Mehmet Sincar anıldı, devlet protesto edildi

DEP Milletvekili Mehmet Sincar, ölüm yıl dönümünde mezar başında anıldı.

Batman’da 4 Eylül 1993’te partisinin İl Örgütü yöneticisi Metin Özdemir ile birlikte Elma Sokak’ta silahlı saldırıyla katledilen DEP Milletvekili Mehmet Sincar, Mardin’in Kızıltepe ilçesi Fırat Mahallesi’nde bulunan mezarı başında anıldı. Anma etkinliğine Sincar’ın ailesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ömer Öcalan ve İmam Taşçıer, partililer ve çok sayıda kişi katıldı.

SİNCAR: PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

Sincar'ın eşi Cihan Sincar, eşinin katledilmesinin üzerinden geçen 27 yılda faillerinin ortaya çıkarılmamasının devletin ayıbı olduğunu söyledi. Sincar, “Devlet kendi milletvekilinin katilini bugüne kadar ortaya çıkarmadığı için utansın. Bir Hizbullahçıyı çıkarıp katili olduğunu söylediler, onu da serbest bıraktılar. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu failleri ortaya çıkarmak bizim borcumuzdur. Biz değerimize borçluyuz. Ömrümüz yettiği kadar. Bizim ömrümüz yetmez ise çocuklarımız bunun peşini, davanın peşini bırakmayacak. Sesimiz herkese gitsin. Bugüne kadar insanımız da partimiz de kendine göre bedelini ödedi” dedi.
Davanın zamanaşımına uğratılmak istendiğini dile getiren Sincar, “Biz davamızın peşini bırakmayacağız. Bu şeref ve namus bayrağıdır. Bu bayrağı taşıyacağız. Herkese de bu çağrıyı yapıyoruz. Söz veriyoruz mezarlık üstünde, demokrasi ve saldırılara karşı mücadele verenlerin mücadelesini devam ettireceğiz” diye konuştu.

‘TÜM SORUNLAR KÜRT SORUNU İLE ÇÖZÜLÜR'

HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer, Sincar’ın katledilmesinin ardından Türkiye’de büyük bir utancın yaşandığını; köylerin yakıldığını, insanların göçertildiğini, 17 bin kişinin 'faili meçhul' cinayete uğradığını söyleyen Taşçıer, tüm sorunların çözümünün Kürt sorununun çözümünden geçtiğini vurguladı.
HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Kürt düşmanlığının devam ettiğini ifade etti.

‘SAVAŞ SİYASETİ İLE KAZANAMAZLAR'

Sincar’ın mücadele arkadaşı ve eski DEP Milletvekili Ali Yiğit ise Sincar’ın katledilmesi ve sonrasında yaşananları anlatarak, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile görüştüklerini ve sorunun çözümünün diyalog olduğu konusunda ortak fikir beyan ettiklerini söyledi. Demirel’in de kendileri gibi düşündüğünü ve savaşın çözüm olmadığını beyan ettiğini dile getiren Yiğit, sonrasında yaşanan süreçte Demirel’in söylemlerinin aksine savaş siyasetinin devam ettirildiğini belirtti. Bugün halen savaş siyasetine devam edildiğini belirten Yiğit, “Bu siyasetin geleceği yok. Bu siyaset ile çözüm olmaz. Halkımız iyi kardeşlik ve barış olmasını istiyor. Biz umut ediyoruz ki bu savaş bitecek, kardeşlik kazanacak, bu soruna çözüm bulunacak” dedi.