Urfa, Mardin ve Şırnak'ta '9 Ekim' protestoları

Urfa, Mardin ve Şırnak'ta 9 Ekim Komplosu ve İmralı tecridi protesto edildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük Uluslararası 9 Ekim Komplosu, yıl dönümünde Urfa, Mardin ve Şırnak'ta protesto edildi.
Eylemlerde, komplonun tecrit ile devam ettirildiği belirtilerek, "Halklar Öcalan'sız nefessiz bırakılıyor" vurgusunda bulunuldu, çözümün Öcalan ile mümkün olduğu kaydedildi.

URFA
“İmralı’daki mutlak tecrit halkların çözüm umuduna karşı bir saldırı” başlıklı ortak açıklama, Urfa'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binası önünde yapıldı. HDP il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı eylemde açıklamayı Hilvan İlçe Eşbaşkanı Newroz Karakeçili okudu.
Karakeçili, 9 Ekim’in Öcalan şahsında başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu halklarının ortak geleceğine dönük yapılan büyük bir müdahalenin başlangıcı olduğunu vurguladı. “Öcalan’ın Suriye’den çıkarılmasıyla başlayan girişimin bölgesel ve uluslararası güçlerin Ortadoğu’ya yönelik müdahalelerinin bir aracı olarak hayata geçirildiğini” belirten Karakeçili, şöyle devam etti: “Hem Türkiye, hem de Ortadoğu halklarına kurulan bu uluslararası tuzakla, Türk ve Kürt halkları karşı karşıya getirilerek bir iç savaşın fitili ateşlenmek istendi. Bölgeyi büyük ve yıllara yayılacak bir savaş ve çatışma alanına çevirmek isteyen bu güçlerin planlarına karşı Öcalan, İmralı’da sergilediği duruş ile hedeflenen bu kirli ve tehlikeli teşebbüsü boşa çıkarmış, emperyalist güçlerin Türkiye halklarının yoluna bıraktığı bu kapandan ancak Demokratik Cumhuriyet ve ortak yaşam ile kurtulabileceğimizin çabasını ortaya koymuştur.”
Sürecin ağırlaştırılmış tecrit ile devam ettiğini dile getiren Karakeçili, “Öcalan İmralı’da ağır tecrit koşullarında Türk ve Kürt halklarının ortak geleceğini ve birlikte yaşamını inşa etme çabasından hiç taviz vermeyerek bu uluslararası plana karşı tarihi bir duruş ortaya koydu. Öcalan hem bu plana hem de tecride karşı; farklılıkları esas alan, gücünü buradan alan ve bununla can kayıplarının önüne geçebilmenin yolunu gösterdi. Farklı inanç, ulus ve kültüre sahip kesimlerden oluşan bir demokratik ulus modelinin inşasını gerçekleştirmeye çalıştı. Bu çağrıya tecrit ve şiddetle karşılık verildiği için Kürt sorunu çözümsüzlüğe mahkûm edildi" şeklinde konuştu.
Yaşanan demokrasi sorununun temelinde devletin çözümsüzlük ısrarının yattığını belirten Karakeçili, "Mutlak tecrit halkları nefessiz bırakmakta" diye kaydetti.

MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü önünde yapılan eyleme ise HDP Milletvekili Ebru Günay ve çok sayıda parti üyesi katıldı.
Eylemde ortak açıklamayı İl Eşbaşkanı Salih Kuday okudu.
Komplonun ve tecridin kınandığı eylemde, mücadeleyi büyütme mesajı verildi.
ŞIRNAK
HDP Şırnak İl Örgütü de parti binasında açıklama yaptı. Eylemde "9 Ekim Uluslararası komployu kınıyoruz" pankartı asıldı.
HDP il, ilçe yöneticileri, TJA aktivistleri ve çok sayıda kişi eyleme katıldı. Açıklamayı ise İl Yöneticisi Zozan Aksu okudu.
Komplonun protesto edildiği eylem alkış ve zılgıtlarla sonlandırıldı.