Van’da aralıksız protesto 11’inci gününde

Van’da kayyum protestoları 11'inci gününde sürüyor. Protesto eyleminde Van'da konuşan HDP’li Eksik, "HDP halktır asla da boyun eğmeyecektir, sonuna kadar direnecektir, iradesine sahip çıkacaktır ve bu zulmü de asla kabul etmeyecektir" dedi.

Van, Mardin ve Amed büyükşehir belediyelerine kayyumların atanmasına dönük protestolar Van'da 11'inci gününde de sürdü. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu İlçe Binası önünde yapılan açıklamaya HDP İl eşbaşkanları, belediye eşbaşkanları, HDP'li milletvekilleri, belediye meclis üyeleri ve halk katıldı. Kaldırımın dolmasından ötürü halkın bir kesiminin alana alınmasına polisin engel çıkarması dikkat çekti. HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, AKP-MHP iktidarının Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine atanan kayyumların protestolarının her 3 kentte de 11 gündür aralıksız bir şekilde sürdüğünü söyledi.

Bu zulme karşı sonuna kadar direneceklerini söyleyen Eksik, "Bugün bir demokrasi sorunu var. Gasp, talan ve hırsızlık politikasına karşı 3 kentte direniş var. Halk kendi iradesi ile seçtiği başkanları ve belediye meclis üyelerinin yine kendilerini yönetmesini istiyor. Bunun için sokaklarda direniş sergiliyor ve haklı olan haklarının tecelli etmesini istiyor. Halkımızla beraber biz de mücadeleyi yürüteceğiz" dedi.

‘FOYALARI ORTAYA ÇIKTI’

AKP'nin atadıkları kayyumların foyalarının ortaya çıktığını söyleyen Eksik şunları belirtti: "Bizim belediye eşbaşkanlarımız onların daha önce bıraktığı giyim, küçük gemi faturalarının hepsini teşhir ettiler. Fıstık, kadayıf kuruyemiş yani aksırıncaya, tıksırıncaya kadar yedikleri faturaları teşhir ettiler. Maalesef AKP'nin bugün ki politikası bu talanı hırsızlığı yapmak içindir. Burada demokrasi gaspı, adaletsizlik vardır. Türkiye'de barışın önünün bir nebze açılmasını engelleyen zorba güçler vardır. Biz bu zorba anlayışa karşı çıkacağız."

HDP'li vekil Habip Eksik konuşurken belediye eşbaşkanlarının içeriye alınmasına izin vermeyen polisler ile HDP'li vekil Murat Sarısaç arasından arbede yaşandı. Yaşanan arbedede bir polisin HDP'li vekil Murat Sarısaç'ı itmesi dikkat çekti. Arbede kısa sürede yatışırken polisin tutumuna tepki gösteren halk "AKP irademe dokunma" sloganı atarak duruma tepki gösterdi.

Arbedenin ardından konuşmasına devam eden HDP'li Eksik, polislerin bir basın açıklamasına dahi tahammül etmediğini söyleyerek, "Çünkü zorbalığı kendilerine yöntem edinmişler. Güçlerini paramiliter AKP'den alıyorlar. Bugün bunun hesabını vermeseler de yarın hukuk ve adalet karşısında verecekler. Sadece milletvekilleri, seçilmişlere karşı değil halka karşı uyguladıkları zulme karşı da hesap verecekler. Bunlar daha önce yargılananlar gibi yargılanacaklar. Bunu bir kenara yazın. Bir milletvekiline yumruk sallama hadsizliğini gösteren memur hakkında derhal soruşturma açılmalı ve görevinden alınmalıdır" diye konuştu.

Baskılarla, şiddetle kesinlikle geri adım atmayacaklarını belirten Eksik, bu halkın iradesinin her zaman bu halkın yanında yer alacağını ve sonuna kadar direneceğini söyledi. "Hakkımız olanı isteyeceğiz. Sonuna kadar bu halk ile direneceğiz. Dün Van'ın sokaklarında, kahvehanede engelli vatandaşımıza şiddet uygulayan o polis zihniyeti, bugün bir milletvekiline şiddet uygulamaya çalışıyor. Susarsak bu ülkenin her tarafına yayılacaktır. Susarsak İstanbul'a da Ankara'ya da İzmir'e de Trabzon'a da yayılacaktır. Anti demokratik uygulamalar, hukuksuzluklar her tarafa yayılacaktır. Tüm halklar bu haksızlığı bu hukuksuzluğu asla kabul etmemeli ve bunu asla meşru görmemelidir. AKP-MHP faşist bloğunun tarihin çöp sepetine gidinceye kadar halkın demokratlarıyla mücadele yürütmelidir, yan yana durmalıdır" diye konuştu.

Kayyum hukuksuzluğu gibi polisin bugün ki tavrına da yetkililerin göz yumduğunu söyleyen Eksik, "Anayasayı askıya almışlar, kanunları tanımıyorlar. Nerede bir HDP'li varsa düşman politikasıyla yaklaşarak sindirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. HDP halktır asla da boyun eğmeyecektir, sonuna kadar direnecektir, iradesine sahip çıkacaktır ve bu zulmü de asla kabul etmeyecektir" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

'ARTIK BARIŞ OLSUN'

Açıklama atılan sloganların ardından söylenen ezgiler ve oturma eylemi ile sürdü. Oturma eylemi sırasında Barış Anneleri adına konuşan Münife Kaçak ise, "Bu hukuksuzluk bu adaletsizlik kabul edilemez. Polis, asker kimseyi ayırmıyoruz. İki defa bu hakaret bizlere yapılıyor. Bu zulüm artık son bulsun. Bu zulmü sadece bize değil polislere de yapıyorlar. Bu yapılanların haksızlık olduğunu Adalet Bakanlığı da tüm ülkeler de, yabancı devletler de biliyor. Biz barış anneleri olarak bu ülkede bir barış görmedik. Hepimiz insanız artık ölüm yeter. Hakaretleri kabul etmiyoruz. Bu halkın oylarıdır, halkın iradesidir" dedi.

Protesto gösterisi yapılan oturma eyleminin ardından son buldu.