HPG Lêlikan’da şehit düşen iki kadın gerillayı andı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), Haziran 2017’de Xakurkê’ye bağlı Lêlikan’da hava saldırısı sonucu şehit düşen Devrim ve Çiyajîn kod adlı iki gerillayı andı.

HPG-BİM yaptığı yazılı açıklamada, “4 Haziran 2017 günü Xakurkê’ye bağlı Lêlikan alanında işgalci Türk ordusunun gerçekleştirdiği hava saldırısında Devrim ve Çiyajîn yoldaşlarımız şehadete ulaşmışlardır. Şehit yoldaşlarımızı şehadet yıldönümlerinde saygıyla anıyoruz” dedi. 
Açıklamada her iki gerillanın kimlik bilgileri şöyle verildi:
 

Kod Adı: Devrim Brusk
Adı Soyadı: Hanım Bozkur
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Suzan – Mehmet Sadık
Şehadet Tarihi ve Yeri: 4 Haziran 2017 / Xakurkê

 

Kod Adı: Çiyajîn Zagros
Adı Soyadı: Pınar Demir
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Seyran – Şükrani
Şehadet Tarihi ve Yeri: 4 Haziran 2017 / Xakurkê

 

HPG-BİM, şehit düşen gerillaların mücadele yaşamına ilişkin şunları ifade etti: 

“Kürt halkı tarih boyunca sayısız saldırıya maruz kalmasına rağmen hiçbir zaman teslim olmamıştır. Ne zaman bir zulme uğrasa yönünü kadim Kürdistan’ın kutsal dağlarına çevirmiş ve direnişi tek seçenek olarak önüne koymuştur. Bu nedenle halkımızın tarihi aynı zamanda direnişlerin tarihi olarak adlandırılmaktadır. Partimiz PKK, halkımızın görkemli direniş tarihi üzerinde can bulmuş ve her geçen gün mücadeleyi yükselterek sömürge konumundaki Kürt ve Kürdistan gerçekliğini zaferle buluşturmanın adı olmuştur. Zafer yürüyüşümüz, Önder Apo’nun felsefesi öncülüğünde ve kutsal şehitlerimizin tarifsiz emekleri sonucu bugünlere gelmiştir. Şehitlerimiz, mücadeleleriyle kesintisiz bir gelenek oluşturmuş ve bu gelenek kuşaktan kuşağa aktarılmıştır. Özgür kadın kimliğinin yok olmakla yüz yüze kaldığı bir süreçte Önder Apo, Kadın Özgürlük İdeolojisi’ni geliştirmiştir. Gerçek kimliğiyle buluşan Kürt kadını, Kürdistan devriminin öncülük rolünü üstlenmiş ve günümüze kadar da bu rolünü büyük bir başarıyla yerine getirmektedir. Besêlerden Sara ve Zilanlara, Berîtanlardan Delal Amedlere aktarılan direniş yine Kürdistan dağlarında geleceğe taşınmaktadır. Çiyajîn ve Devrim yoldaşlarımız, bu onurlu çizgiyi tereddütsüz temsil ederek mücadeleyi yükseltmiş ve şehadetleriyle PKK’nin onurlu tarihindeki yerlerini almışlarıdır. 

Devrim yoldaşımız, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi tarihinde merkez konumunda rol oynayan yurtsever Amed’te dünyaya gelmiş ve büyümüştür. Emeğiyle geçinen bir ailede büyüyen yoldaşımız, erken yaşlarda çalışarak ailesinin geçinmesine yardım etmiş ve kişiliğindeki emekçi özellikler her zaman ön planda olmuştur. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ni erken yaşlarda tanıyan yoldaşımız, gençlik çalışmalarında yer almış, sömürgeci TC devletinin Kürdistan ve Kürt halkına karşı uyguladığı asimilasyon, inkar ve imha siyasetine yakından tanıklık etmiştir. Halkımızı tarihsel değerlerinden koparmak için Kürt kadınını hedef alan işgalcilerin kirli siyasetine karşı büyük bir öfke duyan Devrim yoldaşımız, sistemin saldırılarına karşı gerilla saflarına katılarak gereken cevabı vermiştir. Genç bir kadın olarak Apocu Felsefe’de derinleşen yoldaşımız, özgür Kürt kadın kimliğinin genç ve güçlü örneklerinden biri olmuştur. Samimi yoldaşlığı ve mütevazi kişiliğiyle yoldaşları arasında çok sevilen Devrim yoldaşımız, genç yaşta komutanlaşarak bulunduğu her alanda üstlendiği görevleri üstün bir başarıyla yerine getirmiştir. 

Çiyajîn yoldaşımız, yurtsever ve emekçi bir ailede dünyaya gelip büyümüştür. Çocukluk yıllarından itibaren yurtsever gelenekle şekillenmiş ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ni yakından takip etmiştir. Genç bir kadın olarak, sistemin ve toplumun kadın üzerindeki yoğun baskılarını TC sömürgeciliği somutunda erken yaşlarda bilince çıkaran yoldaşımız, kardeşiyle birlikte gerillaya saflarında mücadele etme kararı vererek 2015’te Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katılmıştır. Katıldığı ilk günden itibaren Kadın Özgürlük İdeolojisi’ni büyük bir merakla araştıran yoldaşımız, genç yaşına rağmen kısa sürede büyük bir yetkinliğe ulaşmıştır. Bulunduğu her alanda özgür kadın çizgisini yansıtan yoldaşımız, yaşamda her zaman öncülük yapmış ve savaş alanında YJA Star komutanlaşmasının güçlü bir örneğini temsil etmiştir. Sürekli okuyan, kendini geliştiren ve öğrendiklerini yoldaşlarıyla paylaşmayı esas alan Çiyajîn yoldaşımız, bulunduğu her ortamda üstlendiği görevleri üstün bir başarıyla yerine getirmiştir.”
 
Açıklamada yurtsever Kürdistan halkı ve direnişçi kadınlara başsağlığı dileğinde bulunuldu:

“Direnişleri ve mücadeleleriyle özgür kadın kimliğinin yılmaz savunucuları olarak, Kürt ve dünya kadınlarına erkek egemenlikçi zihniyete karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiğinin en somut ve hakiki örnekleri olan Devrim ve Çiyajîn yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkına ve direnişçi kadınlara başsağlığı diliyoruz.”