Kayyum protestosunu takip eden gazetecilere dava

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin AKP-MHP tarafından gasp edilmesi ardından belediye binası önünde gerçekleşen protestoları takip ettikleri sırada gözaltına alınan 5 gazeteci toplam 8 kişi hakkında dava açıldı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin AKP-MHP tarafından gasp edilmesi ardından, belediye binası önünde aralarında HDP milletvekillerinin de olduğu yüzlerce kişi tarafından protesto edildiği 20 Ağustos 2019’da polis halka gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırmıştı. Saldırı sırasında kimi insanlar gözaltına alınırken, polisin şiddet uyguladığını görüntüleyen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç, Jinnews muhabiri Rojda Aydın, gazeteciler Halime Parlak ve Nurcan Aslan ile birlikte 67 yaşındaki Mehmet Ete, Hamza Ete ve Mehmet Selim Şimdi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar bir hafta tutulduktan sonra “Orada ne işiniz vardı” sorusu sorularak serbest bırakılmıştı.

Mardin Cumhuriyet Savcılığı tarafından 5’i gazeteci 8 kişi hakkında “Örgüt üyesi olma” ve “Örgüt propagandası yapma” iddiasıyla başlatılan soruşturmada geçtiğimiz yıl takipsizlik kararı verilirken, Cumhuriyet Başsavcılığı bu kez de “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinde Dağılmama” iddiasıyla iddianame hazırladı. Hazırlanan iddianame Mardin 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede Mardin Valiliği tarafından olay günü 30 günlük “eylem ve etkinlik yasağı” kararı olduğu belirtilerek, gazeteciler ve 3 isim hakkında “karayolunu araç trafiğine kapatan, yapılan müdahalelere rağmen ısrarla müdahale bölgesini terk etmeyen, mukavemet gösteren ve eylemci grup içerisinde yer alan” ifadeleri kullanıldı. İddianamede savcılık, “kanuna aykırı olarak toplantı ve yürüyüşün gerçekleştiği” iddiasında bulunarak, “Görüntü inceleme tutanakları ve alınan ifadelerde şüphelilerin yasa dışı eylemi yapan grup içerisinde yer aldıklarının tespit edildiği ve bu şekilde haklarında kamu davasının açılmasını gerektirecek yeterli şüphe oluştuğu” ifadeleri yer aldı.