Son mermi, son nefes ve son ses

Nöbeti sırasında Türk ordusunun savaş tünellerine yaklaştığını görünce müdahale eden ve son mermisine kadar savaşan Masiro Amed, son nefesi ve son sesiyle de yoldaşlarına haber vermeye çalıştı.

Masiro Amed (Berat İpek), Amed’de doğdu. Yurtsever bir ailede büyüdü. Bu sayede Kurdistan’da yürütülen asimilasyon politikaları karşısında nasıl hareket etmesi gerektiğini öğrendi. Öğrendiklerini yaşama geçirecek alanlar aramaya başladı. Gençlik faaliyetlerine katıldı. Katıldığı bir eylemde, polis tarafından vurularak yaralandı. Aldığı yara, kararını netleştirdi ve yaralı haliyle Kurdistan dağlarının yolunu tuttu. Böylece 2015’te Amed Eyaleti’nin Şehit Kendal alanında Çiyagerlerin yoldaş sofrasına dahil oldu. Rojava’ya geçti. 6 yıl aralıksız hamleden hamleye koşturdu.

ZAGROS DAĞLARINA

Tekrar dağlara döndü, Zagros’un doruklarına vardı. PKK’li devrimci olmanın onurunu “PKK’de yer almak, bir PKK devrimcisi olmak ve böyle bir devrimde devrimcilik yapmak başlı başına değerli bir şeydir” şeklinde dile getirmişti. Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmanın çözüm gücünün farkındaydı. Bu farkındalıkla kapitalist sistemin yarattığı insanı çözümlemeye çalıştı, kendi üzerinde etkilerini arayıp bertaraf etmenin ideolojik mücadelesini verdi. Çözdükçe derinleşti, derinleştikçe dağlı yüreği daha da büyüdü. Yoldaşlarından çok şey öğrendi.

SON SESİYLE ULAŞMAYA ÇALIŞTI

Zagroslarda pratik yürüttükçe yoldaşlığın harflerini tekrar yan yana getirdi. Bir başkadır onda yoldaşlık. Zagros dağlarında yürüttüğü her pratikte bu yoldaşlığı iliklerine kadar hissetti.

Zap’ta, savaşın yoğun olduğu zamanlarda yine en önde yer almayı bildi. Türk devletinin Nisan 2021’de gerçekleştirdiği işgal saldırılarına karşı Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nde yer aldı. Uzun süre Ertuş bölgesinde sayısız eylemlere katıldı.

Nisan 2022’deki saldırıları da Ertuş’ta karşıladı ve devrimci operasyonlara katıldı. Şehit Berxwedan savaş tünellerinde savaştı. 22 Nisan’da düşman tünellere yaklaşmak isterken, nöbetteydi ve fark etti. Zaman kaybetmeden ilerleyişini durdurmak için hemen çatışmaya girdi. Şarjörlerini boşaltana kadar savaştı. Bu esnada ağır yaralandı. Kolundan, karnından ve kafa kısmında yara almasına rağmen düşmanın içeriye girmek istediğini yoldaşlarına haber vermek istedi. Yoldaşlarına ulaşma tutkusuyla son nefesine kadar bulunduğu yerden birkaç metre ilerleyebildi. Son nefes, son sesle yoldaşlarına seslendi.

Gerilla Masiro, 22 Nisan sabahı düşman ile girdiği çatışma sonucu şehadete ulaştı. Son mermisine kadar düşman ile çatıştı, son nefesine kadar yoldaşlarına haber ulaştırmaya çalıştı, son sesiyle yoldaşlarına ses olmak istedi.

Gerilla Masiro, PKK’yi var eden esas bağın yoldaşlık olduğunu çok iyi anlayan ve bunu kendinden sonrakilere bırakmayı bilen bir gerilla olarak tarihe adını yazdırdı.