Kesen: Kayyum gaspçı, kadın düşmanı ve rantçıdır

Amed'de kayyum gaspları protesto edildi. Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen, "Kayyum rejimi gaspçı, kadın düşmanı, rantçıdır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Örgütü, kayyum gasplarına ilişkin Sanat Sokağı'nda basın açıklaması düzenledi. Eyleme HDP Amed milletvekilleri Hişyar Özsoy ve Musa Farisoğulları ile HDP il eşbaşkanlarının yanı sıra parti yöneticileri katıldı. Açıklama öncesi polisin sokağı ablukaya aldığı görüldü.  

'65 BELEDİYEYİ KAZANDIK'

Görevi gasp edilen Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen, 31 Mart yerel seçimlerinde HDP'nin 3'ü büyükşehir, 5'i il, 45'i ilçe ve 12'si belde belediyesi olmak üzere 65 belediyeyi kazandığını hatırlattı. Kesen, ‘Sıfır borç’ kampanyası yürütenlerin resmi olarak bıraktığı yaklaşık 6 milyar TL kadar borç, sadece hesaplanabilendir" dedi.
Kesen, iktidarın, yıldırma, X-ray ve polis kulübeleri, YSK ve çeşitli gasp yolları ile belediyelere el koymak istediğini, ancak bunu başaramayınca yeniden kayyum politikalarını devreye koyduğunu vurguladı. Kesen, ilk olarak 19 Ağustos sabahında partilerinin 3 büyükşehir belediyesinin gasp edildiğini ve yapılan polis baskınlarıyla yaklaşık 500 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

'KÜRDE KARŞI AÇIK BİR TUTUM VE DARBE'

Kayyum politikalarını yeni ve açık bir siyasi darbe olarak tanımlayan Kesen, "Bu aynı zamanda Kürt halkının siyasi iradesine dönük açık bir tutumdur" dedi. 31 Mart seçimlerinde 6'sı KHK kumpası, 24'ü kayyum olmak üzere 30 belediyelerinin gasp edildiğini aktaran Kesen, 8'i kadın olmak üzere 14 belediyenin eşbaşkanlarının tutuklandığını, hâlâ 3 belediye eşbaşkanlarının gözaltına olduğunu, KHK gerekçesiyle 30 belediye meclis üyelerinin görevden uzaklaştırıldığını ve 9 meclis üyesinin de tutuklandığını söyledi. AKP-MHP'nin HDP'deki eşbaşkanlık sisteminin kayyum atamalarına gerekçe gösterdiğini belirten Kesen, "Ağır bedeller sonucu elde edilen kazanımlarımızdan eşbaşkanlık çizgimizden tek bir adım dahi olsa geri atmayacağız" diye konuştu.
Gaspla birlikte belediye meclislerinin de feshedildiğini belirten Kesen, şunları söyledi: "Seçilmiş belediye eşbaşkanları hakkında soruşturmaları gerekçe göstererek kayyım atayan zihniyet, yine aynı biçimde seçilerek göreve başlayan belediye meclislerini de aynı pişkin keyfiyetle lağvetmişlerdir. Dolayısıyla burada darbe yapılan irade sadece belediye eş başkanlığı değil, yerel yönetimlerin temeli olan yerel meclislerdir. Meclislerin kayyım tarafından fiilen feshedilmesiyle birlikte, sadece HDP’li belediye meclis üyeleri değil, diğer partilerden seçilen belediye meclis üyelerinin de iradeleri fiilen gasp edilmiştir. Yani AKP kendine de kayyum atamıştır."
Kayyum rejiminin kötülük üzerine kurulduğunu ifade eden Kesen, "Kayyum rejimi gaspçıdır, kadın düşmanıdır, her türlü rantı, yolsuzluğu ve usulsüzlüğü kendine örnek almış bir rejimdir" mesajını da verdi.