KNK: 2022'yi zafer yılı yapalım

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Kürt halkının yeni yılını kutlayarak, "2022 yılının halkımız için zafer yılı olmasını diliyoruz" dedi.

KNK Yürütme Kurulu yeni yıl mesajında 2021 yılında yaşananlara dikkat çekerken özellikle Türk devletinin devam eden aralıksız saldırılarını hatırlattı.

KNK’nin mesajı şöyle:

“Kuzey Kürdistan’da Türk devletinin saldırıları bu yıl boyunca hız kesmeden devam etti. Bu şiddetli saldırılar karşısında, özellikle gerilla güçleri ve halkımız büyük bir fedakarlık ve kahramanlıkla direndiler ve saldırılarını boşa çıkardılar. Metîna, Zap ve Avaşîn’deki efsanevi direniş yıla damgasını vurdu. Direniş Kuzey’de her alanda devam ediyor. Bugün Kuzey Kürdistan’da cezaevlerinde, siyasi arenada veya gerilla arenasında gerçekleşen direniş, kutsal ve efsanevi bir direniştir.

Güney Kürdistan, federal bir anayasal statüye sahip olmasına rağmen, tartışmalı bölgelerin (Madde 140 alanları) statüsü belirsizdir. Güney Kürdistan’da ekonomik durum kötü ve insanlarımız rahat değil. Irak’ta bu yılın başlarında seçimler yapıldı, ancak olumlu bir değişiklik getirmedi. Irak büyük bir krizden geçiyor. Irak’ın geleceği belirsiz. Bu durum Kürdistan Bölgesi için tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Öte yandan Güney Kürdistan’daki Türk işgali giderek artıyor. Birliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç var ve durum yakından izlenmeli ve işgalcilere karşı mücadele yoğunlaştırılmalıdır.

Özgürlük mücadelesi Doğu Kürdistan’da (Rojhilat) da devam etti. İran devleti de Türk devleti gibi saldırılarını bu yıl içinde sürdürdü ve zaman zaman Güney Kürdistan’a saldırdı. İran rejimi ülke içinde ve dışında kargaşalar ve sorunlar yaşıyor. Bu durum yapılan çalışmaları güçlendirme fırsatlarını da beraberinde getiriyor. Bu durumun İran’da demokratik bir değişime, Doğu Kürdistan’da özgürlük ve barışın temeline yol açmasını umuyoruz.

Rojava’da yaklaşık on yıldır kazanılmış bir statü var. Bu büyük bir başarıdır ve tamamen korunmalı ve resmileştirilmelidir. Şu anda bile Suriye rejimi barışçıl bir çözüme hazır değil. Türk devleti, Rojava’ya yönelik tehdit ve saldırılarını sürdürüyor. Güvenlik güçleri sürekli alarm durumundadır. Siyasi ve idari yönetim de kapsamlı bir diplomatik çaba içindedir. Rojava, uluslararası düzeyde giderek daha fazla kabul görüyor. Rojava’nın her şekilde yardıma ihtiyacı var. Tüm Kürdistan güçleri ve tüm Kürt halkı ve tüm Kürt dostları, Rojava’yı korumak için gece gündüz çalışmalıdır. Rojava’ya sahip çıkma, tüm Kürdistan’a sahip çıkmaktır.

2021 yılı sonuna kadar, çekilen acılara, ödenen bedellere, yapılan çalışmalarda ve mücadelede meydana gelen hatalara ve eksikliklere rağmen iç muhasebe yapılırsa yine de özgürlük mücadelesinin başarılı olduğu görülecektir. Düşman saldırıları boşa çıkartıldı edildi ve püskürtüldü. Kürt güçleri, ne olursa olsun, sorunlarını iç diyalog yoluyla çözmeli, düşman ve işgalcilerin çabalarını ittifak ve işbirliği içinde yenilgiye uğratmalıdır.

2022 yılının halkımız için zafer yılı olmasını diliyoruz.

Bu düşüncelerle KNK, tüm Kürtlerin, Kürdistan’ın ve dünyanın yeni yılını kutluyor.”