Kürdistan’a ulaşan aktivistler: Sessiz kalamazdık

Almanya ve KDP’nin engellemelerine rağmen Güney Kürdistan’a ulaşan barış heyetinin üyeleri “Başlattığımız barış mücadelesine destek verin” çağrısı yaptılar.

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarını dikkat çekmek ve Kürt güçleri arasında olası bir çatışmayı önlemek için Cuma gününden bu yana Avrupa’nın değişik ülkelerinden Kürdistan’da Barış ve Özgürlük İçin Uluslararası Delegasyon üyesi 150 aktivist bölgeye gitmek için yola çıkmıştı.

Aralarında akademisyenler, siyasetçiler, sanatçılar, gazeteci ve anti-savaş yanlısı grupların üyelerinin de bulunduğu heyetin üyelerinden bazıları Almanya ve KDP’nin engellemelerine rağmen Güney Kürdistan’a ulaştı. Barış aktivistleri yayınladıkları videolu mesajlarla neden Kürdistan’a geldiklerini anlattılar.

KADIN AKTİVİSTLERDEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Ceni Kürt Kadın Barış Bürosu ile 'Ortak Mücadele' (Gemeinsam kämpfen) isimli feminist hareket üyesi 4 kadın aktivist, video mesajında kadınların yürüttüğü barış mücadelesinin önemini anlattı. Kürt güçleri arasında olası bir çatışmayı önlemek için bölgeye geldiklerini belirten kadınlar, feminist aktivistleri için savaş karşıtlığının önemli bir duruş olduğunu ifade ettiler. Savaşın en büyük mağdurunun kadınlar olduklarına dikkat çeken kadın aktivistler ortak mücadelesinde bulundular.

Aynı şekilde Marlene ve Franzi isimli iki kadın aktivist de yayınladıkları ortak videolu mesajda Türk devletinin bölgede yürüttüğü savaşta kimyasal silah kullanımı dahil her türlü savaş suçu işlediğini belirttiler. Geçtiğimiz aylarda Alman Federal Meclisi’nin Bilim Kurulu Heyeti’nin Türk devletinin yürüttüğü bu savaşı “uluslararası hukuka aykırı” olarak nitelendirmesine rağmen Alman hükümetinin sessiz kalmayı tercih ettiğini ifade eden aktivistler “Bizler dünyanın neresinde olursa olsun işlenen suçlara sessiz kalmayı tercih etmeyen insanlarız” diye konuştular.

‘BU SAVAŞA SESSİZ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİ’

Sol Gençlik (links jugend-solid) isimli gençlik örgütünün üyesi aktivistler ise videolu mesajda NATO üyesi Türk devletinin bir aydan fazladır Güney Kürdistan topraklarını bombalayarak uluslararası hukukun çiğnendiği bir savaş yürüttüğüne belirtiler. Köylerin bombalandığı, sivillerin katledildiğine dikkat çeken aktivistler “Savaş suçu bu bölgede günlük hayatın parçası gibi her gün işleniyor. Buna sessiz kalmamız mümkün değildi” şeklinde konuştular. Almanya ile NATO/AB üyesi ülkelerin bu savaş karşısında sessizliğinin kabul edilmez olduğunu belirten aktivistler, özellikle sanal medyada kendileriyle dayanışma gösterilmesini istediler.

‘ALMAN SİLAHLARIYLA SAVAŞ SUÇU İŞLENİYOR’

Alman silah devi Rheinmetall’in silahlandırılması amacıyla başlatılan “RHEINMETALL ENTWAFFNEN” isimli kampanyasının üyesi barış aktivisti de bölgede Türk devletinin işlediği savaş suçlarına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bu suçlar Alman silahlarıyla işleniyor ve bu yüzden de artık buna sessiz kalmak istemiyorduk. Bizler Kürdistan’ın bütün parçalarında yürütülen savaşların son bulmasını ve Kürt halkının barış içinde yaşamasından yanayız ve bu yüzden de buraya gelerek sesimizi yükseltmek istiyoruz.”