Türk ordusu binlerce canlıyı, on binlerce ağacı yok etti!

Türk ordusu, Avaşin'de darbe yemeye devam ediyor. Ormanları yakarak yenilgi ve çaresizliğini gösterirken, binlerce canlının ölümüne de yol açıyor.

Türk ordusunun 23 Nisan tarihinde operasyon başlattığı alanlardan olan ve bir ayı aşkın süredir belki de Kürdistan Özgürlük Mücadelesi'nin en görkemli direnişlerinden birine sahne olan savaş cephelerinden biri de Avaşin. "Pençe Yıldırım" adlı işgalci operasyonlar ile Alman Nazilerinin savaş taktiklerini Kürdistan’da gerillayı imha etmek için kullanan Türk ordusuna karşı Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde gerillanın başlattığı direniş, Türk ordusunu ve çetelerinin psikolojisini alt üst etti. Bir haftayı aşkın süredir özellikle Avaşin alanında yaptığı yoğun bombardımanlar ile Kürdistan doğasını yakıp kül etmeye çalışan Türk ordusunun çabalarını gerillalar, "Bu yangınlar Türk ordusunun yenilgisinin kanıtıdır" şeklinde değerlendiriyor.

HER YOLU DENEDİ, BÜYÜK YENİLGİ ALDI

Türk ordusunun Avaşin alanındaki ilk hedefi gerilla açısından hem yaşam hem de savaş mevzisi olan tünellere baskın yaparak, burada konumlanan Kürdistan özgürlük gerillalarını teslim almaktı. 23 Nisan’dan 3 Mayıs'a kadar Avaşin’in Mamreşo ve Mervanos bölgelerine bağlı savaş tünellerinde verilen mücadelede, Türk ordusu değil gerillayı teslim almak onlarca ölü ve yaralısı ile büyük bir yenilgiye uğradı. Ardı sıra aynı çabalarını Dola Konferans, Arisfaris ve Dola Mara alanlarında da devam ettirdi ve bu alanlarda gerillanın yürütmüş olduğu fedai direniş, Türk ordusunu iyice çaresiz bırakmıştı; bu yüzden tarz ve taktik değiştirmek zorunda kaldılar. Gerillanın savaş tünellerinden eli boş dönen Türk ordusu, bu defa asker ve çetelerini Kürdistan’ın en zorlu arazilerinden olan Zagroslar'da gerilla taktikleri ile savaştırmaya çalıştı. Yani gerillayı kendi taktikleriyle vurmaya çalıştı. Gizli ve hareketli birliklerini araziye yerleştirerek gerillaya darbe vurmaya çalışan çetelerin büyük kısmı daha ilk girişimde gerillanın hedefi haline geldi ve cezalandırıldı. Geri kalanlar ise bu arazide yürümeyi bilmedikleri için ya uçurumlardan düştü, ya da dayanamadıkları için Skorskyler ile üslerine geri dönmek zorunda kaldılar. Yani Türk ordusu ikinci taktiğinde de amacına ulaşamadı.

BİNLERCE HAYVANI, ON BİNLERCE AĞACI YOK ETTİ

Tarihten bu yana savaşlarda Türk ordusunun en "başarılı" olduğu alan olan talan ve barbarlık, Avaşin alanında yine kullandıkları son yöntem oldu. Özellikle 23-30 Mayıs tarihleri arasında üst üste yediği darbeler sonucunda iyice köşeye sıkışan Türk ordusu, hem savaş uçakları hem de sınır karakollarından gerilla alanlarına dönük gerçekleştirdiği yoğun obüs ve havan atışları ile Avaşin alanının her yerini ateşe veriyor. Sadece gerillaya değil, tarihten bu yana tüm insanlığa beşiklik etmiş, sığınak olmuş Zagroslar'ın bu cennet arazisi Türk ordusunun zulmü altında yanıyor şimdi. Basya’dan Werxelî alanına neredeyse Avaşin arazisinin her yerine dağılan orman yangınları Türk ordusunun bu savaştaki yenilgi ve çaresizliğinin en büyük göstergelerinden. Binlerce canlının ölümüne ve on binleri aşkın ağacın yok olmasına neden olan bu yangınlar hâlâ yayılarak devam ediyor.