Kürt Dil ve Kültür Ağı: Kürtçe için seferber olalım

Kürt Dil ve Kültür Ağı, Amed'deki çalıştayının sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, Kürtçe için seferberlik çağrısı yapıldı.

Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın Amed'de yaptığı iki günlük çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı. Çalıştaydan sonra 28 kişiden oluşan sekretaryanın katıldığı basın toplantısında sonuç bildirgesini okuyan Bawer Berşev, Türkiye’de yıllardır sürdürülen sistematik asimilasyon politikalarının Kürtçenin geleceği üzerinde ciddi tehlikeler yarattığını söyledi. Asimilasyon tehdidine karşı yapılan çalışmaların yeterli olmadığı tespitiyle yola çıktıklarını belirten Berşev, bu tehlikenin ortadan kaldırılması için güçlü bir birliktelik ile planlı uzun süreli bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

ÇALIŞTAY NASIL GEÇTİ?

Berşev, 300’e yakın kişinin katıldığı ve iki gün süren çalıştaya dair bilgiler paylaştı. Berşev, Dil ve Kültürler Ağı’nın 1’inci Çalıştayında, dil hakkı, sivil çalışmaların prensipleri, Kürt dili ve kültürünün iç ve dış sorunları, Kürtçe önündeki temel engellere karşı oluşturulacak yol haritası, Ağ’ın statüsü ve çalışma prensipleri konularında kapsamlı tartışmaların yapıldığını aktardı.
Yayıncılar, yazarlar, kültür, sanat, dil ve eğitim, meslek odaları, insan hakları kurumları, iş insanları, iletişim, kadın ve çocuk kurumları olmak üzere çalıştayda 12 tematik masa kurduklarını söyleyen Berşev, belirlenen konu başlıklarında tartışmalar yapıldığı ve her masanın ayrı bir rapor hazırladığını belirtti. Hazırlanan bu raporlarda önemli tespitlerin yapıldığına ve yine beraberinde çözüm önerilerinin sunulduğunu anlatan Berşev, çalıştayda kurulan 12 masanın çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.
Berşev, çalıştayda katılımcıların isteği doğrultusunda Dil ve Kültürler Ağı’nın değiştirilerek, Kürt Dil ve Kültür Ağı yapıldığını aktardı. Berşev, şunları söyledi:
“Kurduğumuz bu ağ her ne kadar Kürt dili ve kültürünü koruma ve geliştirmeyi amaç edinmiş ise de Kürdistan’da asimilasyon politikalarından aynı şekilde etkilenen Ermenice, Süryanice ve Arapça dilleri de bu ağda yer almalı" dedi. Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın statüsü ve logosuna ilişkin de tartışmaların yapıldığını söyleyen Berşev, yine sekretarya ve yönetim kurulunun genişletildiğini söyledi. Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın bir diğer hedefinin ise daha çok kişiye ulaşmak olduğunu ifade eden Berşev, ağın yeni üyelere açık olduğunu belirtti.

SEFERBERLİK

Bundan sonra yapılacak çalışmalar için seferberlik başlattıklarını vurgulayan Berşev, Kürt dilinin korunması ve geliştirilmesi yolunda 2020 yılının Baba Tahîrê Hemedanî yılı olarak belirlendiğini söyledi. Berşev, bu kapsamda konferans, panel, sempozyum, çalıştay ve toplantıları sürdüreceklerini belirtti. Yine belirlenen çerçeve kapsamında 21 Şubat, 8 Mart, 21 Mart ve 15 Mayıs gibi özel günlerde çeşitli etkinliklerin yapılacağını ifade etti.

KÜRT PARTİLERE VE HALKA ÇAĞRI

Bundan sonra Kürt dili ve kültürünün korunması ve geliştirilmesi doğrultusunda yapılacak demokratik sivil çalışmaların güçlü adımlarla yol alacağını söyleyen Berşev, yaptığı çağrıda bölgede bulunan tüm sivil kurumların bu çalışmalara destek vermesi gerektiğinin altını çizdi. Siyasi partilere de çağrıda bulunan Berşev, Kürt siyasi partilerinin bundan sonra siyaseti Kürtçe yapmada ısrarlı olmaları ve amansız bir şekilde süren asimilasyon politikalarına karşı dilin korunması ve geliştirilmesi noktasın somut adımların atılması gerektiğini kaydetti. Aynı şekilde Kürt halkına da seslendiklerini söyleyen Berşev, tüm Kürtlerin dillerine sahip çıkarak korumaları gerektiğini belirtti.