Kürdistan’ı Savun İnisiyatifi'nden Süleymaniye'de kitlesel basın açıklaması

Hewlêr’de KDP’nin açıklama yapmasına ve otelden çıkmasına izin vermediği Kürdistan’ı Savunma İnisiyatifi(Defend Kurdistan), Süleymaniye’de kitlesel bir basın açıklaması yaptı.

Aralarında parlamenter, senatör, siyasetçi ve belediye başkanlarının da olduğu onlarca kişi geçen hafta dünyanın farklı yerlerinden Hewlêr’e ulaşmaya çalışmıştı. 

150 kişilik grubun yarısından fazlası ya sınırdışı edilmiş ya da Hewlêr’e uçmaları engellenmişti. 

Hewlêr’de kalan 70 dolayındaki barış heyeti, taleplerini ve tepkilerini ifade etmek için BM ofisi önünde açıklama yapmak istemiş ancak KDP tarafından engellenmişti. Heyetin bulunduğu otel de Asayiş tarafından kuşatmaya alınırken, heyet 14 Haziran günü otelde yaptığı açıklamada Kürdistan’ı Savun İnisiyatifi’nin kuruluşunu ilan etmişti. 
 
Heyet, Türk devleti tarafından işgal edilen alanlara giderek orada incelemelerde bulunmak, söz konusu alanlarda halka, doğaya ve ekolojiye verilen zararları yerinde görmek ve raporlaştırmak istiyorlardı. Engellemelere rağmen heyet bu talebinde ısrar etmeye devam ediyor. 

Hewlêr’de otelden çıkmasına dahi izin verilmeyen heyet, Süleymaniye’ye geçerek burada kitlesel bir açıklama yaptı. 

İnisiyatif açıklamada Hewlêr havaalanında ve kaldıkları otelde KDP asayişi tarafından maruz kaldıkları kötü muameleyi kınadı. 

‘SAVAŞI VE YIKIMI SONA ERDİRMEK İÇİN AYAĞA KALKMAK İSTEDİK’

İnisiyatif’in yaptığı açıklama şöyle:

"Biz Avrupa'nın her yerinden bir heyet olarak Kürdistan'a barış ve özgürlük hedefiyle geldik. 14'ten fazla ülkeden politikacılar, akademisyenler, insan hakları aktivistleri, sendikalistler, gazeteciler, feministler ve ekolojistler, yaşanan duruma ilişkin doğrudan izlenimlerde bulunmak, savaşı ve yıkımı sona erdirmek için ayağa kalkmak istediler. 

150 kişiyle, farklı Kürt siyasi aktörler arasında diyaloga katkıda bulunmak için öncelikle tüm partilerin milletvekilleriyle bir araya gelmek ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etmek istedik.

Kürt halkının temel haklarını savunmak ve bölgedeki savaşa tepkimizi paylaşmak için Kürdistan'ı Savun Girişimimizi BM önünde bir bildiri ile duyurmak istedik. Yıkılan köyleri ziyaret etmek, bu savaşın mağduru insanlarla konuşmak istedik.

‘KDP SİYASİ AKTÖRLERLE DİYALOGU ENGELLEDİ’

Hewler'e ilk geldiğimizde KDP yönetimi, heyetin Güney Kürdistan'daki çoğu siyasi aktörle diyalog kurmasını engelledi. Ziyaret etmeyi planladığımız kuruluşlar, bizimle yaptıkları toplantılardan çekilmeleri için korkutuldular. 

‘50 KİŞİ SINIRDIŞI EDİLDİ, 27 KİŞİNİN ULAŞMASI ENGELLENDİ’

Heyetin büyük bir kısmı Kürdistan'a gelemedi. Almanya'nın Düsseldorf kentine doğru 50 kişi sınır dışı edildi ve 27 kişinin (Düsseldorf’ta) uçağa binmesi engellendi. Bu seyahat yasakları siyasidir ve net bir yasal dayanağı yoktur. 

Pazartesi günü Kürdistan'ın işgal edilmesine karşı Kürdistanı Savun İnisiyatifi'ni ilan ettikten sonra, BM ofisine yürümemiz engellendi ve otelimizin dışında konuşlu Asayiş güçleri tarafından fiziksel olarak itilip taciz edildik. 

‘BASKILARI ŞİDDETLE KINIYORUZ’

Bu yasadışı eylemleri ve KDP'nin bizi maruz bıraktığı tüm baskıları şiddetle kınıyoruz. Buraya misafir olarak kabul edilmeyi umarak geldik ama bunun yerine suçlu muamelesi gördük.

Unutmayalım ki, Türk ordusunun işgali uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve kuşkusuz kabul edilemezdir. Uluslararası devletler topluluğunun bu konuda sessiz ve hareketsiz kalması, Türkiye'nin uluslararası kanunlara ve insan hakları hukukuna uyması konusunda ısrar etmek için hiçbir adım atmamasından üzüntü duyduk. 

TALEPLER

Güney Kürdistan'a yönelik Türk saldırılarının derhal durdurulması, tüm Türk birliklerinin ve İslamcı paralı askerlerin geri çekilmesi için şu taleplerde bulunuyoruz:

- Güney Kürdistan'daki Türk işgalini, demografik değişimi, istikrarsızlığı ve etnik temizlik kampanyasını durdurun.

- Kürdistan'ın doğasının tahrip edilmesini ve sömürülmesini durdurun.

- Kürt soykırımında uluslararası ve bölgesel güçlerin suç ortaklığına son verilmeli. 

- Tüm Kürt partileri, kurumları ve halkı, gerillanın Türk işgaline karşı direnişi arkasında birleşik bir duruş sergilemeli.

- Erdoğan'ın Ortadoğu ve Doğu Akdeniz'deki neo-Osmanlı yayılmacı projesine hayır.

- Son olarak Kürdistan'ın işgalden arınmış bir bölge olması.”

İNİSİYATİFİN SÜLEYMANİYE PROGRAMI

Açıklamadan sonra inisiyatif  YNK Genel Sekreteri ve Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin mezarını ziyaret edecek. 

Daha sonra Goran Hareketi lideri Newşirvan Mustafa ve Kürt sanatçısı Merziye Rezazi ile Girdê Seyvan’da bulunan şehit peşmerge ve gerillaların mezarları ziyaret edilecek.

YÜRÜYÜŞ YAPILACAK

İnisiyatif, 17 Haziran günü Süleymaniye’de “Kürtler arası savaşı” önlemek için yapılacak kitlesel yürüyüşe katılacak. 

İnisiyatifin açıklaması sırasında Kürtler arası barışın sağlanması için bu yürüyüşün güçlü geçmesi gerektiği belirtilerek yürüyüşe katılım çağırısı yapıldı.