlerin desteğiyle halkların başına bela edilen IŞİD, tarihin görüp görebileceği en büyük vahşete ve insanlık suçlarına imza attı. Halkların yaşam umudu, özgürlük hayalleri yok edilmek istendi. Ancak IŞİD’e karşı 8 yıl önce Kobanê’de verilen destansı direniş ve kazanılan zafer halkların özgürlükten asla vazgeçmeyeceğini, köleliği asla kabul etmeyeceğini kanıtladı. Kürt halkı ve dostları başta olmak üzere ezilen halklar ve kimlikler özgürlük yüzyılına öncülük ediyor. IŞİD’e karşı 133 gün boyunca Kobanê’de ortaya konulan büyük direniş Kobanê’yi özgürleştirmenin, insanların kendi onurlarına, kimliklerine sahip çıkmasının yanı sıra insani değerler adına verilen bir kadın direnişi olarak da tarihe geçti. Bugün de Kürt halkı ve kadınlarının büyük emek ve mücadele ile yarattığı Jin, Jiyan, Azadî sadece Ortadoğu’da değil bütün dünyada özgürlük sloganı olarak yankılanıyor" dedi.

"Kobanê ruhu, dünyanın dört bir yanında özgürlük ruhu oldu, heyecan ve umut yarattı ve karşılık buldu" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Aradan 8 yıl geçmesine rağmen bölgesel güçlerin besleyip palazlandırdığı IŞİD türevi çeteler bugün Efrîn’de cirit atıyor. Kobanê ve Kuzey Doğu Suriye halklarına yönelik tehditler sürüyor. İran’da özgürlük isteyen halklar ve kadınlara karşı IŞİD yöntemleriyle saldırılar gerçekleştiriliyor. Kobanê Kumpas Davasıyla sadece partimiz hedef alınmıyor, aynı zamanda özgürlük isteyen bütün kesimler tehdit ediliyor" denildi.

DBP: SALDIRILARA KARŞI NET TAVIR GÖSTERİLMELİ

DBP'nin açıklamasında, “Kobanê'nin Rojava'daki direnişi uluslararası bir mücadeleyle bütünleşmiş ve tüm dünyaya yayılmıştır. Bu mazlumların özgürlük umuduydu. Arin Mirkan'ın şahsında Kürt kadınlarının direnişi Ortadoğu ve dünya kadınları için, ezenlere karşı verilen mücadelenin bir örneği oldu. Bunun günümüzdeki bir örneği İran ve Doğu Kürdistan'da Jîna Emini'nin öldürülmesiyle başlayan ve ‘Jin Jiyan Azadi’ sloganıyla devam eden isyandır. Rojava'da yayılan bu slogan, dünya kadınlarının dilinde özgürlük çığlığı haline geldi. Kobanê Kürt halkı için önemli bir kilometre taşıdır" denildi.

AKP-MHP iktidarının, uluslararası güçlerin iş birliği ve izniyle Girê Spî, Serê Kaniyê ve Efrîn'i işgal ederek çetelerin eliyle yağmaladığını ve demografisini değiştirdiğini belirten DBP, "Dünya Kobanê Günü'nü kutluyor; Kürt halkını, örgütleri ve siyasi partileri bu saldırılara karşı net bir tavırla tepki vermeye ve Kürt halkının değerlerine ve kazanımlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Kobanê üzerinden özgürlüğe yürüyoruz" dedi.