KCK'den Bavê Şêx için başsağlığı mesajı

Yaşamını yitiren Êzidî inanç önderi Bavê Şêx için başsağlığı dileyen KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, "Merhumun anısına, en büyük arzusu olan birlik ve demokratik özerk sistemi kurarak cevap olunabilir" dedi.

KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, Êzidîlerin inanç önderi Bavê Şêx'in yaşamını yitirmesi üzerine yazılı açıklama yaptı.

'BÜYÜK KAYIP VE ACI'

Komitenin açıklaması şöyle:
"Êzdî halkımızın inanç önderi Bavê Şêx’in vefatını büyük bir üzüntü içinde öğrenmiş bulunuyoruz. Bu vefat Êzdî halkımız kadar her inançtan yurtsever Kürtler için de bir kayıp ve acı olmuştur. Vefatından ötürü başta Bavê Şêx’in kederli ailesine olmak üzere, Êzdî halkımıza başsağlığı diliyoruz. Üzüntülerini paylaşıyor, sabır ve metanet diliyoruz. Êzdî halkımızın Bavê Şêx’in ansına birliğini sağlamlaştırarak ve demokratik kurumlarını güçlendirerek cevap vereceğine inanıyoruz.
Bavê Şêx mertebesi, Êzdî direniş tarihinin en önemli mevzisi olmuştur. Êzdî halkımızın yaşadığı fermanlara rağmen varlığını sürdürüyor olmasında bu kurumun halkımıza verdiği bilinç, irade ve yurtseverlik önemli rol oynamıştır. Dolayısıyla Êzdîler, fermanlara ve türlü zorluklara rağmen toplum olarak varlıklarını sürdürme başarısında Bavê Şêx kurumuna ve bu kurumun temsilcilerine çok şey borçludur. Êzdî inancını var eden kurumların ve temsilcilerinin, Êzdîliği ve Êzdîleri bugüne taşıdığına şüphe yoktur.  Bu inanç geleneğini günümüzde Bavê Şêx temsil etmeye çalışmıştır. Bu aynı zamanda bir öz savunma duruşu, bilinci ve kültürü demektir. Êzdî halkımızın Bavê Şêx’in anısına bu bilinçle cevap olacaklarını, öz savunma güçlerini ve öz yönetim kurumlarını geliştirip büyüteceklerine inanıyoruz.

'EN ÇOK İSTEDİĞİ BİRLİK OLMUŞTU'

Bavê Şêx’in en çok istediği şey Êzdîlerin birliği olmuştur. Êzdîlere, örgütlenmelerini güçlendirerek soykırımcılara ve işbirlikçilere karşı kendinizi savunun demiştir. Bilindiği gibi Bavê Şêx, Êzdî toplumundan sürekli topraklarına dönmelerini ve kardeşlik içinde yaşamalarını talep etmiş, bunun için manevi gücünü kullanmış ve çağrılarda bulunmuştur. Êzdîlerin özgür ve demokratik bir ortamda varlığını sürdürmesi en büyük arzusu olmuştur.
Êzdîlerin amacı ve hedefi olan özerk ve demokratik yaşam, bugün Şengal’de adım adım gerçekleşmekte, bunun için direniş sürmektedir. Bu direniş aynı zamanda Êzdî halkımızın özgür ve demokratik toplum özelliklerine göre kendini yenileme çabasıdır. Bilindiği gibi Bavê Şêx’in son fermanda esir düşen Êzdî kadınların topluma yeniden katılmasına onay vermesi de Êzdîlikte büyük bir yenilik olmuştur. Bavê Şêx’in bu yenilikçi ve kapsayıcı yaklaşımı, en zor günlerde Êzdîlere büyük bir destek ve moral vermiştir. Sorunların çözümünde büyük destek olmuştur. Bu ve benzer yaklaşımlar, Bavê Şêx’in Êzdîler içindeki otoritesini daha da büyütmüş, kendisine duyulan sevgi ve saygıyı artırmıştır.

'BİRLİK VE ÖZERK SİSTEMLE ANISINA SAHİP ÇIKILABİLİR'

Êzdî halkımız son fermandan sonra hızlı bir biçimde kendini yenileyecek adımlar atmıştır. Bu kapsamda öz savunma güçlerini ve demokratik kurumlarını örgütlemiştir. Bu çalışmaların geliştirilmesinde Bavê Şêx’in manevi desteği kolaylaştırıcı rol oynamıştır. Özellikle de son fermandan sonra ortaya çıkan sorunların çözümünde gösterdiği yol ve yöntemlerin katkısı unutulmayacaktır. Bavê Şêx’in bu özellikleri O’nu sadece Êzdîler için değil tüm Kürtler için aranan bir şahsiyet yapmıştır. Tüm inançlarla geliştirmek istediği ilişkiler, kıymetini artırmış, Êzdîlere yeni dostlar kazandırmıştır. Kapsayıcı ve yapıcı rol oynama gayreti içinde olması Êzdîler için her daim aranacak bir inanç lideri yapmıştır. Vefatıyla da başta Êzdîler olmak üzere tüm halkımız için büyük bir kayıp olmuştur.
Hareket olarak Bavê Şêx’in vefatından duyduğumuz üzüntüyü bir kez daha belirtirken, Êzdî halkımızın acısını paylaştığımızı ifade etmek istiyoruz. Vefatı dolayısıyla başta Bavê Şêx’in kederli ailesi olmak üzere Êzdî halkımızın başı sağ olsun diyoruz. Yerine sorumluluk alacak olan Bavê Şêx başta olmak üzere tüm Êzdîlerin merhumun anısına, en büyük arzusu olan Êzdîler arası birliği ve demokratik özerk sistemi kurarak cevap olacaklarına inanıyoruz."