Yeni bir işgal seferi ve gerilla direnişi

Garê hezimeti sonrası, onlarca savaş uçağı, SİHA, helikopter, binlerce asker ve yüzlerce korucu ile yeni bir sefere çıkan işgalci Türk ordusu, HPG ve YJA- Star gerillalarının direnişine çarptı.

İşgalci Türk devleti, Ermeni soykırımının 106'ncı yıldönümünde Medya Savunma Alanları'na havadan ve karadan yeni bir işgal saldırısı başlattı.

İşgal saldırısının, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'la, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la ve Erdoğan'ın Sözcüsü İbrahim Kalın'ın ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sulliven'le yaptığı telefon görüşmelerinin hemen ardından başlaması dikkat çekti.

Görüşmelerin hemen ardından Türk ordusu Metina, Avaşin ve Zap bölgelerine havadan ve karadan geniş çaplı işgal saldırılarının startını verdi.

Ancak yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Türk ordusu kış aylarından beri böyle bir saldırının hazırlıklarını yapıyordu.

Edinilen bilgilere göre, dün akşam başlatılan işgal saldırılarına Türk ordusunun 8 farklı tugayından askerler katılıyor.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, saldırılara Kayseri 1. Dağ Komando, Hakkari 5. Dağ Komando, Isparta Dağ Komando, Siirt 3. Dağ Komando, Şırnak Çakırsöğüt 1. Jandarma Dağ Komando tugaylarının yanı sıra çok sayıda JÖH ve PÖH katılıyor.

Ayrıca Hakkari, Van, Şırnak, Bingöl ve Amed'den de köy korucularının bölgeye götürüleceği belirtiliyor.

Yine yerelden alınan bilgilere göre işgal saldırısının uzun sürmesinin planlandığı belirtiliyor.

Türk ordusu işgal için aylardır Hakkari'nin Gever, Çukurca ve Şemdinli ilçelerine asker ve ağır silah sevkıyatı yaparken, Türk ordusunun Güney Kürdistan'da işgal saldırılarını başlattığı Metina, Zap ve Avaşin bölgelerinin güneyindeki Amediyê, Dêraluk ve Şeladizê üslerinde de hareketlilik yaşanıyor.

Türk yetkililerin dün ABD yetkilileriyle yaptığı telefon trafiğinin ardından işgal saldırıları hava harekatlarıyla başladı.

Savaş uçakları, helikopter ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile başlatılan bombardımanla eş zamanlı olarak Rubarok(Derecik), Elemon, Kopkî ve Otluca gibi sınır karakollarından da bölgeye topçu atışları yapıldı.

Yoğun bombardımanın ardından bölgedeki hakim tepelere helikopterlerden indirme yapılmaya çalışan Türk ordusu HPG ve YJA- Star gerillalarının direnişiyle karşılaştı.

Garê hezimeti sonrası, onlarca savaş uçağı, SİHA, helikopter, binlerce asker ve yüzlerce korucu ile yeni bir sefere çıkan Türk ordusu bir yandan Garê fiyaskosunu unutturmaya çalışırken, bir yandan da 2008'deki Zap hezimetinin rövanşını almaya çalışıyor.

Türk ordusu 2008'de büyük bir güçle Zap'a başlattığı işgal saldırılarında ancak 9 gün dayanabilmiş ve ardında yüzlerle ölü ve yaralı bırakarak geri çekilmek zorunda kalmıştı.

Kürt halkı, o günlerde Türk ordusunun Zap hezimetini "Siwar hatin peya çûn (Atlı geldiler, yaya gittiler)" olarak ifade etmişti.