Van esnafına yönelik devlet baskısı bitmiyor

Van'da HDP’li belediyelerin gasp edilmesinin ardından kayyum eliyle onlarca esnafa binlerce liralık para cezası kesildi. Ekonomik krizden dolayı zorlanan esnaflar cezalarla birlikte iş yapamaz hale geldi.

AKP'nin savaş politikasından dolayı ülkede yaşanan ekonomik kriz Kürdistan kentlerini de etkiledi. Van'daki esnaflar da ekonomik krizden en çok etkilenenlerin başında geliyor. 2011 yılında yaşanan 2 büyük depremle birlikte Van’da 4 binin üzerinde esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Depremden dolayı iş yapamayan binlerce esnaf ise, bankalara ve devlete olan borçlarını ödeyemedikleri için icralık duruma düştü.

İran’a sınırı olan Van kenti, özellikle sınır ticareti sayesinde ayakta duruyordu. Son yıllarda AKP Hükümeti tarafından Van’da bulunan sınır kapıların kapatılması ve sınır ticaretinin yasaklamasıyla birlikte başta Van esnafı ve halkı ekonomik olarak büyük bir darbe yedi. Sınır ticaretiyle geçinen binlerce insan işsiz kaldı, yüzlerce esnaf kepenk kapattı. 31 Mart Yerel seçimlerinde HDP’nin başta Van Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok belediyeyi kazanması ile birlikte Van esnafı ve Van halkı derin soluk aldı, ekonomik olarak rahatlamaya başladı.

ESNAFIN MALINA EL KONULUYOR

19 Ağustos’ta Van Büyükşehir Belediyesi ve diğer tüm belediyelerin gasp edilmesinin ardından Van’da işsizlik yeniden yükselirken, esnaf ise iş yapamaz duruma geldi. Kayyumlarla birlikte, maliye ve polis ekipleri hemen hemen her gün onlarca esnafa baskın düzenleyerek mallarına el koydu, binlerce lira para cezası kesti. Esnafın iş yapmasını engelleyen kayyum ve devlet güçleri, son aylarda esnafa yüksek cezalar kesmeye başladı.

Van esnafı tarafından İran ve Güney Kürdistan’dan getirilen malların satılması da yasaklanmış durumda. Özellikle sınır ülkelerinden getirilen şeker, pirinç, çay gibi temel ihtiyaç ürünleri başta olmak üzere telefon ve sigara satmak yasaklar arasında. Bu malları satan esnafa polis tarafından baskınlar düzenleyerek, mallara el konuluyor ve el konulan mallarının 10 katı değerinde ise para cezası kesiliyor.

Van merkezde bulunan bir telefon dükkanına baskın yapan polisler esnafın 10 bin TL değerindeki telefonlarına el koydu. Telefonlara el koyan polisler, aynı esnafa 80 bin lira para cezası kesti. Telefonlarına el konulan esnaf ise, iş yerini kapatmak zorunda kalırken, binlerce lira da para cezası verecek.

‘DEVLETİN AMACI, HALKI AÇLIĞA MAHKUM ETMEK’

Daha önce de polis tarafından iş yerine baskın düzenlediğini belirten ve güvenlik gerekçesi ile ismini açıklamak istemeyen bir esnaf, "Devlet bizim iş yapmamızı istemiyor. Daha önce sınır ticaretinden getirdiğim şeker, çay ve pirinç gibi temel ihtiyaç gıdalarını satıyordum. Sınır ülkelerinden getirilen mallar daha ucuz. Bu mallardan hem biz kazanıyoruz, hem halkımız.

Türk malları çok pahalı olduğundan hem bizim, hem de vatandaşın alım gücü yetmiyor. Bizim sınır ülkelerinden getirdiğimiz mallar yasal olmasına rağmen, devlet tarafından toplanıyor. Hem mallarımıza el konuluyor, hem de yüz binlerce lira para cezası kesiliyor. Burada devletin tek amacı var, Van halkını açlığa mahkum etmek" diye konuştu.