Yaşadığı ülkenin bir parçası oldu

Mazlum Duman, gerillada Şerzan Kato ismini alır. Ailesine ve halkına zulmeden düşmana karşı büyük bir direniş sergiler ve Botan'da şehitler kervanına katılır.

Yüz yıllardır zalimlerin zulmüne uğramış ama düşmana asla boyun eğmeyen bir coğrafya Kürdistan. Kürdistan'da çocuklar düşmanın zulmünü ve buna karşı savaşan Kürt yiğitlerinin destanlarını dinleyerek büyüdükleri için direnişle büyürler, çünkü bir süre sonra dinlediklerinin gerçekliğiyle yaşarlar. Çocuklar çabuk büyür Kürdistan'da; düşman gerçekliği karşısında çabuk olgunlaşır ve dinledikleri yiğit hikayelerin içinde yer almaya başlarlar. Bu hikayeleri yaşayanlardan biri de Şerzan Kato.

Kürdistan'da teslim olmayan bir tarih var. Kar fırtınalarında kardelenlerin izini sürerek, gerillanın anılarını dinliyoruz. Kimi zaman yaşananları ifadelendirecek bir sözcük bulamazken, geniş bir zaman dilimindeki gerçekleri seslendiren anılar, geleceğin nüvelerini bağrında taşıyor. Tarih belgeleniyor. Kaynağıyla buluşan gerillanın dünyasıdır anılarla anlatılanlar. Herkes içindeki ülkenin bir parçası oluyor, toprağa düşen de...

Varlığına son verilmek istenen bir ülkenin acılarıyla büyüyen Mazlum Duman; 1993 yılında Şırnak'ta dünyaya gelir. Faşist TC devletinin köylerini yakması ve talan etmesi sonucu göç etmek zorunda kalarak ailesi ile birlikte Mardin'e taşınırlar. Yurtseverlik duygularıyla her zaman eylemsellikler içerisinde olan Mazlum, abisinin faşist güçler tarafından tutuklanması ve Kürt halkına yapılan zulme karşı daha büyük bir savaş vermek için 2012 yılında gerilla saflarına katılır. Yaşananlara karşı güçlü intikam duygularıyla dağların özgür zirvelerinde elindeki silahla, ailesine ve halkına zulüm yaşatan düşmana karşı büyük bir direniş sergiler. Gerillada Şerzan Kato ismini alır. Her çalışmada ve görevde en önde olmayı kendisine ilke olarak belirler. Fedakar ve cesaretli özelliklerinden kaynaklı her yoldaşı onunla göreve gitmek isterdi. İdeolojide derinleşmek için çoğu zaman vaktini Reber Apo’nun kitaplarını okuyarak geçiren Şerzan, öğrendiklerini yoldaşlarıyla paylaşır ve çelişkilerini çekinmeden yoldaşlarıyla paylaşarak, "nasıl olunmalı, nasıl yaşamalı" sorularına cevap arar. Varlığına son verilmek istenen bir halkın acılarını hissederek yaşayan ve intikâmını almak için büyük mücadeleler içinde olan gerilla Şerzan, son görev yeri olan Botan sahasında 2019 yılında şehitler kervanına katılır.