KDP’nin güç sevkiyatı: Hedef Metina mı?

Türk işgalciliğinin önünü açan, meşrulaştırmak için uğraşan KDP, aynı zamanda bazı hatlara güçlerini de sevk etmeyi sürdürüyor. Şimdi de Garê’ye sevkiyatla Garê ile Metina bağlantısını koparmaya çalışıyor.

AKP-MHP-Ergenekon yönetimindeki Türk devletinin Aralık 2017’de başlattığı Güney Kürdistan’ı işgal saldırısı, Heftanîn’de devam ederken Metina için hazırlıkları da eşlik ediyor. Türk devleti ile iş birliğini sürdüren KDP, saldırıları meşrulaştırdığı gibi operasyonel katkılar sunuyor, bazı noktalara da kendi güçlerini yerleştirmeye çalışıyor. Böylece kademe kademe gerilla alanlarını daraltmaya çalışan KDP ve Türk devleti, ortak bir saldırı ya da çatışma zemini oluşturuyor. 

ANF’nin yerel kaynaklarından aldığı bilgilere göre; Mesrûr Barzani'ye direkt bağlı olan ve 'özel kuvvetler' olarak bilenen Leşkerê Gulan güçleri, 14 Ekim’den itibaren Spilka köyü mıntıkasından Barzan mıntıkasına kadar olan bölgeye yerleşmeye başladı. Bu bölgede bulunan Xalan köyü köprüsü ve diğer geçiş bölgeleri tutuldu. 23 Ekim’de ise Akrê'ye bağlı Dînartê kasabasına sevkiyat başladı.

Melkê, Dosteka, Gîsê, Dînartê, Mezrînganê, Navxoş, Difrî, Mamişmiş bölgeleri ile Asuri köyüne plakasız askeri ve özel sivil araçlarla ağır silahlar sevk edildi.

Rawan İdris Barzani yönetiminde olduğu söylenen Zerevani Komando güçleri de Dinarte nahiyesine getirildi. 24 Ekim sabahı Duvriye köyünden yukarı dağlık alana giden yol üzerinde ve Gise köyüne gelerek Qulingeh Tepesi olarak bilinen mevkiide nokta yapımına başlandı. Bu güç, ağır silahlarla hareket ediyor.

PEŞMERGELER İSTEMİYOR

Pêşmergeler, gerillanın kontrolü altında olan bölgelere gitmek istemediği için yukarıya direkt bağlı olan 'özel güçler' gönderildi. Ayrıca daha önce bölgede bulunan yerel pêşmerge güçleri noktalardan çıkarılıp yerine bu 'özel güçler' yerleştirildi. 

GERİLLA ALANLARINA YÖNELİK

Dînartê ve Nehlê ovası, Duhok'un Akrê ilçesine bağlı fakat Garê Dağı’na daha yakın olduğu için gerilla alanları olarak biliniyor. KDP’nin Zînê Wertê’den itibaren sevkiyat ve tahkimat yaptığı bölgeler, gerilla alanları arasındaki bağlantıyı kesme, gerillayı kuşatma ve Türkiye ile olası bir ortak saldırıya hazırlık için stratejik önemi olan bölgeler. Türk devleti, planladığı gibi gitmemesine rağmen Heftanîn’de devam eden işgal saldırısını Metina’ya doğru genişletmek istiyor. KDP de son sevkiyatıyla Garê ile Metina arasındaki bağlantıyı koparmaya çalışıyor.