Parastin'dan HPG gerillası Ayhan Tatlı ailesine tutuklama tehdidi

Kardeşleri HPG gerillası Ayhan Tatlı'nın akıbetini sormak için Hewlêr'e giden Felek ve Fatma Tatlı, Parastin tarafından tutuklama ile tehdit edildiklerini belirterek, "Kardeşimiz ve arkadaşlarından bilgi alana kadar aramayı bırakmayacağız" dedi.

KDP güçleri 26 Temmuz'da Güney Kürdistan'ın Xelîfan ilçesine bağlı Bêxme Köyü civarında bir grup gerillaya saldırmıştı. Günlerdir HPG grubundan hiçbir bilgi alınmadı. 26 Temmuz'dan bu yana 3 gerillasından bilgi alamayan HPG, 29 Temmuz'da basına açıklama yaptı. HPG, 31 Temmuz'da olayla ilgili ikinci bir açıklama yaparak, Erzurum doğumlu gerilla Erdal Aslan (Serwer Serhat), Şırnak doğumlu Ayhan Tatlı (Wargeş Çavreş) ve Rojava'nın Hesekê doğumlu Mahmut Xelef'in (Dijwar Berxwedan) akıbetine ilişkin KDP'ye çağrıda bulundu.

HPG gerillası Mahmut Xelef'in ailesi, oğullarının akıbetini öğrenmek için 9 Ağustos'ta Güney Kürdistan’a gitti. Mahmut Xelef'in babası Hesen Şerif Xelef, annesi Roz Weli Xelil ve gerillanın kardeşleri Kawa Hesen Xelef ile Diyar Hesen Xelef, KDP lideri Mesud Barzani ve parti yetkililerini, oğlu ve arkadaşlarının akıbeti hakkında basına açıklaması yapmaya çağırdı.

HPG gerillası Ayhan Tatlı'nın ablaları da Mesut Barzani ve KDP yetkililerine kardeşleri ve arkadaşlarının akıbetinin netleştirilmesi için çağrıda bulundu.

DÜŞMANIN OYUNUNA GELEN KDP KARDEŞ KANI DÖKMEK İSTİYOR

HPG gerillası Ayhan Tatlı'nın ablası Felek Tatlı, kardeşinden 18 gündür haber alamadıklarını belirterek, "Kardeşim hakkında bilgi almak istiyorum. HPG, 3 gerillanın akıbetini netleştirmek için iki kez açıklama yaptı ama KDP bu hain eyleme ilişkin bugüne kadar sessiz kaldı. Güney halkı KDP'nin bu hareketine karşı ayağa kalkmalı, kardeşim ve arkadaşları için ayağa kalkmalı. KDP neden kardeşliğe bu kadar düşman, biz onların düşmanı değiliz. Biz kardeşlik diyoruz, onlar ihanet, savaş ve birakûjî diyorlar. Bu ihanet daha ne kadar sürecek, daha ne kadar birbirimizin kanını akıtacağız.

Mesud Barzani ve KDP yetkilileri kardeşim Ayhan ve arkadaşlarının durumu hakkında açıklama yapmalı ve bu karanlık duruma açıklık getirmelidir. KDP 18 gündür neden sessiz ve olayla ilgili açıklama yapmıyor. Eğer yaşıyorlarsa sağ desinler, şehit düşmüşlerse, şehit ya da yaralılar desinler. Biz sadece kardeşimizden ve arkadaşlarından bir haber almak istiyoruz. Biz asla kardeşlerimize düşman olmak istemiyoruz ama maalesef KDP düşmanın oyununa geliyor ve kardeş kanı dökmek istiyor. 18 gündür kardeşimiz için içimiz yanıyor ve hiçbir bilgi alamıyoruz. KDP'nin bugün Güney'de ve Kürt halkına karşı yaptığı şey bir katliam ve büyük bir katliam hazırlığıdır" diye konuştu.

‘ASAYİŞ BİZİ TUTUKLAMA İLE TEHDİT ETTİ’

Kardeşinin akıbetini öğrenmek için Hewlêr'e giden Felek Tatlı sözlerine şöyle devam etti: "Kardeşim Ayhan'dan bilgi almak için Güney Kürdistan'a gittik, oradan da KDP istihbarat örgütü Parastin’a gittik. Parastin'da Zinar adında biri bizi karşıladı. Kardeşime ilişkin bilgi vermek yerine gözaltı merkezinde bizi tutuklamakla tehdit etti ve 'Git buradan, bir daha buraya gelme, şimdi seni tutuklayıp Türkiye'ye göndermeyebilirim' dedi. Parastin tarafından çok kötü bir muameleye maruz kaldık, kardeşi değil de düşmanız gibi davrandılar bize. Parastin'in başka çalışanı da bize, "Serok Mesud şu an hasta ameliyat olacak, ona bir şey söylemedik" dedi. Parastin çalışanı, HPG gerillalarının ellerinde olduğunu kabul edercesine bize bunu söyledi. KDP'nin bu yaklaşımını kınıyoruz, biz oraya kardeşimizi sormaya gittik ama bize hakaret ettiler, tutuklamakla tehdit ettiler.

Parastin ve KDP derhal kardeşim ve arkadaşlarının akıbetine ilişkin bilgi vermelidir. Kardeşimizin akıbetini öğrenmek için KDP'nin keyfini mi bekleyeceğiz. Barzani'nin 'kardeş kanı dökmeyeceğiz' diye verdiği söze ne oldu? Barzani, 'Kardeşlik için hazırım' dedi ama bu doğru değil. Birakûjî savaşının yaşanmaması için Kürdistan'ın her parçasından çağrılar yapılıyor ama bütün bunlara rağmen KDP sessizliğini koruyor. Artık yeter ne zamana kadar işgalcilere destek vereceksiniz? Düşmanın saldırıları canımızı acıtmıyor çünkü düşman olduğunu biliyoruz ama bizi inciten KDP ve Barzani'nin yürüttüğü kirli ilişkiler.

Güney Kürdistan'daki tüm parti ve örgütlere çağrıda bulunuyorum, 3 gerillanın akıbetinin ortaya çıkması için KDP'ye baskı yapılmalı. Yine insan hakları örgütlerine ve Avrupa ülkelerine bu olayın aydınlatılması için harekete geçme çağrısında bulunuyorum. Ben sadece kardeşim Ayhan ve arkadaşının akıbetinin ortaya çıkmasını istiyorum. 3 gerillanın akıbetinin ortaya çıkması için Güney halkı alanlara çıkmalı ve Barzani ailesinden hesap sormalıdır."

‘AYHAN'IN HABERİNİ BEKLERKEN KIZIMIN HABERİ GELDİ’

Geçtiğimiz günlerde kızı Gulgeş Tatlı esir düşerek tutuklanan Fatma Tatlı’nın, şimdi de KDP tarafından kaybedilen gerilla kardeşi Ayhan Tatlı'nın akıbetini öğrenmeye çalışıyor. Olaya ilişkin KDP'den açıklama beklediklerini söyleyen Fatma Tatlı, "18 gün önce ağabeyimi kaybettiğimi hissettim ve hala ağabeyimden bir bilgi alamadım, daha kızım Gulgeş'in bilgisi bana geldi. Kızım Gulgeş yaralı olarak gözaltına alındıktan sonra askerler telefonla haber verdi. Kızımızı görmek için Hakkari'ye gittik. Ama engellendik. Avukatımız sadece kısa bir randevu ayarlayabildi. Kızımın kolları, bacakları ve sırtı yaralıydı. Ayrıca tedavi görmesine müsaade etmeden cezaevine gönderdiler.

Cezaevine gönderildikten sonra kızımı ziyaret ettim ve durumunun pek iyi olmadığını gördüm. Çünkü yaralıydı ve iyi muamele görmedi. Görüşme sırasında kızıma neden bu kadar halsiz olduğunu sordum, yüzünü bile yıkamamıştı. Kızım bana 'İhtiyaçlarımı karşılayamıyorum' dedi. Yaralarının tedavi edilmesi gerekiyor. Kızımdan istediklerini alamadıkları için cezaevine gönderdiler. Tedavi etmediler. Kızım önümüzdeki günlerde yaralı olarak Van cezaevine sevk edilebilir. Kızımla gurur duyuyorum, o bugüne kadar hiç kimseye boyun eğmedi" ifadelerini kullandı.

‘GERİLLALARIMIZIN AKIBETİNİ NETLEŞTİRSİNLER’

Konuşmasının sonunda kardeşi Ayhan Tatlı ve diğer gerillaların akıbetinin netleşmesi için Mesud Barzani'ye çağrıda bulunan Fatma Tatlı, "Mesud Barzani ve KDP yetkilileri gerillalarımızın durumuna ilişkin bizi bilgilendirsinler. Eğer şehit veya yaralılarsa da söylesinler. Kardeş kardeşe böyle yapmamalı. Biz düşman değiliz. Biz Kürdüz ve aynı kandanız. Gerillalarımızdan haber alana kadar durmayacağız. Bütün yolları kullanacağız, bütün kurumlara başvuracağız" dedi. 

https://anfturkce.com/kurdIstan/hpg-iliskisinin-koptugu-3-gerillanin-kimliklerini-acikladi-160028