Tunç: Devlet halkla savaştı

Cizre'deki 21 kişinin katledildiği soykırımcı saldırıların yıl dönümünde açıklama yapıldı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 4 Eylül 2015’te ilan edilen ve aralarında bebek ile yaşlıların da olduğu 21 kişinin katledildiği "sokağa çıkma yasağı"nın 5'inci yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre İlçe Örgütü binası önünde yapılan eyleme, Şırnak Milletvekili Nuran İmir ile partililer katıldı.

79 gün süren "sokağa çıkma yasağı" sırasında eşi Orhan Tunç’u kaybeden HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç, bir operasyondan ziyade bir savaşın yaşandığını belirterek, “4 Eylül 2015’te Cizre’de ilan edilen ilk sokağa çıkma yasağı olarak hafızalarda yerini alan bu saldırı, bölgede yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Bir devlet kendi yurttaşları ile savaştı. Kendi yurttaşlarına karşı kontrolsüz şiddet kullanarak, evde hapis etmeye çalıştı. Kendi yurttaşlarının temel gereksinimi olan elektrik ve suyu kesti" dedi.
Devletin halkı açlık ve ölümle terbiye etmeye çalıştığı dile getiren Tunç, şöyle konuştu:
"Bir yandan insanları evde aç, susuz ve elektriksiz bırakırken; bir yandan zorunlu ihtiyaçları için dahi dışarı çıkan insanları hedef aldı. 150 bin nüfusa sahip tarihi bir kent ölüme mahkûm edildi. Şu çok iyi bilinmelidir ki, 4 Eylül 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sivil kaybının olmadığını iddia eden dönemin başbakanı, (Ahmet Davutoğlu) 2'nci bir yasakla, yani 14 aralık 2015 yasağını ilan ederek, 'bu kente huzuru getireceğiz' demesiyle birlikte, aslında 150 bin nüfusa sahip olan kentin tamamını hedef almıştır."

HDP’li vekil Nuran İmir ise 4 Eylül 2015’te ilan edilen "sokağa çıkma yasağı"nın Kürt halkına dönük savaş ilanı olduğunu belirterek, “Birlikte demokratik bir ülkede yaşamaya da karşı bir savaş ilanıydı. Savaş ilanı yapanların barış ve çözüm amaçları olsaydı, şehirlere saldırıp evleri yıkmazlardı. Hiçbir güç ne bizi ne de çocuklarımızı 'terörist' ilan edemez. 80 yaşındaki insanları ve bebekleri öldürenler teröristtir" dedi.