Kızıltepe’de on binler 'Tayyip İstifa' sloganıyla zamları protesto etti

Kızıltepe’de on binlerce kişi sokakları çıkarak zamları protesto etti. Yolları kapatan halk. “Tayyip istifa” sloganı atarken, polis halka biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. Halk da saldırıya taşlarla karşılık verdi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde on binlerce kişi elektrik zamları başta olmak üzere yapılan zamları protesto etmek için sokağa çıktı. Kızıltepe Özgürlük Meydanı’nda  toplanan halk, ellerinde dövizler ve elektrik faturaları taşıdı. Elektrik faturalarına isyan eden halk, faturaları meydanda ateşe vererek, tepkilerini gösterdi. “Tayyip istifa”, “Devlet istifa”, “DEDAŞ istifa”, “Kahrolsun DEDAŞ” ve “Biji Aşitî” sloganları atan halk, zamların geri çekilmesini istedi. Bir süre meydanda bekleyen on binler bir süre sonra Dicle Elektrik binasına doğru yürümek istedi. Çevik kuvvet polisinin engelli sonucu kitle yönünü Hastane Caddesine çevirdi. 

Yürüyüşe geçen halk, Musa Anter Caddesi, Kilise Caddesi ve Hastane Caddesini trafiğe kapatarak yürüyüşlerini sürdürdü. Hastana Caddesi üzerinde sloganlar eşliğinde bekleyişlerini sürdüren halk, bir süre sonra yönünü İpekyolu’na çevirdi. Polislerin kalkanlar ve zırhlı araçlarla yolu kapatması üzerine uzun bir süre Hastane Caddesini trafiğe kapatan halk, burada tepkilerini dile getirdi. 

Hastane Caddesi üzerine yer yer polisler halk arasında arbede yaşandı. Halk polisin saldırı anonsları üzerine zırhlı araçlara taş atmaya başladı. Yapılan müzakerelerde halk taş atmayı durdururken, yetkili isimlerin bölgeye gelerek, soruna çözüm üretmesi istendi. Uzun süre bekleyişe rağmen herhangi bir yetkili bölgeye gelmezken, polisler halktan dağılmalarını istedi. Ancak kitle dağılmamakta ısrar ederek, sloganlarla tepkilerini sürdürdü. 

Polis halka biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. Polisin saldırısı üzerine halk ara sokaklara dağılarak eyleme devam etti.  Halk polisin saldırısına taşlarla karşılık verdi. Polis Kilise Caddesi üzerinde evlerin balkonlarına da biber gazı att. 

Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenilirken, halkın bekleyişi sürüyor.