KDP, MİT’e yeni üsler açtı

KDP, Bradost, Lêlikan ve çevresindeki bölgelerin işgalinden sonra Türk ordusu için yeni üs ve merkezler kuruyor.

İşgalci Türk devleti, Medya Savunma Alanları’na giren yerlerde KDP ile iş birliği çerçevesinde Pêşmerge Destek Gücü 1. Komutanı Sihan Barzani öncülüğünde yeni merkez ve gözetleme noktaları kuruyor.

MİT’in özellikle belirttiği yerlerde, PDK’nin özel birlikler eşliğinde yeni merkezler kurulmakta. Gerilla noktalarını gözetlemek, hareket tarzını izlemek, silah depolarını ve finans kaynaklarını öğrenmek amacıyla Parastin’in iş birliğiyle yeni faaliyetler başlatıldı.

YENİ ÜSLER KURULDU

Türk devletini, Güney Kürdistan’da kurduğu ve kurmayı sürdürdüğü yeni üs merkezleri şunlar:

* Bradost ve Sîdekan hattında yeni merkezler kuruldu.

* Hesen Beg Tepesi’nde yeni gözlem noktaları kuruldu.

* Helgurtd Dağı ve Hacı Umran’ın Xuşkan köyüne düşen tarafında, gözetleme noktası ve karakol kurma çalışmaları başladı.

* Hesaarî Serkan Dağı’nda, Mexîman yolu üzerinde, Dolan bölgesi sınırında ve Rayat ile Berde Zerdê’de yeni karakollar kuruldu.

* Gundê Jor, Gundê Jêr ve Şereye’de kontrol noktaları kurulduktan sonra Belekati bölgesine geçildi. Dêlzer ve Berdeboşkan karakollarının yanı sıra yeni karakollar da kuruldu.

* Helemond Tepesi’nin Zînî Wertê’ye düşen tarafında ve Rewandûz ilçesinin çevresinde, pêşmerge kıyafetli Türk askerleri yerleştirildi. Rewandûz tarafında da Xiwarû köyüne ağır silahlar gönderildi.

* Qesre, Bocar, Xaneq, Kolîtar, Mamerût, Pişt Mergê ve Balayan’daki karakollar ve diğer karakollarda bulunan pêşmerge sayısı da artırıldı.

KDP VE TÜRKİYE’DEN ORTAK KOMİTE

Elde edilen bilgilere göre, yeni karakol kurma ve var olan karakolların yenilenmesi için KDP ve Türkiye arasında bir komite kurulmuştu. Yeni karakolları kurmak için de Federe Kürdistan Hükümeti’nin kasasından kaynak aktarılıyor. Türk devleti de Güney Kürdistan’dan Türkiye’ye giden petrolü karşılıyor.

ÇOĞU MİT’İN KONTROLÜNDE

Sahadaki kaynaklardan alınan bilgilere göre; KDP’nin 80. Gücü’nün kaldığı karakollar; özellikle de Bradost, Belekatî ve Rewandûz bölgesindekiler, MİT’in kontrolünde. Helgurt Komutanı Berhem Arîf Yasîn, bilgileri MİT ile paylaşıyor. Parastin’a bağlı Anti-Terör Birlikleri, Sipêlk Komutanlığı ve Sihad Barzani’ye bağlı Destek Gücü de bu kapsamda yer alıyor. Pêşmergeler ile MİT elemanları ve Türk özel birlikleri burada konuşlanmış durumda.

BURADAN KOORDİNE EDİLİYOR

Burada yapılan karakol ve üs merkezlerinden MİT’e aktarılan bilgiler ışığında işaretlenen yerler, hedeflenerek bombalanıyor. Bu bombardımanlarda sivil halk katledilmekte, bağ ve bahçeleri zarar görüyor. Aynı zamanda Kürt Özgürlük Hareketi de şehit veriyor. 15 Haziran 2020’da Medya Savunma Alanları, Şengal, Mexmûr, Türk devletinin işgal ettiği Heftanîn, Xakurkê ve Güney Kürdistan’da diğer bölgeler üzerindeki eşzamanları saldırılar göz önüne alındığında bu üs ve karakolların niçin kurulduğu fazla söze gerek bırakmıyor. Çok açık bir şekilde bu üs, merkez ve karakollardan verilen bilgiler ışığında gerilla alanları hedef alınıyor.

İSTİHBARATLA BÖLGEYİ DENETLEME

Gösteri ve protestoların olmaması için halkın içinden toplanan bilgiler, direkt bir şekilde Parastin ile paylaşılıyor, gösterilere öncülük edenler etkisiz hale getiriliyor. Örneğin Şêladizê’de Türk üssüne karşı yapılan protestoya öncülük eden gençler Türk devletinin SİHA’sıyla katledildi. İstihbarat ağıyla bölgeyi komple denetime alarak, içeriden işgal etmek istiyorlar. Bu yüzden de bölgede olağanüstü bir durum var. Her alanda KDP’ye bağlı özel güçler yerleştirilip gösteri ihtimaline karşılık gözaltı operasyonları yapılıyor. Şimdiye kadar bu bölgelerde gözaltına alınan onlarca kişinin akıbetleri net değil. Sınır bölgeleriyle beraber Dihok, Zaxo ve Hewlêr’de de gözaltı operasyonları yapılıyor.

BASINININ MESAİSİ DE PKK’Yİ SUÇLAMAK

KDP Aydın ve Basın Kurumu ile Parastin, Türk devleti ile yapılan iş birliğini gizlemek, Güney Kürdistan’daki işgal saldırılarını meşrulaştırmak için PKK’yi suçlu olarak gösteriyor.

TÜRKMEN CEPHESİ’YLE KERKÜK’Ü İŞGAL

MİT, Kerkük’te Türkmen Cephesi aracılığıyla pêşmergenin de katılacağı güvenlik üssü için de faaliyette. Bu dönemde direkt olarak Kerkük’e müdahale edemeyeceğini bildiği için Türkmen Cephesi aracılığıyla bunu yapıyor. Türkmen Cephesi de Türk devletinin izni ve MİT desteğiyle yoğun faaliyet içinde. Kerkük’te ortak bir üs açma ihtiyacı yoksa neden Türkiye tarafından hazırlanan 400 kişilik bir silahlı güç ihtiyacı doğmuş, sorusu yanıt bekliyor. Hatırlanacağı gibi Irak İstihbarat Örgütü’nün Kerkük’ün Musella ilçesindeki patlamayla ilgili olarak yakaladığı 2 kişinin MİT elemanları olduğu ortaya çıkmıştı.