Van’ın bir başka güzelliği; travertenler

Pamukkale travertenlerini andıran Başkale travertenleri, Van’ın henüz yeni yeni keşfedilen doğa güzelliklerinden biri.

Saklı bir cennet olan Van, bağrında barındırdığı doğal güzellikleriyle göz kamaştırmaya devam ediyor.

Doğal oluşumları, tarihi yapıları ve köklü kültürüyle Van, Van Gölü, Süphan, Nemrut ve Cilo dağlarıyla çevrilmiş durumda. Binlerce yıllık Urartu kale ve kiliselerinin yanı sıra çok az bilinen peribacaları ve travertenleri ile bir doğa harikası. Elbak (Başkale) ilçesine 45 kilometre uzaklıktaki Sawkan (Dereiçi) Mahallesi'nde bulunan travertenler, bölgenin Pamukkale’si gibi.  Sawkan köyü sınırları içerindeki travertenler, etrafını çeviren dağları ve Zap Suyu’nun ana kollarından olan Ava Reş, (Karasu Deresi) ve yemyeşil bir vadinin tam artasında bulunuyor. Travertenlerin bulunduğu alan adeta çölün ortasında bir vahayı andırıyor.

Doğal yapıyı, sadece bölge halkı değil, başta Türkiye illerinden olmak üzere Doğu Kürdistan, Güney Kürdistan, İran, Irak ve dünyanın birçok ülkesinden insanlar ziyaret ediyor. Eşsiz bir manzaraya sahip olan bölge, ayrıca doğal sit alanı. Bu doğal güzelliğinin yanında suyunun birçok cilt hastalığına iyi geldiği söyleniyor.

Başkale travertenlerini gezmeye gelen Ahmet Duman, buranın yeni yeni keşfedildiğini belirterek, şunları söyledi: “Bu doğa hepimizin, bu yüzden kirletmeden, koruyarak gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Binlerce yıllık bu doğa harikası, bizim için bir miras. Bölgemiz için bir değer. Bizim bölgemizin zaten her yeri çok güzel. Burası da cennetten bir köşe. Buraya ilk defa geldim ve hayran kaldım. Mutlaka gezilmesi gereken bir yer ama doğasına zarar vermeden...”

Dilek Çetin ise daha önce de burayı ziyaret ettiğini söyleyerek, travertenlerin ve bölgenin insana huzur verdiğini kaydetti. Bölgenin eşsiz bir manzaraya sahip olduğunu ifade eden Dilek Çetin, insanın burada huzur bulduğunu ve doğayla bütünleştiğini vurguladı.