KDP'nin paramiliter güçlerinden halka baskı

Garê alanında konumlandırılan Peşmerge Bakanlığı'na bağlı olmayan KDP'ye ait silahlı unsurlar Nehle ve Zêbarî'de yaşayan siviller üzerinde baskı politikası yürütüyor.

KDP'ye bağlı özel silahlı güçlerin Garê bölgesine bağlı Nehle halkı üzerindeki baskıları devam ediyor.

Pêşmerge Bakanlığı'ndan bağımsız hareket eden KDP'ye bağlı silahlı güçler yasa dışı bir biçimde halk üzerinde baskıları artırarak halkı sindirmeyi amaçlıyor. Kimlerden oluştuğu belirsiz olan KDP'ye bağlı söz konusu silahlı güç, bölge halkından insanları kaçırıyor.

Bölgede yaşayanlardan alınan bilgilere göre söz konusu güçler işgalci Türk devletinin gerekçelerine benzer biçimde, bölge insanlarını, ''PKK'ye yardım ettikleri'' gerekçesiyle kaçırıp, ''PKK'ye yardım etmeyin aksi takdirde sizleri yine kaçırırız'' tehdidinde bulunuyor.

Bilindiği üzere KDP'ye bağlı silahlı güçler 23 Eylül'de bölgeye gelip, Şimal Ağa Mensûr Barzani adına, 25 Eylül'de Nehle muhtarlarıyla bir toplantı aldı.

Bu toplantıda Özgürlük Hareketi'ne sempati duyanlar tehdit edildi. PDK'ye bağlı güçler yurtsever akil insanlar ve yurtsever aşiretleri tehdit edip, bazılarını kaçırdı.

KDP bu yaklaşımlarla Nehle halkını gerilla ve Özgürlük Hareketi'ne karşı tutum almayı dayatıyor. Bu amacın gerçekleştirilmesi için de Nehle'de yaşayan halka karşı sert bir ambargo getirildi.

Dudi ve Baqirmanê yolu üzerindeki KDP'ye bağlı kontrol noktalarında Nehle'ye giden araçlar didik didik aranıyor, anne ve çocuklar dahil herkes kontrol ediliyor.

Özellikle Asur halkından olan insanlar dükkan, fırın ve lokantalardan aldıkları temel ihtiyaç maddeleri için uyarılıyor ve ''Bir daha götürürseniz araçlarınıza el koyarız'' tehdidine maruz kalıyor.