Van Kalesi tel örgülerle kapatıldı

Tarihi Van Kalesi’nin etrafı tamamen tel örgülerle çevrilerek halka kapatıldı.

‘Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ilan edilen tarihi Van Kalesi son birkaç yıldır adeta Van halkından kaçırılarak rant alanına dönüştürüldü. 

Van Gölü kıyısında, şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan ve sarp bir kayalık üzerine inşa edilmiş olan 1800 metre uzunluğunda, 120 metre genişliğinde ve 80 metre yüksekliğindeki Van Kalesi son yıllarda tamamen tel örgülerle çevrildi. Sadece bir giriş kapısı ve giriş de ücretli.

Van Kalesi’nde bir zamanlar gelen turistlere başka dillerde de kalenin tanıtımını yapan küçük çocuklar ise kaleden tamamen uzaklaştırıldı. Vanlılar, etrafı tel örgülerle çevrilmiş Van Kalesi’nin önüne konulan demir kapıların üzerinden atlayarak kaleye giriş yapıyor.

Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, şunları söyledi: “Kürdistan’daki bütün tarihi yapıları yok etmek adına ‘hepsinde define var’ algısı yaratılarak bu yapılar yok edildi. Van Kalesi’nin çevresinde bulunan kitabeler 12 Eylül’de yok edilmişti zaten. Van Kalesi artık kale olmaktan çıkmış taş yığını haline geldi. Son iki-üç yıldır ekonomik getirisine bakılan ticari bir alana dönüştürüldü. Van Kalesi halka kapatılmıştır. Etrafını tel örgülerle çevirerek güvenlik bariyeri oluşturmak çözüm değil.