MEBYA-DER: Şehit cenazelerine düşman hukuku uygulanıyor

MEBYA-DER, şehit cenazelerinin ailelere verilmemesine tepki gösterdi, bunun düşman hukuku ve insanlık dışı olduğunu belirtti.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), kan örneği verilmesine rağmen DNA sonuçlarının açıklanmaması sonucunda cenazelerini alamayan ailelerin durumuna dikkat çekti.

Ailelerin basın açıklaması, Yeniköy Mezarlığı’nın polis ablukasına alınması nedeniyle dernek binasında yapıldı.

Demokratik İslam Kongresi (DİK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Örgütü yöneticileri, dernek yöneticileri ve cenazelerini alamayan ailelerin katıldığı eylemde, MEBYA-DER Eşbaşkanı Şeyhmus Karadağ konuştu.

'İNSANLIK DIŞI VE DÜŞMAN HUKUKU'

Karadağ, şehit gerillaların cenazelerinin kimsesizler mezarlığında dini vecibeleri yerine getirilmeden defnedilmesine tepki göstererek, bu girişimlerin ailelerin acısını katbekat arttırdığına dikkat çekti. Yaşamını yitirenlerin kimsesiz olmadığını, herkes gibi ailelerinin olduğunun altını çizen Karadağ, şunları söyledi:

“Yetkililer yaşamını yitiren kişilerin cenazesini ancak ve ancak anne ve babasının alabileceğini söylüyor. Son dönemde İranlı 1 ve Şırnaklı 2 PKK’li çatışmalarda yaşamını yitirmişti. Bunlardan yaşamını yitiren Şırnaklı PKK’linin anne ve babası yaşamını yitirmesinden ötürü cenazeleri ailesine teslim edilmeden kimsesizler mezarlığına defnedildi. Bu aileler kan örneği vermelerine rağmen cenazeleri vermiyorlar. Soruyoruz, bu kişilerin anne ve babası olmadan cenazeler verilmeyecek mi? Yine yaşamını yitiren İranlı PKK’linin cenazesini de kimsesizler mezarlığına gömdüler. Tüm bunlar insanlık dışı ve ahlak dışı uygulamalardır."

Şırnak’ta şehit 8 kişinin cenazelerinin aileleri tarafından kan örneği verilip kimlik tespiti yapıldığını, buna rağmen cenazelerin 35 gündür ailelere verilmeyip morgda tutulduğunu belirten Karadağ, "Cenazelere yapılan düşmanlık hukukunu bırakın” dedi.