Van, Erdoğan'ın ziyareti öncesinde ablukada

Erdoğan'ın Van ziyareti öncesinde kent polis ablukasına alındı, halkın evleri basıldı.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, Van’da partisinin kongresine katıldıktan sonra 7 yılda bitirilen Tuşba Belediyesi hizmet binası ile 6 ayda bitirilen Van İl Emniyet Müdürlüğü binasının açılışını yapacak. GBT kontrollerinin sıklaştırıldığı, sürekli semalarında helikopterlerin gezdiği kentin sokaklarında ise polis panzerleri, sivil polisler sık sık halkı durdurarak arama yapıyor. Kentin neredeyse her tarafına ‘Erdoğan Van’a Geliyor’ şeklinde billboardlar ve pankartlar asılarak miting havası estirilmeye çalışılıyor. Vanlılar ise AKP’nin yıllar önce verdiği stadyum, çevre yolu, kent meydanı, yeni bir hastane, üniversite şeklindeki vaatlerini yerine getirmediğine dikkat çekiyor.

‘HAKKINIZDA İHBAR VAR’ BASKINLARI

Erdoğan’ın Van ziyareti öncesi yaklaşık 50 eve baskın düzenleyen polis, ‘hakkınızda ihbar var’ diyerek evlerde arama yaptı. ‘Evinizde örgüt mensupları var’ denilerek yapılan aramaların hiçbirinde iddia edildiği gibi herhangi bir suç unsuruna rastlanmadı. Ellerinde 50 kişilik bir liste bulunan polisler, daha sonra ‘Sorun yok, rutin arama’ diyerek evlerden ayrılırken, bu ailelerin HDP’ye oy veren aileler olması ise dikkat çekti.

HASTANEYİ 10 YILDA, EMNİYET BİNASINI 18 AYDA BİTİRDİLER

Erciş’te bir hastaneyi 10 yılda açan, çevre yolunu 15 yıldır bitiremeyen, depremin ardından yeni bir imar planını 9 yıldır hayata geçiremeyen, Kapıköy sınır kapısını 20 yıldır açamayan AKP, Van Erciş’e 90 milyonluk cezaevi yaparken, İl Emniyet Müdürlüğü binasını da salgın sürecine rağmen 18 ayda bitirdi. Emniyet binasının ihalesi ise 2007 yılında yapılan seçimlerde AKP adayı olan Zahir Kandaşoğlu’na verilmişti. Yapımını Kandaşoğlu’na ait Doğuş Şirketler Grubunun üstlendiği yeni emniyet binası 18 ayda bitirilerek Emniyete teslim edildi.

‘BİTMEYEN BİNAYI AÇACAK’

Erdoğan’ın açılışını gerçekleştireceği yerlerden biri de Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’nin 7 yıl önce duyurusunu yaptığı Tuşba Belediyesi hizmet binası. Gaspçı Salih Akman tarafından yönetilen belediyenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yetiştirilmesi için yoğun bir çalışma yürütülse de Erdoğan’ın sembolik açılışından sonra binada inşaat çalışmaları sürecek.

9 MİLYONLUK BELEDİYE BİNASINA 23 MİLYON

Bitmeyen Tuşba Belediyesi hizmet binası yapım aşamasında yine yandaş firmalara yüksek ücretlerle peşkeş çekildi. Eski Başkan Fevzi Özgökçe’nin 7 yıl önce duyurduğu ancak 20 Mart 2019’da yani yerel seçimleri HDP’nin kazanacağının kesinleştiği günlerde yandaş firmalara ihale edildi. Normalde 9-10 milyona yapılacak bina 23 milyona ihale edildi. Aynı yüklenici firma daha önce de iskele 2. Etap Park işini almıştı. Belediye binası ihalesi davetiye usulü ihale ile AKP’li İzzet ve Süleyman Balkan’ın sahibi olduğu AHM ve ENZEL Ortak Girişim Firmasına verildi. ENZEL İnşaatın diğer ortakları ise yine AKP’li Hüsamettin ve Cihan Tonga.