Sağınç: Valiliğin çifte standart tutumunu teşhir ettik

Van’ın İpekyolu ilçe örgütünün stant açmak için Van valiliğine yaptığı başvurunun reddedilmesine ilişkin konuşan HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Tuncer Sağınç, “Başvuru ile Valiliğin çifte standart tutumunu teşhir ettik” dedi.

AKP’ye kentin her yerinde eylem ve etkinlik izni veren Van Valiliği neredeyse, 1500 gündür, HDP’nin etkinliklerine, konserlere, festivallere izin vermiyor.

Katıldığı bir toplantıda STK’ların “Eylem ve etkinlik yasağına” ilişkin sorusunu “Bizi aşan durumlar” olarak yanıtlayan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AKP’nin üye çalışması için kentte stant açmasına izin verirken, HDP İpekyolu İlçe Örgütü’nün stant açma talebini ise toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa uygun olmadığı gerekçesiyle reddetti.

Van Valiliği tarafından HDP'nin başvurusuna verilen yanıtta şöyle denildi: "Halkların Demokratik Partisi İpekyolu ilçe Eşbaşkanı Canan Uzunay tarafından Valiliğimize verilen 09.07.2020 tarihli dilekçe ile 13-19 Temmuz 2020 tarihleri arasında İpekyolu ilçe sınırları içerisinde bulunan sanat sokağı, şehir parkı önü ve Beşyol Kavşağı Dabbaoğlu Parkı önünde parti üye çalışmaları kapsamında üye kaydı için toplam 3 adet stant açma talebi; Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 17. maddesine istinaden Valilik makamının 03-07-2020 kararına uygun olmadığı değerlendirilmiştir."

Yaptıkları yasal başvurunun yasal olmayan gerekçelerle reddedilmesini değerlendiren HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Tuncer Sağınç, en başından beri bu yasağın sadece HDP ve muhalif STK’lar için konulduğunu söyledi.

“Bu yasaklar döneminde her türlü eylemi yapabilen bir kesim oldu ki bu kesim iktidar yanlısı dernekler ve iktidarın Van’daki temsilcileri oldu” diye konuşan Sağınç, AKP gençlik kollarının geçen hafta içerisinde Van’ın muhtelif noktalarında üye kayıt stantları kurması üzerine parti olarak harekete geçerek stant açmak için Van Valiliğine başvurduklarını kaydetti.

AKP İpekyolu İlçe Gençlik ve Kadın Kollarının açmış oldukları “Üye Kayıt Stantlarına binaen parti olarak harekete geçtiklerini ve kendilerinin de stant açmak istediğini kaydeden Sağınç şunları söyledi: “Bu girişimle, yasak varken nasıl oluyor da AKP stant açabiliyor ve acaba yasak mı kalktı diye anlamak istedik. Bu amaçla ilçe örgütü olarak Van Valiliği’ne, şehrin çeşitli yerlerinde ‘üye kayıt standı’ açmak için 9 Temmuz’da dilekçe ile başvuru yaptık. Ancak yaptığımız başvuruya her ne hikmetse 3 Temmuz’da valiliğin almış olduğu 124 sayılı yasaklama kararı gereği ret cevabı verildi. Bu cevapla, 1400 güne yakındır sürdürülen bu yasakların sadece HDP için konulduğunu, AKP’nin istediği yerde istediği her türlü faaliyeti yürütülebileceğini bir kez daha kanıtladı. Şu bir gerçektir ki Van Valiliği artık ‘mülki amirlik’ gibi değil, AKP il başkanlığı gibi faaliyet yürütmektedir. Bilinmesini istiyoruz ki hiçbir yasak bizi halktan koparamayacaktır.”