Van’da operasyona çıkmak istemeyen korucu öldürüldü

Van’ın Çaldıran ilçesinde Türk ordusunun yürüttüğü operasyonda çıkan çatışmada öldürüldüğü belirtilen korucu Haki Taş’ın operasyona çıkmak istemediği için kaza süsü verilerek öldürüldüğü ortaya çıktı.

Görgü tanıklarının ve köylülerin anlatımlarına göre Türk ordusu tarafından geçen ay içinde Tendürek dağına operasyon yapılacağı belirtilerek koruculara hazırlık yapmaları yönünde talimat verildi. Çevre köylerdeki korucuları karakollara çağıran askerler koruculara operasyonun önemini anlattı ancak 1990’lı yıllarda yaşanan çatışmalarda ağabeyini kaybetmiş olan Yaşkütük (Pira Erdê) köyü korucusu Haki Taş, operasyona çıkmak istemediğini belirtti. Askerler ve Haki Taş arasında yaşanan tartışmanın ardından Taş’a ‘Ya operasyona katılırsın, ya da o silahı bırakırsın’ denildi.

KISA SÜREN ÇATIŞMADA KORUCU TAŞ ÖLDÜ

Alınan bilgiye göre, 16 Ağustos 2020 akşam saatlerinde Çaldıran ilçesinde ‘Jandarma Üsteğmen Harun Parlak’ ismiyle bir operasyon düzenlendi. Tüm ailesi koruculardan oluşan Haki Taş, operasyona çıkmak zorunda kaldı. Operasyon yerine varmadan önce Taş, askerler tarafından şiddete maruz bırakılırken, Taş’ın dişleri de kırıldı. Taş’ın önce ayağına, sona karnına aldığı kurşunla öldürüldüğü ortaya çıktı.

HAKİ TAŞ’IN AİLESİ UYARILDI

Haki Taş’ın ölmesinin ardından operasyon sona erdi ve başka ölen ya da yaralanan olmadı. Haki Taş, askerler tarafından alelacele köyünde toprağa verildi. Tüm ailesi korucu olan Haki Taş’ın ailesi dışarıya herhangi bir bilgi sızdırılmaması konusunda da uyarıldı.

‘OTOPSİ YAPILMADAN TOPRAĞA VERİLDİ’

Çevre köylülerin anlatımına göre bölgede herhangi bir çatışma yaşanmadı. Yaklaşık 5 dakika süren silah seslerinin ardından 4 kurşun yarası alan Korucu Haki Taş hayatını kaybetti ve otopsiye gerek bile duyulmaksızın toprağa verildi.