Tutsak ailelerinin nöbet eylemi sürüyor

Hasta ve infazları yakılan tutsakların aileleri, 27 gündür Adalet Nöbeti'ne devam ediyor.

Tutsak aileleri, cezaevlerindeki hasta ve infazları yakılan yakınlarının serbest bırakılması için Diyarbakır Barosu Hizmet Binası’nda 27 gündür Adalet Nöbeti'ni sürdürüyor. HDP ve DBP yöneticileri ile yerlerine kayyum atanan HDP'li Bismil Belediyesi Meclis üyeleri bugün aileleri ziyaret etti.  

HDP Bismil İlçe Eşbaşkanı Meşhel Sırımsı, cezaevlerinde yaşanan ağır hak ihlallerinin nedeninin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit olduğunu  belirtti. Ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın durumuna dikkati çeken Sırımsı, şunları söyledi: "Başta Kürt siyasi hasta tutuklular olmak üzere tüm tutukluların sesi olmak için buradaki nöbet eyleminin sahiplenmesi gerekiyor. Bugün cezaevlerinde ve tüm toplumda büyük bir baskı uygulanıyor. Kürt halkına karşı devrede olan bu uygulamalar diz çöktürme amaçlıdır. AKP tüm bu baskılarına rağmen kendisi diz çökmüştür. Cezaevlerindeki tutuklular ve Kürt halkı ayaktadır.

Baskı ve şiddet politikalarının sonuç vermeyeceğini söyleyen Bismil Belediye Eşbaşkanı Orhan Ayaz, "Kürt halkı işkencelere ve katliamlara rağmen asla boyun eğmedi. Bundan sonra da eğmeyecek. Cezaevindeki işkence ve insanlık dışı yöntemlere karşı herkes siz değerli ailelerin başlattığı eylemler gibi rolünü oynamalı" dedi.

 

HDP'li yönetici Hanım Tanrıverdi, cezaevinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Garibe Gezer'in durumuna değindi. Tanrıverdi, "Garibe boyun eğmediği için katledildi. Kadınlar korkmuyor. Cezaevlerinde yaşananlara ses çıkarmalıyız" diye seslendi. 

 

Hasta tutuklu yakını İnci Güler ise, kendilerine verilen desteğin sürmesini istedi.  

 

Aileler, ziyaretin ardından İnsan Hakları Haftası nedeniyle Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda yapılacak olan panele katıldı.