HPG Mardin ve Hakkari'de şehit düşen 4 gerillayı andı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), Ağustos ve Eylül aylarında Mardin ve Hakkari'de işgalci Türk ordusuyla yaşanan çatışmalarda şehit düşen dört gerillanın kimlik bilgilerini açıkladı.

HPG-BİM, 5 Ağustos'ta Mardin'in Derik ilçesinde 2 gerilla, 20-26 Eylül tarihleri arasında Hakkari'de 2 gerillanın şehit düştüğünü bildirdi.

HPG-BİM'in açıklaması şöyle:

5 Ağustos günü işgalci TC ordusu Mêrdin’in Derik ilçesi kırsalında bir operasyon başlatmıştır. 8 Ağustos günü saat 20:00’da güçlerimiz ile işgalciler arasında başlayan yoğun çatışmalar 9 Ağustos günü öğlen saatlerine kadar devam etmiştir. Bu çatışmalarda 3 işgalci cezalandırılırken, birçok işgalci de yaralanmıştır. Bu çatışmalarda kahramanca savaşan Diren Avent ve Hêvi Herekol yoldaşlarımız silahları düşman eline geçmemesi için imha ettikten sonra kendi üzerlerindeki bombaları patlatarak fedai bir şekilde şehadete ulaşmışlardır. Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın ayrıntılı kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Diren Avent
Adı Soyadı: Gülistan Şahin
Doğum Yeri: Wan
Anne - Baba Adı: Esmer Peri - Haci
Şehadet Tarihi ve Yeri: 08 Ağustos 2020 / Mêrdin

Kod Adı: Hêvî Herekol
Adı Soyadı: Hunav Ayhan
Doğum Yeri: Siirt
Anne - Baba Adı: Atişah - Nezir
Şehadet Tarihi ve Yeri: 08 Ağustos 2020 / Mêrdin

Diren ve Hêvi yoldaşlarımız her biri farklı tarihlerde, yurtsever ailelerde dünyaya gelmiş ve yurtsever bir bilinçle şekillenmişlerdir. İşgalci Türk devletinin Kürt halkına karşı uyguladığı soykırım politikalarına ve tecavüz kültürüne karşı her zaman direnişi esas alan ve bu uğurda büyük bedeller ödeyen Kürt kadınlarının destansı direnişi, Diren ve Hêvi yoldaşlarımızda büyük bir heyecan ve umut yaratmıştır. Sömürgeci soykırımcı TC devletinin uygulamalarına karşı gerilla direnişinin elzem olduğunu anlayarak gerilla saflarına katılmışlardır. Kısa sürede Önder APO felsefesinde yetkinleşmiş, kadın özgürlük çizgisinde gelişmiş ve pratikte büyük başarılar elde etmişlerdir. Diren ve Hêvi yoldaşlarımız, büyük bir birikim ve sarsılmaz bir iradeyle elde ettikleri tecrübeyle yönlerini Kuzey Kürdistan’a vermişlerdir. Yoldaşlarımız, düşmanın teslim ol çağrılarına büyük bir direniş, özgür kadın iradesi ve Apocu fedai duruşla cevap vermiş, bir gün boyunca süren çatışmalarda son mermilerine kadar işgalcilerle çarpışarak ölümsüzler kervanına katılmışlarıdır. Diren ve Hêvi yoldaşlarımızın destansı direnişi Kürt kadının özgürlük mücadelesine direniş perspektifi ve zafer gerekçesi olacaktır.

20 Eylül günü işgalci TC ordusu Colemêrg iline bağlı Sümbül alanında bulunan Sırtê Bakê, Sırtê Tasot ve Şehid Mordem alanlarında bir operasyon başlatmıştır. 26 Eylül günü akşam saatlerine kadar devam eden bu operasyonda yaşanan çatışma ve hava saldırıları sonucunda Resul Herekol ve Brusk Kop yoldaşlarımız şehadete ulaşmışlardır. Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın ayrıntılı kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Resul Herekol
Adı Soyadı: Mehmet Nazım İlhan
Doğum Yeri: Sêrt
Anne - Baba Adı: Makbule - Abdulmuhsin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Eylül 2020 / Colemêrg

Kod Adı: Brusk Kop
Adı Soyadı: Samet Kara
Doğum Yeri: Muş
Anne - Baba Adı: Müsbet – Mehmet Zahir
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Eylül 2020 / Colemêrg

Resul yoldaşımız Sêrt’te dünyaya gelmiştir. Yurtsever bir ailede yetişen yoldaşımız, erken yaşlarda partimizi tanımış ve 2013’te gerilla saflarına katılarak halkımızın özgürlük hayallerini gerçekleştirmek için sınırsız bir emek ve kesintisiz bir çabanın sahibi olmuştur. Mütevazi kişiliği, yaşama hesapsız katılımı, yoldaşlarına karşı sonsuz sevgi ve saygısı ile tanınan yoldaşımız, uzun yıllar Zagroslar’ın sert coğrafyasında komutan Reşitlerin izinde gerillacılık yapmıştır. En zor dönemlerde, her zaman en ön saflarda yerini alan ve işgalcilere ağır darbeler vurulan eylemlerde yerini alan yoldaşımız, komutanlaşarak gerilla tecrübesini, parti ahlak ve kültürünü yeni yoldaşlara aktarmış ve özgürlük savaşımızın yiğit bir komutanı olmuştur.

Muş’ta dünya gelen Brusk yoldaşımız, yurtsever bir ailede yetişmiş ve göç etmek zorunda kaldığı işgalci TC devletinin metropollerinde uzun süre kalmasına rağmen Kürdistani değerlere her zaman bağlı kalmıştır. İşgalcilerin zorla askere alarak, Kürdistan’da işgal ordusunun bir parçası haline getirmek istediği yoldaşımız, işgalcilerin baskılarına boyun eğmemiş, faşist TC ordusundan firar edip gerilla saflarına katılarak özgürlük ordusunun militan bir neferi olmuştur. İşgalcilere karşı kinini ve öfkesini parti çizgisinde derinleşerek ve gerillacılıkta uzmanlaşarak ortaya koyan Brusk yoldaşımız, Zagroslar’da uzun yıllar gerillacılık yürütmüş ve işgalcilere ağır darbeler vurmuştur.

Başta şehit yoldaşlarımızın değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diliyor ve kahraman şehitlerimizin mücadelesini zafere taşıyacağımızın sözünü yineliyoruz."