Kürtlere ilişkin soruya Kürtsüz yanıt!

Türk devletinin Güney Kürdistan’a düzenlediği işgal saldırılarını Fransa Dışişleri Bakanlığı’na soran senatör Pierre Laurent’a, Fransız yetkililer Kürtsüz yanıt verdi.

Fransa Komünist ve Cumhuriyetçi Vatandaş Grubu senatörü Pierre Laurent, geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarını Fransa Senatosu’nda gündeme getirdi. Pierre Laurent, Fransa’nın NATO Zirvesi öncesinde Türkiye’ye Güney Kürdistan’a saldırılar konusunda taviz verip vermediğini sordu.

Pierre Laurent’a yanıt konunun muhatabı Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian yerine Dış işlerinden sorumlu devlet sekreteri Clement Beaune’dan geldi. Söz konusu cevapta ise Güney Kürdistan kelimesi dahi zikredilmedi.

Geçtiğimiz hafta Fransa Senatosu, Türkiye ile yola nasıl devam edeceğinin de konuşulacağı Avrupa Liderler Zirvesi öncesinde bir toplantı gerçekleştirdi. Zirvede kapsamında toplanacak Avrupa Konseyi’nde gündeme gelecek başlıkların ele alındığı toplantıda söz alan Komünist ve Cumhuriyetçi Vatandaş Grubu senatörü Pierre Laurent, Türkiye’nin Güney Kürdistan’a yaptığı saldırıları ve Fransa’nın NATO toplantısı öncesinde Türkiye’ye taviz verip vermediğini sormuştu.

'ANKARA TAVİZ KARTINA OYNUYOR'

"Avrupa Konseyi gündeminde ele almak istediğim konulardan biri de Türkiye ile ilişkiler" diyen Laurent, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Fransa ziyaretine dikkat çekerek "Erdoğan rejiminin antidemokratik baskısı Türkiye'de her zamankinden daha şiddetli iken, hala binlerce düşünce mahkumu varken, rejimin yayılmacı İslamcı amaçlarının her zamandan daha fazla gündemde olduğu bir dönemde Figaro'da yayınlanan bu başlık ne anlama geliyor. Türkiye Dışişleri Bakanı'nın Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile yaptığı ziyaretle ilgili olarak, ‘14 Haziran'daki NATO Zirvesi öncesi Ankara taviz kartına oynuyor' başlığı kullanılmış. Her şey, Nisan ayından bu yana bölgede şiddetli bombalamaların yeniden başlamasının ardından, Türkiye'nin Kuzey Suriye ve Irak'taki Kürt topraklarında yeni bir kara harekatı için NATO'dan yeşil ışık beklediğini gösteriyor” ifadelerini kullanıp, diyerek Fransa ve NATO müttefiklerinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarına ilişkin sessizliğini eleştirmişti.

ÇAVUŞOĞLU İLE NE GÖRÜŞTÜNÜZ?

Laurent "Fransa ve NATO müttefiklerimizin sağır edici sessizliği neden? Dışişleri Bakanımız Paris'teki görüşmesinde Türk bakanla ne görüştü?” diye sordu. Fransa Dışişleri Bakanı’nın, Erdoğan’ın Türkiyeli demokratlar ve Fransa’nın Kürt müttefiklerine yönelik saldırılarına karşı Avrupa Konseyi toplantısında nasıl bir tavır alacağını da sordu.

LAURENT HEWLÊR’E GİDİYOR

Komünist Partisi’nden bir heyetin dayanışma için Güney Kürdistan’a gideceğini de belirten Laurent, "Bu sessizlik duvarını kırmak ve dayanışma ilkelerimizi yeniden teyit etmek için Kürt dostlarımızla birlikte 14 Haziran’da Erbil'de olacağım” diyerek konuşmasını sonlandırmıştı.

SORU KÜRTLERE DAİR, CEVAP KÜRTLERİ İÇERMİYOR

Pierre Laurent’ın sorduğu bu sorulara yanıt bugün dışişlerinden sorumlu devlet sekreteri Clement Beaune tarafından verildi. Beaune’un bakanlık adına verdiği yanıtta, Güney Kürdistan ve işgale dair bir tek cümle edilmedi. Clément Beaune, bir önceki iktidar döneminde Elysee’de çalışan ardından Macron iktidarı döneminde Macron’un talebi üzerine dış işleri bakanlığına atanmış bir isim. Türkiye’ye dair sert eleştirileriyle bilinen Beaune, Pierre Laurent’a verdiği yanıtta, “Önümüzdeki Avrupa zirvesinde Fransa'nın isteği üzerine Türkiye sorununu yeniden tartışacağız. Aralık ayında Avrupa Konseyi'ne yaptığımız taleplerin ardından yaptırım önlemleri hazırlandı, somut önlemler dile getirildi, mutabakata varıldı” diyerek, Doğu Akdeniz'deki gemilerin geri çekilmesine ilişkin bazı olumlu sinyallerle Türkiye ile bir diyalog yeniden başladığını, ancak bugün Türkiye'nin Akdeniz'de yatıştırılması veya geriliminin azalması yönünde bir isteğin belirtisi olarak ele alınması için yeterli bir adımın henüz görülmediğini ifade etti.

KÜRTLER DOĞU AKDENİZ’E KURBAN EDİLECEK Mİ?

Beaune, “Bu konuyu Avrupa Konseyi’nde ele alacağız, biliyorsunuz ki kolay değildir, fakat 2020 yılı boyunca Fransa, ciddi ve metanet bir duruş sergileyerek çizgileri hareket ettirdi. Türkiye ile her zaman yapıcı bir diyaloğu sürdürmeye hazırız ama tekrar ediyorum, eğer diyaloğun devam etmesini istiyorsa, Doğu Akdeniz'de, Libya'da ve Asya'daki bazı krizlerde de verebileceği tepkililere acık bir şekilde gerilimi azaltma isteğinin sinyalini vermesi gerekiyor” diyerek, Fransa’nın Türkiye’den beklentilerini sıraladı. Bu cevabın ardından Fransa Türkiye ile “Doğu Akdeniz ve Libya konusunda anlaştığında Kürtleri kurban edecek mi” sorusu yanıt bekliyor. 

Beaune, “İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek gibi iç davranışların Türkiye ile barışçıl ve yapıcı bir siyasi diyalog kurabileceğimiz fikrini desteklemediğini belirtmek isterim. Bu konuyu Avrupa zirvesinde tekrar ele alacağız, Avrupa'nın metanet çizgisinin korunmasını savunacağız ki bu olmadan diyalog anlamsız olacaktır, çünkü eğer Avrupa zayıf görünürse, olacak olan diyalogun zemini gerçekçi olmaz” derken, diyalogun şartlarını ve taviz listesini sıralamış oldu.

Haziran ayı Türkiye için kritik bir ay. Brüksel’de 14 Haziran’da gerçekleşecek NATO Zirvesi’nde Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek. 24-25 Haziran’da ise AB Liderler Zirvesi kapsamında Türkiye-AB ilişkileri, Doğu Akdeniz’deki durum ve ikili ilişkiler gündeme gelecek. Geçtiğimiz hafta Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Fransız mevkidaşı bir görüşme yapmıştı. Beaune’nun bakanlık adına sorulara verdiği yanıtta anlaşıldığı üzere, Fransa Türkiye ile ilişkilerde özellikle Libya ve Doğu Akdeniz’deki çıkarlarına yoğunlaşmış gözüküyor.