PKK TEV-ÇAND Komitesi Hozan Mizgîn’i andı

PKK Kültür ve Sanat Komitesi, özgür kadın, sanatçı ve devrimci kişiliğin temsilcisi olarak tanımladığı şehit Hozan Mizgîn’i (Gurbet Aydın) şehadetinin 30. yıl dönümünde andı.

PKK Kültür ve Sanat Komitesi (TEV ÇEND), Hozan Mizgîn’in 30. şehadet yıl dönümüne ilişkin yazılı bir mesaj yayınladı. 

Şehit Mizgîn'in yaşamı, mücadelesi ve direnişi ile özgür kültür ve sanat hareketi şehitlerinin simgesi olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şunlar belirtildi: "Mayıs ayı Özgürlük Hareketimiz tarafından şehitler ayı olarak kabul ediliyor. Haki Karer, Halil Çavgun, Mehmet Karasungur, İbrahim Bilgin, Ferhat, Necmi, Eşref, Mahmut ve daha birçok şehit, bu ay ölümsüzler kervanına katıldı. Bu kahramanlardan biri de şehit Mizgîn'dir.

Şehit  Mizgîn olarak da bilinen devrimci sanatçı ve efsanevi komutan Gurbet Aydın, 11 Mayıs 1992'de Tatvan'da büyük bir direniş sonucu ölümsüzler kervanına katıldı. Şehit Mizgîn, özgür kadın, sanatçı ve devrimci kişiliğin temsilcisi oldu. Ölümsüz şehidimiz heval Mizgin şahsında tüm şehitlerimizin hayallerini gerçekleştirme sözünü yineliyoruz. 

Heval Mizgîn, 1980 yılında özgürlük mücadelesine katıldı. Küçük yaşta büyük bir yükün altına girdi. Ülkenin kuzeyinde bir süre devrimci faaliyetler yürüttükten sonra 1982'de kültür ve sanat çalışmaları için Avrupa'ya geçti. Orada şehit Sefqan ile büyük bir emek verdi. Biz de bugüne kadar bu emek ve miras üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Bir süre Önderlik sahasında kalan heval Mizgîn, 1991 yılında Kuzey Kürdistan dağlarına gitti. Garzan sahasında tüm zorlu koşullara rağmen Apocu militan çizgisinde komuta görevini çok başarılı bir şekilde yerine getirdi." 

HER SANATÇININ DEVRİMCİ RUHLA HAREKET ETMESİ GEREKİR
Bugün kapitalist modernitenin, toplumu değersizleştirmek ve dağıtmak için sanatı ve sanatçıları bir araç olarak kullandığına dikkat çekilen PKK Kültür ve Sanat Komitesi'nin açıklamasında devamla şu ifadeler yer aldı: "Şehit Mizgîn, bu anti-toplum, kültür karşıtı konsepte karşı bize özgür bir çizgi bıraktı. Biz de Özgürlük Hareketi ve Kürt halkı olarak bugün "Dem Dema Azadiyê ye" hamlesi çerçevesinde Önderliğimiz için, ülkemiz için savaşıyoruz. 

Kahraman gerillalar, işgalcilere karşı fedakar bir ruhla savaşıyor ve düşmanın sistemini parçalıyor. Her sanatçının da bu devrimci ruhla hareket etmesi ve büyük bir mücadele geliştirmesi gerekiyor. Şehit Mizgîn bizim için en güçlü ve anlamlı örnektir.

Heval Mizgîn, yaşamı ile, mücadelesi ile, direnişi ile özgür kültür ve sanat hareketi şehitlerinin simgesi olmuştur. Heval Mizgîn'in şehadet yıldönümü olan 11 Mayıs, kültür ve sanat hareketinin şehitler günü olarak kabul edilmiştir. Yoldaşları olarak şehit Mizgîn'i bir kez daha saygıyla anıyor, sanatçı, komutan ve özgür kadın çizgisinde mücadele edeceğimizin sözünü yineliyoruz."