RojNews muhabiri dört aydır gözaltında

Federal Kürdistan bölgesinde, gazetecilerin tutuklanması önünde yasal engel olmasına rağmen, RojNews’in muhabiri Zuber Biradosti dört aydır herhangi bir yargılama olmadan ve gerekçe sunulmadan gözaltında tutuluyor.

Güney Kürdistan’da 2007 yılında çıkarılan Basın Yasası, gazetecilerin mesleklerinden ötürü tutuklanmasını yasaklıyor. Ama pratikte durum farklı bir tablo ortaya koyuyor. RojNews muhabiri Zuber Bradosti’nin durumu, bunun en somut örneklerinden birini oluşturuyor.

Zuber Bradosti, 21 Ağustos’ta Bradost bölgesinde KDP’ye bağlı güçler tarafından gözaltına alındı. Dört aydır bir mahkeme kararı yok. Gözaltı gerekçesi de bilinmiyor. Bradosti, Hewlêr’e bağlı Pirmam ilçesinde tutuklu bulunuyor.

Bradosti daha önce de gözaltına alınmıştı. Mart 2019’da Bradost bölgesindeki Deşti Hirti köyünde Asayiş tarafından gözaltına alınan RojNews muhabiri, 24 saat sonra serbest bırakılmıştı.

Gazeteci, gözaltı sürecinden sonra yaptığı açıklamada, “Beni uyardılar; Türk devletine ait üslerin bulunduğu bu bölgelerde hiçbir şekilde halkın görüşlerine başvurulmaması ve Türk işgalciliğinden bahsedilmemesini istediler.”

2007’de çıkarılan Basın Kanunu’nun 35’inci sayılı yasasının 2’nci maddesinin birinci bendine göre, “Gazeteci özgürdür ve hiçbir sansüre maruz bırakılamaz. Düşünce ve yayın özgürlükleri her vatandaşın hakkıdır.” Aynı yasanın 7’nci maddesinin birinci bendine göre, gazeteci bağımsızdır ve mesleki görevleri yasal güvence altındadır.

Bununla birlikte 2013 tarihli Bilgi Edinme Hakkı Yasası’na göre gazetecinin topluma bilgi ulaştırma hakkı var. Güney Kürdistan’da çıkarılan yasalara göre gazeteciler mesleklerini icra etmelerinden dolayı tutuklanamaz. Yalan-yanlış haberler sözkonusu olduğunda ise en fazla maddi cezalar öngörülüyor.