Kayıp yakınları buluştu: Failler korunuyor

Amed ve Batman'daki eylemlerde, devlet güçlerinin 'kaybettiği' İbrahim Gündem, Kamil Bilgeç, Mehmet Bilgeç ve Halil Birlik'in akıbetleri soruldu.

AMED
İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, her hafta “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla gerçekleştirdikleri oturma eyleminin 563’üncüsünü düzenledi. Eylem, dernek binası önünde kayıp yakınları ve insan hakları savunucularının katılımıyla düzenlendi.
Eylemde konuşan İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, 64 haftadır kapalı bir mekanda mücadelelerini sürdürmek durumunda kaldıklarını hatırlatarak, “Bu tamamen barışçıl gösteri ve ifade hakkının ihlalidir" dedi.
Faillerin cezasızlık zırhıyla korunduğuna dikkat çeken Yalçın, "Berfo ana, Fatma ana ve Elmas ana gibi daha birçok anne oğluna, kardeşine ulaşmadan hayatta veda ettiler. Kayıp İbrahim Gündem’in annesi de bu sene içerisinde kaybına ulaşamadan yaşamını yitirdi” dedi.
Avukat Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden de 4 yıl geçtiğini belirten Yalçın, Elçi’nin dosyasında bir gelişme bulunmadığına, herhangi bir şüpheli bulunmaksızın soruşturma yürütüldüğüne dikkat çekti.
Eylemde, Amed'in Hazro ilçesinde 25 Eylül 1991 tarihinde gözaltına alınan ve kaybettirilen İbrahim Gündem’in akıbeti soruldu.

BATMAN
Batman'da da kayıp yakınları İHD Batman Şubesi öncülüğünde kayıpların akıbetini sormak amacıyla dernek binasında bir araya geldi. Eyleme HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, kayıp yakınları, insan hakkı savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatları da katıldı.
Eylemin 469'uncu haftasında basın metnini İHD Şube yöneticilerinden Mehmet Zeki Tangüner okudu. Tangüner, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde 27 Kasım 1995 tarihinden bu yana kayıp olan Kamil Bilgeç ile Kasım 1996'da Habur Sınır Kapısı'nı geçerken gözaltına alınan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan Bilgeç’in amcasının oğlu Mehmet Bilgeç ve Halil Birlik'in akıbetlerini sordu.