Van Gölü'nü, mülteci mezarlığına çevirdiler

Van Gölü, son dönemlerde yaşanan mülteci katliamlarıyla adından bahsetmeye başladı. Mülteci katliamlarda insan tacirlerinin işbirliği yapan devlet güçlerinin de payı var.

Van, son dönemlerde yaşanan mülteci dramları ile gündeme gelmeye devam ediyor. Sınırda donarak ya da tıka basa arabalara doldurularak trafik kazalarında hayatını kaybedenler, ilkbahar aylarıyla birlikte kar altında çıkan cesetler ve son olarak gölde boğularak ölen mültecilerin dramları yürek yakmaya devam ediyor. Sınırda insan tacirleriyle ortak iş devlet güçleri mültecilerin kanı üzerinde para kazanıyor.

Özellikle Ortadoğu ve Asya ülkelerden yaşanan savaşlar nedeniyle, Avrupa'ya gitmek isteyen mültecilerin ilk geldiği yerlerin başında Van kenti geliyor. Afganistan, İran, Irak ve Orta Asya ülkelerinden binlerce insan İran üzerinde Van’a geliyor. Günde ortalama bin ile bin 500 mülteci İran üzerinden Van'a getiriliyor. Resmi makamlara göre 2019 yılında 40 bin 180 göçmen sınırda yakalandı. Yakalananlardan daha fazlası ise, insan tacirlerinin eline düşüyor.

VAN GÖLÜ, İNSAN TACİRLERİNİN YENİ ROTASI

Başta Van olmak üzere, Kürdistan kentlerine gelen mültecilerin çoğunun hikayesi maalesef trajediyle bitiyor. Özellikle tarihi ve doğal güzelliği ile bilinen Van Gölü, son dönemlerde yaşanan mülteci katliamları ile adından söz etmeye başladı. Mülteci katliamlar devlet yetkileri ve insan tacirlerinin işbirliği sonucu yaşanıyor. Son dönemlerde insan kaçakçıların yeni rotası, Van Gölü olmuş durumda. Özellikle son 2 yıl içinde binlerce mülteci, Van Gölü üzerinden Bitlis'e taşındı. Buna rağmen bugüne kadar devlet tarafından hiçbir tedbir alınmadı.

DEVLET, ÖLÜMLERE SEYİRCİ KALDI

Van Gölü’nde 28 Haziran tarihinde 100 mülteciyi taşıyan tekne battı. Teknenin batması sonucu 100 mülteci denizde kayboldu. Resmi makamlara göre teknede 55 ile 60 kişi olduğu belirtiliyor. Olayın üzerinde 10 gün geçmesine rağmen batan tekne hala bulunmazken, bugüne kadar 13 mültecinin cansız bedenine ulaşıldı.

Bu olay Van Gölü’nde yaşanan ilk facia değildi. 26 Aralık 2019 yılında Van Gölü üzerinden Bitlis'in Adilcevaz ilçesine göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu 7 kişi hayatını kaybetmiş, 64 kişi de çevredeki köylülerin yardımıyla kurtulmuştu.

Van’da mülteci trajedisi, Van Gölü üzerinde yaşanan tekne facialarıyla sınır değil. 2019 yılının bahar aylarında Van'ın Başkale İlçesinde 26 mültecinin donmuş bedeni sınırda bulundu. Yine 2019 yılında Çaldıran İlçesinde 15 mültecinin cesedi karların erimesiyle ortaya çıktı. Van'ın Özalp ilçesinde kaçak göçmenleri taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 17 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi ise yaralandı. Saray'da 55 göçmeni taşıyan minibüsün kaza yapması sonucu 20 kişi yaralandı. 2020 yılında Çaldıran İran sınırını geçmeye çalışan 10’u Afgan, 3’ü Kobanêli 13 mülteci donarak yaşamını yitirdi.