Siyasi tutsak Bat’ın tahliyesi engelleniyor

Maraş-Türkoğlu L Tipi 2 Nolu Hapishanesine sürgün edilmeden önce Diyarbakır D Tipi Hapishanesindeki başgardiyanın ölümle tehdit ettiği siyasi tutsak Rojhat Bat, tahliye süresi dolmasına rağmen serbest bırakılmıyor.

Türk devletinin siyasi tutsaklar üzerindeki baskıları devam ediyor. İnfazını bitirmiş ve tahliyesi olması gereken tutsaklar serbest bırakılmıyor. Son yıllarda İdari ve Gözlem Kurulu, tutsakların tahliye edilip edilmemesine karar veriyor. 2017 yılında tutuklandıktan bir süre sonra hüküm giyen tutsak Rojhat Bat, verilen hapis süresini doldurmasına rağmen, hiçbir gerekçe sunulmadan tahliye edilmiyor. 

26 AĞUSTOS’TA TAHLİYE EDİLMELİYDİ

2017 yılının Ocak ayında tutuklandıktan kısa bir süre hüküm giyen Bat’a, 7 yıl 6 ay hapis kararı verilmişti.  ‘Örgüt üyeliği’nden ceza alan Bat, normal şartlarda geçtiğimiz Ağustos ayının 26’sında tahliye olması gerekirken hala hapishanede tutuluyor. 18 Mayıs 2022 tarihinde Diyarbakır D Tipi Hapishanesi’nden Maraş’ın Türkoğlu ilçesinde bulunan L Tipi 2 Nolu Hapishane’ye sürgün edilen Bat, ailesi aracılığıyla tahliye edilmemesine tepki gösterdi. 

KATILDIĞI ETKİNLİKLER BAHANE EDİLİYOR

Bat, avukatının tahliyesinin engellenmesi ile ilgili yaptığı şikayetin sonuç vermediğine işaret ederek, “Avukatımın, Maraş İnfaz Hâkimliği’ne yazdığı şikayet dilekçesi reddedildi. İdari ve Gözlem Kurulu’nu şikayet ettiği dilekçe, idarenin etkinlikleri arasında olan ve tutsakların uymaması halinde daha önce herhangi bir sorun çıkmadığı etkinliklere katılmadığım gerekçesi ile reddedilmiş. Bu etkinlikler genelde idarenin kütüphanesinden kitap almak, spor ve sosyal faaliyetlere katılmak, kültür ve sanat faaliyetleri ve buralarda sertifika almayı içeren etkinliklerdir. Benim bu etkinliklere katılmamı gerekçe göstererek tahliyem engelleniyor” dedi. 

Bat, hapishane idarelerinin tutsaklar üzerinde uyguladıkları bu tür politikalarına son vermeleri ve bir an önce tahliyesi gelen tutsakların serbest bırakılmaları gerektiği çağrısında bulundu.

2021’DE ÖLÜMLE TEHDİT EDİLMİŞTİ

Rojhat Bat, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutulduğu 2021 yılının Nisan ayında başgardiyan tarafından ölümle tehdit edilmişti.  

Rojhat Bat’ın ablası Ronda Bat, kardeşiyle 29 Nisan 2021’de yaptığı telefon görüşmesinde kardeşinin anlatımlarını şöyle aktarmıştı: “Önceki gün görüş odasından çıkıp koğuşa gittiğimde koğuş arkadaşım ile gardiyan arasında bir tartışma yaşanıyordu. Ben de tartışmaya tepki gösterdim. Daha sonra gardiyanlar beni tutup, susmam için elleriyle ağzımı kapatmaya çalıştılar. Kısa bir süre sonra cezaevinin başgardiyanı geldi ve bana ‘Senin Rojhat Bat olduğunu biliyorum, sen provokatörlük yapıyorsun. Senin buradan ölün çıkacak. Seni öldüreceğim, buradan sağ çıkamayacaksın’ diyerek beni ölümle tehdit etti.”