KNK Êzi Bayramı'nı kutladı

Êzidîlerin kutsal bayramı olan Êzi Bayramı'nı kutlayan KNK Yürütme Konseyi, “Bayramın barışa, özgürlüğe ve halkların kardeşliğine vesile olmasını istiyoruz” dedi.

KNK Yürütme Konseyi, Êzidîlerin kutsal bayramı olan Êzi Bayramı dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı. Êzî Bayramı’nın “Yeniden inşa bayramı” olduğuna vurgu yapılan açıklamada, tüm Êzidî toplumunun ve Kürdistan halkının Êzî Bayramı’nı kutladıklarını dile getirdi.

'BARIŞA VESİLE OLMASINI DİLİYORUZ'

Koronavurüs nedeniyle bayramı kutlama coşkusunda karşılayamadıklarını belirtilen açıklamada, “Ancak ne olursa olsun bayramı elimizdeki imkanlarla anlamına uygun bir şekilde kutlayacağız. Bayramın barışa, özgürlüğe ve halkların kardeşliğine vesile olmasını istiyoruz” denildi.

'ÊZİDÎLER KÜLTÜRLERİNE SAHİP ÇIKMALIDIR'

Bayramların inançlar arasında anlamlı bir yere sahip olduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlara vurgu yapıldı: “Êzidî bayramların da kadim bir tarihleri vardır. Êzî Bayramı’nı kutlamayı ülkemizin kültür ve inancına sahip çıkma görevi olarak görüyoruz. Çünkü bu kadim kültür her anlamda büyük tehlikeler altındadır. Êzidî Kürtlerin ve ülke dışındaki Êzidîlerin kültürlerine ve inançlarına sahip çıkması gerekir.”

'ÊZİDÎ HALKI ÖZERK BİR ŞEKİLDE KENDİNİ YÖNETMELİDİR'

Şengal Anlaşması’na da dikkat çekilen açıklamada, “5 yıl önce Şengal büyük bir direnişle özgürleştirildi. 73’üncü fermanın acıları biraz da olsa azaltıldı. Ancak ne yazık ki bugün yine Şengal üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Şengallilerin iradesi dışında anlaşmalar imzalanıyor ve dayatılıyor. Şengal’i korumak ve inşa etmek Kürdistani güçlerin görevidir. Şengal’de Êzidî kimliği korunmalıdır. Êzidî halkımız, özerk bir şekilde kendi kendini yönetmelidir” şeklinde değerlendirildi.