Türk devleti 5 yıldır Şengal’e saldırıyor

DAİŞ’in 2014’teki soykırım saldırısının ardından Şengal’in özgürleştirilmesi ve Êzîdî toplumunun askeri ve siyasi örgütlenmesinin hazmedemeyen Türk devleti 5 yıldır kesintisiz saldırıyor.

İşgalci Türk devleti, 2017’den bu yana Şengal’e onlarca kez saldırı düzenledi. Devam eden saldırılarda Êzîdî toplumunun askeri ve sivil öncüleri ile sivil yurttaşlar şehit düştü.

Türk devleti, 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetesi eliyle başlattığı katliam saldırılarını sürdürüyor. Saldırılara ortaklık eden KDP, bazen Kazımi hükümetine bağlı güçleri de dahil etti. KDP, 3 Mart 2017’de ‘Roj’ verdiği çeteyi Şengal’in Xanesor nahiyesine saldı. Bu saldırıda Êzîdî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) üyesi Naze Nayif, Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ve Halk Savunma Güçleri’ne (HPG) bağlı 7 savaşçı şehit düştü. Ayrıca bu saldırıda Şengal Katliamı’nı tüm dünyaya duyuran Özgür Basın geleneğinin temsilcisi gazeteci Nûjiyan Erhan, ağır yaralandı ve 22 Mart’ta şehit düştü.

KDP’DEN SONRA TÜRKİYE SALDIRISI

Türkiye’ye 170 km uzaklıkta olan Şengal’e yönelik ilk Türk hava saldırısı, 25 Nisan 2017’de düzenlendi. Türk devlet aynı gün Rojavayê Kurdistanı’n Qereçox Dağı’ndaki YPG Genel Komutanlık karargahına da saldırarak 20 YPG ve YPJ savaşçını katletti. Şengal’e saldırıda ise bir sivil şehit düştü, bir YBŞ savaşçısı da yaralandı. Ayrıca Çira Radyo binası tamamen çöktü, kentin parkında da ciddi hasar meydana geldi.

ÊZÎDÎ LİDERLERİ HEDEF ALINDI

Türk devleti, ikinci saldırısını da 15 Ağustos 2018’de Şilo Vadisi bölgesinde Koço Katliamı şehitleri için düzenlenen anma töreninden dönen Êzîdî Toplumu Koordinasyon Üyesi Mam Zeki Şengalî’yi hedef aldı. Saldırıda Mam Zeki şehit dütü, ağır yaralan YBŞ savaşçısı Mahir Serhed ise iki hafta sonra şehitler kervanına katıldı.

ARTIK SALDIRILAR DURMADI

Türk devletinin saldırıları artık aralıklarla devam etti. Şengal’e kuyu kazmak için Kobanê’den gelen üç emekçi, 13 Aralık 2019’daki hava saldırısının kurbanları oldu. Kasım 2019’da ise SİHA’lar, Xanesor ilçesine saldırı düzenledi. Bu saldırıda, 6 YBŞ savaşçısı şehit düştü.

YBŞ GENEL KOMUTANI’NA SUİKAST

Türk SİHA’ları, 15 Ocak 2020 günü saat 10.30'da Şengal’in Sinunê ilçesine bağlı Digur köyünde bulunan YBŞ Genel Komutanı Zerdeşt Şengalî’yi hedef aldı. Şengalî ile YBŞ savaşçıları Şervan Cilo ve Êzdîn Şengali şehit oldu, bir kişi de yaralandı.

HASTANEYİ BİLE VURDU

Şehîd Rustem Cûdî (Mexmûr) Mülteci Kampı ve Medya Savunma Alanları’na 15 Haziran 2020'de düzenlenen saldırıyla eş zamanlı olarak Serdeşt köyündeki bir hastane ve Şengal Dağı'ndaki bazı yerler de bombalandı.

SERDEŞT KAMPI’NA SALDIRI

Aynı yılın 30 Haziran’ında ise Şengal Katliamı’ndan kurtulup Şengal Dağı’nda kalan ve Şengal’in özgürleştirme hamlesinde yer alan Serdeşt Kampı’ndaki Êzîdîler hedef alındı.

XANESOR KÖYLERİNE SİHA SALDIRISI

23-25 Ağustos 2020’de bir kez daha Medya Savunma Alanları’yla eş zamanlı olarak Şengal Dağı’ndaki birçok nokta bombalandı. Saldırılar, 26 Ağustos’a da sarktı. Xanesor'un Behrava köyünde bir otomobil SİHA’larla vuruldu; iki kişi şehit düştü. Barê köyündeki saldırıda ise can kaybı yaşanmadı. Barê köyü, 9 Kasım’da yine SİHA’ların hedefi oldu. Bu kez bir YBŞ savaşçısı ve bir sivil yurttaş şehadete ulaştı, iki kişi de yaralandı.

SEÎD HESEN’İN ŞEHİT EDİLMESİ

Türk devleti, 16 Ağustos 2021 günü öğle vakti Şengal kent merkezindeki eski çarşıda YBŞ Komutanı Seîd Hesen Seîd’in aracını hedef aldı. Bu saldırıda Seîd Hesen Seîd ve YBŞ savaşçısı yeğeni Îsa Xwedêda şehit düştü, üç kişi de yaralandı.

SIKINIYÊ KÖYÜNDEKİ HASTAHANE

Saldırına devam eden Türk devletinin ertesi günkü hedefi Sikiniyê köyündeki sivil bir hastane oldu. Savaş uçakları ve SİHA’larla bombalanan hastanede 8 kişi şehit düştü. Hastahane tamamen çöktü. Şehit düşenler arasında yer alan Muxlis Sidar, Êzîdîlerin yaralarını sarmak için 2014’te Kuzey Kurdistan’dan Şengal’e gelmiş sınır tanımayan doktorlardandı.

MECLİS EŞBAŞKANI’NA SUİKAST

Türk SİHA’ları, 7 Aralık 2021’de Şengal Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Merwan Bedel'in aracını hedef aldı. Bu saldırıda Mervan Bedel şehit düştü, araçta bulunan iki çocuğu da yaralandı.

Bu saldırıdan dört gün sonra Şengal’in Xanesor nahiyesindeki Halk Meclis binasını bombalayarak, binada hasara yol açtı.

5 SAAT SÜREN HAVA SALDIRILARI

Türk devleti saldırılarını, 2022’de de durdurmadı. Şengal’in Şilo Vadisi’nde bir aracı SİHA’yla vurdu. YBŞ Komutanlarından Azad Êzdîn ve YBŞ savaşçısı Enwer Tolhildan şehit oldu. Savaş uçakları, 1 Şubat saat 22.00’de Şengal Dağı’nın stratejik yerleri olan Amûd ve Çilmera bölgelerini bombaladı. Yaklaşık 5 saat süren bu hava saldırısında herhangi bir kayıp yaşanmadı.

12 YAŞINDAKİ ÇOCUK KATLEDİLDİ

Türk SİHA’ları, 15 Haziran’da ise Şengal’in Sinunê ilçesindeki Halk Meclis binasına ve çevresina saldırdı; 12 yaşındaki Selah Naso şehit düştü, 8 yurttaş da yaralandı.

KAZIMİ GÜÇLERİ DE DEVREDE

Türk devletinin Nisan’da Medya Savunma Alanları’nda başlattığı yeni işgal saldırılarıyla paralel olarak Kazımi’ye bağlı Irak güçleri de Şengal’e girmeye çalıştı. Kazımi’ye bağlı güçler, 2 Mayıs’ta Sinunê’deki Êzîdî Güvenlik Güçleri merkezleri ile Digurê köylerine saldırmaya başladı. Bu saldırılara karşı başta YBŞ, YJŞ güçleri olmak üzere Êzîdî Güvenlik Güçleri direnerek, geri çekilmeye zorladı. Bu direnişte de YBŞ savaşçısı Şervan Êzîdxan ile YJŞ savaşçısı Feraşin Şengalî şehit düştü.

ŞENGAL SEMALARINDA KESİNTİSİZ KEŞİF

Türk devletine ait İHA ve SİHA’lar24 Ağustos 2022’den sonra Şengal üzerinde kesintisiz bir şekilde hareket etti. Bu çerçevede 29 Ağustos 2022’de Xanesor nahiyesi ile Barê köyü arasında iki YBŞ savaşçısının içinde olduğu bir araç hedef alındı ve iki savaşçı yaralandı.

SİHA’lar, 11 Eylül’de Xanesor’un Behreva köyünde YBŞ güçlerine ait bir aracı hedef aldı; herhangi bir kayıp yaşanmadı.

DAİŞ’e karşı direnişiyle bilinen Til Ezer nahiyesi de 23 Eylül’de saldırıya maruz kaldı, ancak can kaybı yaşanmadı.

Serdeşt Kampı, bir kez daha hedef alındı; 6 Ekim’deki saldırıda can kaybı yaşanmadı.

Şengal’in Cidalê kontrol merkezine yakın sivil bir araç 28 Ekim’de, Xanesor nahiyesindeki bir ev ise ertesi gün bombaladı. Bu saldırılarda da can kaybı yaşanmadı.

KUTSAL MEKANLARI TANIMIYOR

Türk devleti, Kasım’ın ilk günü Şengal kent merkezinde bulunan ve Êzîdî halkının kutsal ibadetgahlarından olan Hesin Meman Kubbesi’ni hedef aldı; can kaybı yaşanmadı, ancak kubbe zarar gördü.

SON SALDIRIDA BİR SİVİL DAHA

YBŞ ve HPG gerillalarının 11 ay boyunca Şengal direnişini yürüttüğü eski mahallelerden El Nasir Mahallesi’nde 3 Kasım günü seyir halindeki bir sivil aracı hedef alan Türk devleti, Mihsin Şemo adlı sivil yurttaşı şehit etti, araçtaki kadın da yaralandı.