Van'da 27. gün: Belediyeleri geri alacağız

Van'daki Demokrasi Nöbeti'nde, "Belediyeleri geri alacağız. AKP-MHP'nin savaş politikalarına teslim olmayacağız" mesajı verildi. 

Van'da kayyuma karşı karşı başlatılan Demokrasi Nöbeti, 27'nci gününde HDP İpekyolu ilçe binası önünde devam ediyor. “Kayyum idaresi değil halk iradesi” yazılı pankartın açıldığı nöbete, HDP milletvekilleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, belediye eşbaşkanları ve çok sayıda kişi katıldı. 

'TEKRAR ALACAĞIZ'

Nöbette konuşan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, kayyumların halkın iradesini gasp etmekten başka bir şey olmadığını söyleyerek, "Daha önce de 94 belediyemiz gasp edildi. Eşbaşkanlarımız tutuklandı. Belediye eşbaşkanlarımızdan Bekir Kaya, 4 aydır haksız ve hukuksuz yere tutuklu bulunuyor. Bir kez daha belediyelerimizi halkın iradesiyle onların elinden aldık. Fakat yine siyasi bir darbeyle 3 büyük belediyemizi zorla, gaspla aldılar. Kayyumların daha önceki pratiklerini çok iyi biliyoruz. Belediyeleri yolsuzluklarla borç batağına koydular. Bu halk için hiçbir şey yapmadılar. Halkın iradesiyle kazanılan belediyelerimizi tekrar geri alacağız" dedi. 

Van'da gözaltına alınan 21 kişiden HDP İl Eşbaşkanı Yadişen Karabulak'ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin tutuklanmasına tepki gösteren Sürücü, "Biz bu operasyonları çok gördük ve yaşadık. Halkımız asla geri atmayacaktır. Her zaman mücadelemize sahip çıkacağız. Tutuklamaları lanetliyoruz. Halkın barışı için mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

'MUTLAKA ONURLU BARIŞ KAZANACAK'

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ise, AKP ve MHP blokunun çözümsüzlük içinde yuvarlandığını belirtti. Kayyum darbesiyle halklara yönelik siyasi bir saldırganlık başlatıldığını dile getiren Gümüştaş, "Saray yine irademizin karşısına çıkmaya çalışıyor. Tutuklamalarla, soruşturmalarla duruşumuzu ve kazanımlarımızı terörize etmeye çalışıyor. Burada direnişiz içindeyiz. Seçilmişlerimizle, irademizi, temsil ettiğimiz başkanlarımızla ve yöneticilerimizle beraber buradayız. AKP’nin erkek egemen politikalarına karşı mutlaka direneceğiz. Eşbaşkanlarımızla, yönetme irademizin içinde olacağız. Amed ve Van halkı bütün Türkiye için direniyor, söz söylüyor. AKP ve MHP'nin savaş politikalarına teslim olmayacağız. Mutlaka kazanacağız. Türkiye’de mutlaka demokratik çözüm ve onurlu barış kazanacak. Biz kadınlar, kayyum darbesine, AKP'nin gerici, muhafazakar, eril-erkek egemen zihniyetine de itiraz ediyoruz. Eşbaşkanlık kolay gasp edilecek bir çizgi değil. Biz kadınlar nasıl hayatın, siyasetin, emeğin içinde eşit biçimde varsak aynı şekilde buralarda da varız. Bu artık bizim siyasi bilincimizdir" şeklinde konuştu. 

Gümüştaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Diyarbakır HDP il binası önünde oturtulan annelerle bizim kadınlık duruşumuz ayrıştırılamaz. Anaların göz yaşlarını, kahrını en iyi bizler biliriz. Sözlerini en iyi bizler kurarız. Bir mezar hakkı için sadece Cumartesi günü oturan annelere saldıran, eylemlerini yasaklayan bürokratlar, bakanlar anlayamaz. Sadece kadınlar anlar. Bu kadınların gözyaşları, arayışları, istekleri bizim dilimize, bilincimize, zihnimize emanet. Bunun için eşit temsil diyoruz. Eşbaşkanlıktan, hayatın bütün alanlarında eşit temsiliyeti savunuyoruz."