Mardin'de 11. gün: Direneceğiz, susmayacağız

Mardin’de kayyuma karşı protestolar 11’inci gününde devam etti.

Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin kayyum tarafından işgal edilmesinin üzerinden 11 gün geçti. 11 gündür HDP’li vekiller ve il yöneticileri de kent merkezinde bulunan direniş nöbetinde. Polis her ne kadar halkın nöbete dahil olmasına engel olmak istese de yoldan geçen insanlar, araçları ile nöbetin önünden geçen binlerce araç, parkta uzaktan izleyen yüzlerce kişi, direnişe destek oluyor.
Nöbette sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Korkmuyoruz, susmuyoruz itaat etmiyoruz” ve “Merdin rumeta meye” sloganları atıldı. Yaklaşık 2 saatlik oturma eyleminin ardından basın açıklaması yapan vekillerin konuşması, polislerin megafon ile engellendi. 

'HER YERDE DİRENİŞ VAR'

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, “Burada bizler her gün oturuyoruz. Amed’de, Van’da direniyoruz. Türkiye’nin birçok şehrinde direniş var. Her yerde tepkilerimizi en demokratik şekilde dile getiriyoruz. Ülke öyle bir hal almış ki, işçinin derdi, ekonomik kriz, kadın cinayetleri, sınır ötesinde uygulanan yanlış politikalar, artık halka nefes alacak alan bırakmadılar. Halkı korkutmak ve sindirmek için de kayyumlara başvurdular” dedi.

'KAYYUMLAR KÜLTÜRÜMÜZE, TARİHİMİZE SALDIRIYOR'

“Kayyum gasptır, darbedir” diyen İpekyüz, HDP olarak kendilerinin hiçbir zaman demokratik yolları bırakmadığını, her zaman demokrasiye inandıklarını belirtti. Türkiye’de 7 Haziran’dan sonra birçok şeyin değiştiğini söyleyen İpekyüz, “Eşgenel başkanlarımız da dahil olmak üzere birçok milletvekili ve parti üyemiz tutuklandı. Hakları gasp edildi. Kayyumlar ile tanıştık. Kayyumlar ilk olarak dilimize, kültürümüze ve tarihimize saldırdı. Bizler geldik ve onların koydukları bu barikatları yıktık. Tüm engellemelerine rağmen yeniden halkımız bizleri yönetime layık buldu” diye konuştu.
İpekyüz, “Bizlere eşbaşkanlığı suç olarak gösteriyorlar. Eşbaşkanlık bizim tüzüğümüzde var olan bir şeydir. En büyük kazanımlarımızdan biridir. Eşbaşkanlık, tüm dünyaya örnektir. Bizlere bunu gerekçe gösteremezler. Bizler direneceğiz ve susmayacağız. Bunu onlar da biliyor” dedi.

'ÖNCE TARİKATLARA AKTARDIKLARI PARANIN HESABINI VERSİNLER'

İpekyüz’ün ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise “Kayyumu atamalarına gösterdikleri bir diğer gerekçe de sözde belediyelerin örgüte aktardığı paraymış. Böyle bir şey yok. Onlar bunu söyleyene kadar kendi belediyelerinin dernek, vakıf ve tarikatlara aktardıkları milyonların hesabını versinler” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklamaların ardından halk ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde eylem son buldu.