Kurkut ailesi: Bir an önce karar versinler

2007 Newroz’unda katledilen Kemal Kurkut’un ağabeyi Cihan Kurkut, sanal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Her mahkemede ince bir işkence uygulanıyor” diyerek, bir an önce mahkemenin karar vermesini istedi.

Amed’de 2017 Newroz’unda Kemal Kurkut katledilmesiyle ile ilgili açılan davada bir arpa yol alınmadı.

Ölümüne ilişkin polis Y.Ş.’nin yargılandığı davada, “Kasten öldürmek” suçuyla müebbet hapis istemiyle açılan dava, Cumhuriyet Savcısı hazırlanan bilirkişi raporları doğrultusunda suç vasfını değiştirdi. Savcı, “kasten öldürmek” suç vasfını, “bilinçli taksirle öldürmek” olarak değiştirerek, sanık hakkında 2 ile 6 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle mütalaa verdi.

‘BİR İKEN BİN OLDU ACIMIZ’

Mahkeme, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma için sanık avukatlarına süre vererek, duruşmayı 22 Eylül’e erteledi. 22 Eylül’de görülen duruşmada, heyet değişikliği nedeniyle karar verilemedi ve dava 17 Kasım’a ertelendi. Salı günü görülecek karar duruşmasına 4 gün kala, Kurkut’un ağabeyi Cihan Kurkut, sanal medya üzerinden şunları paylaştı: “2017 Newrozu’nda üzeri yarı çıplak bir şekilde polisler tarafından sırtından silahla katledildi. Sonrasında valilik alana girmeye çalışan bir canlı bombanın etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Olaydan sonra Newroz alanında halaylar devam ediyordu. Etmeli miydi tartışılır. Sonrasında kardeşim emniyet tarafından alınır ve cenaze Amed’den Malatya’ya hareket eder. Kemal’in çilesi bitmez. Son kez bedenine değecek olan suyu çok görürler. Toprağı vermezler. Ah benim küçük kemancım. Birken bin oldu acımız.

‘SONRA BİZİM ÇİLEMİZ BAŞLAR’

Kardeşimin fotoğrafları basına vermesiyle, olayın detayları açığa çıkar. Ve valiliğin yalanı ortaya çıkar. Ardından olayla ilgili iki polis gözaltına alınır biri aynı gün diğeri ertesi günü serbest bırakılır. Görevden uzaklaştırılır ve yaklaşık bir yıl sonra nihayet iddianame hazırlanır ve sanık hakkında kasten ve bilerek adam öldürme suçlamasıyla Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılır. Sonrasında bizim çilemiz başlar.”

NE OLMUŞTU?

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Kemal Kurkut, 21 Mart 2017’de Amed Newroz’unda, Newroz Parkına giden Evrim Alataş Caddesi üzerindeki polis kontrol noktasında polis kurşunuyla katledildi. Olay sonrası Diyarbakır Valiliği, "'Çantamda bomba var hepinizi öldüreceğim' diyerek elindeki bıçakla alana koştuğu için canlı bomba olma ihtimali değerlendirildiğinde müdahale edilmiştir" açıklaması yaptı. Ancak dihaber’in çektiği fotoğraflar Valiliğin açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ortaya çıkardı.

Fotoğraflar üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında iki polis gözaltına alındı, polislerden Y.Ş.’ye “olası kastla öldürmek” suçundan müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Kurkut’un aile avukatları, Y.Ş.’nin tutuklanması talebinde bulundu. Ancak mahkeme bu talebi reddetti. Jandarma Kriminal Laboratuvarı, Kurkut’un ölümüne neden olan kurşunun sanık polisin silahından çıktığına dair rapor hazırladı. Mahkemenin istemi doğrultusunda rapor hazırlayan Adli Tıp Kurumu (ATK) ise kurşunun yerden sekerek Kurkut’un vücuduna girdiğini yönünde rapor verdi.

‘DOĞRUDAN ATEŞ EDİLMİŞTİ’

ATK’nin raporunun ardından avukatların itirazıyla Ulusal Kriminal Bürosu’ndan (UKB), Kurkut’un nasıl ve kimin ateşiyle öldürüldüğüne ilişkin rapor istendi. UKB, Kurkut’un sanık polis Y.Ş.’nin kuşkuya yer bırakmayacak şekildeki doğrudan ateşiyle öldürüldüğü yönünde rapor verdi.

Ancak mahkeme, bu raporun eksiklik içerdiğini ve UKB’ye eksikliklerin giderilmesi için geri gönderdi. Gelen ikinci raporda, UKB ilk rapordaki iddiasının aksine, bu sefer merminin yerden sekerek Kurkut’un ölümüne neden olduğu yönünde rapor verdi.

Cumhuriyet Savcısı, 16 Haziran’da “kasten öldürmek” suçundan müebbet hapis istemiyle hazırladığı iddianamede, suç vasfında değişikliğe gitti. Savcı, 16 Haziran’daki mütalaasında sanık polisin “bilinçli taksirle öldürmek” suçundan 2 ile 6 yıl arası değişen hapisle cezalandırılmasını istedi.

Davada, 22 Eylül’deki duruşmada karar beklenirken, mahkeme heyetinin değişmesi nedeniyle 5 dakika süren duruşma 17 Kasım’a ertelendi.

Salı günü görülecek duruşmada karar çıkması bekleniyor.