‘Akdeniz Belediyesi tüm ilçenin olacak’

Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, AKP’nin bütün yolsuzluk ve hırsızlıklarına, içini boşaltmasına rağmen Akdeniz Belediyesi’nin ilçeyi hizmete kavuşturacağını, herkesin belediyesi olacağını söyledi.

AKDENİZ BELEDİYESİ

Akdeniz’in halklar ve inançlar açısından zenginliğine işaret eden Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, “Bütün inançların kendini özgürce bir sonraki nesle aktarabildiği, bütün dillerin ve kültürlerin özgürce kendini yaşatabildiği bir kent hizmeti tasarlıyoruz” dedi.  

Mersin’in Akdeniz ilçesi 2019 seçimlerinde AKP’ye geçmişti. 31 Mart yerel seçimlerinde ise ilçeyi yüzde 36,92 gibi bir oranla DEM Parti kazandı. Akdeniz ilçesi seçim sürecinde özellikle “hayalet seçmen” tartışmalarıyla sıkça gündeme gelmişti. Buna rağmen AKP, yaklaşık 10 bin gibi bir oy farkı ile kaybetti. Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanları Hoşyar Sarıyıldız ve Nuriye Arslan ise mazbatayı alır almaz makam odalarının kapısını sökerek, şeffaf belediyeciliğe ilk adımlarını attı. Hoşayar Sarıyıldız, halkın seçim sürecindeki katılımını ve AKP’den geriye belediyede neler kaldığını ANF’ye anlattı.

ASLINDA AKP KAZANMAMIŞTI

Sarıyıldız, öncelikle 2019'daki süreci hatırlatarak, belediyenin neden AKP’ye geçtiğini şöyle hatırlattı: “Aslında AKP kazanmamıştı. Biz yaşamış olduğumuz talihsizliklerden ötürü belediye kaybetmiştik. Belediye üç dönem bizdeydi üst üste. Fazıl Başkan ve son dönemde de Yüksel Başkan'ımızla birlikte halkla çok ciddi bir temasımız vardı. Toplum, partimizin programını ve yerel yönetim anlayışını benimsemişti, kitleler arasında belediye karşı bir sahiplenme duygusu gelişmişti. 2019'da genel siyasetimizde yaşanan, AKP'nin büyüyen antidemokratik uygulamalarına karşı muhalefetin adaylarının desteklenmesi, doğuda kazanma, batıda kaybettirme stratejisine karşılık büyükşehirde biz CHP'li adaylarını destekleme kararı almıştık. Bu kapsamda büyükşehir belediyesinde strateji tutmuştu fakat ilçe belediyelerinde halkın okuma-yazma oranının düşüklüğü, pusula eğitiminin verilememiş oluşu ve stratejinin tam anlamıyla tabana anlatılamamış olmasından, özellikle de Akdeniz'de 8 binden fazla geçersiz oydan dolayı belediyeyi kaybetmiştik.”

700 MİLYONA YAKIN BORÇ BIRAKTILAR

AKP’nin 5 yıllık süre zarfında hizmet etmeyi bırakıp kutuplaştırma ve ayrıştırma diliyle toplumu bezdirdiğini belirten Sarıyıldız, şunları söyledi: “Bu dönemde biz tam da bu anlayışın karşısında bir kesimin değil, bütün kesimlerin belediye başkanları olacağımızı her yerde dile getirdi. Toplumda kutuplaştırma dilini ortadan kaldıracağımızı, ayrımcılığın karşısında kapsayıcı, eşit hizmet anlayışıyla hareket edeceğimizi belirttik ve en başta da 2019'dan bu yana belediyenin talan edilmiş olan sermayesi ve taşınmazlarının yerine ikame hizmetler ortaya koyacağımızı anlattık. Halk da bunu benimsedi. Bize çok ciddi bir destek verdi. Önceki yönetimin yapmış olduğu 700 milyona yakın borca karşılık çok ciddi bir destekle ve büyük bir tarihi farkla seçimi kazanmamıza vesile oldu. Halkın çok ciddi bir sahiplenmesi vardı. Olmasaydı önceki yönetimin yapmış olduğu binlerce kişilik taşıma ve hayalet seçmene rağmen 10 bine yakın tarih bir farklı seçimi kazanmazdık.”

HALK ÇOK GÜÇLÜ ŞEKİLDE SAHİP ÇIKTI

Her yerde özellikle de gençlerin ve kadınların yoğun bir ilgisiyle karşılaştıklarını, seçim çalışmalarında kendileri inisiyatif gelişlere katkıda bulunduklarını kaydeden Sarıyıldız, “Hiçbir şekilde çağrı beklemeksizin, her zaman alandaydılar ve bizimle birlikte el broşürü dağıttılar, bizimle birlikte kapı kapı gezdiler, bizimle birlikte meydanları doldurdular ve güzel bir dayanışma örneği sergilediler. Aksi takdirde o binlerce hayalet seçmenin taşındığı Akdeniz’de kazanamazdık” dedi. 

HALKLARIN KARDEŞLİĞİ İLÇESİ

Akdeniz’in, Mersin'in en önemli ilçesi; ekonomik, sosyal ve siyasal anlamda kalbi ama daha da önemlisi Kürtlerin, Türklerin, Arapların, Romanların, Rumların, Alevilerin, Sünnilerin, Hristiyanların kardeşçe yaşadığı bir kent olduğuna işaret eden Sarıyıldız, şöyle devam etti: “Toplumun her türlü ekonomik sınıfından insanın yaşadığı, birbiriyle sorun yaşamadığı ve hizmet beklediği bir kent. Toplumsal anlamda kalkınma düzeyi olarak diğer ilçelerden geri bırakılmış bir kent. Biz tam da bu noktada o halklar ve inançlar açısından zenginlik arz eden bu kentin, hem kültürel anlamda hem de kalkınma anlamında aynı şekilde desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bütün inançların kendini özgürce bir sonraki nesle aktarabildiği, bütün dillerin ve kültürlerin özgürce kendini yaşatabildiği bir  kent hizmeti tasarlıyoruz. Bu konuda da aynı hassasiyetle kadına ve erkeğe eşit temsiliyet tanıyan meclis sistemimizle, eşbaşkanlık uygulamamızla bu anlamda yaşanan sıkıntılara da çözüm getirmeyi umut ediyoruz.

BİRLİKTE BU SÜRECİ BAŞARACAĞIZ

Biz, 5 yılın sonunda halkımızla bütünleşmiş belediye ile halklar arasında köprü vazifesi görmüş; bir sonraki dönemde artık seçimlerin bir formasyona dönüştüğü, halkın kesinlikle devam etmemiz konusunda irade koyacağı bir pratikle bu süreci götürme niyetindeyiz. Bunu söylerken de bir seçim vaadi olarak değil, seçimi kazandıktan sonra bunu bir görev bilinciyle yapacak bir öncü misyonuyla dile getiriyorum. Birlikte bu süreci başaracağız diyoruz.”

BİR ENKAZI DEVRALIYORUZ

AKP’nin, kaybedeceğini bildiğinden her türlü talanı yapan bir yönetim pratiği içerisine girdiğini; belediyenin en değerli taşınmazlarını usulsüz yöntemlerle devrettiğini kaydeden Sarıyıldız, durumun şöyle izah etti: “Belediye borç batağında bırakıldı ve bir haftalık süreç içerisinde gördük ki bir enkazı devralıyoruz. Belediyenin en değerli taşınmazlarının bulunduğu 18 taşınmazın usulsüz yöntemlerle devrine eski yönetim karar vermişti ve bunu meclise getirmişlerdi. O dönem de belediye meclisinde muhalefet çoğunluktaydı. Doğal olarak reddedilecekti o karar tasarısı ama o sabah meclis üyesi 5 kişi gözaltına alındı ve bir oy farkıyla çoğunluk iktidar partisine geçmişti. Bu şekilde 18 taşınmazın devri ile bütçe dışı 50 milyon TL borçlanma yetkisi Belediye Başkanı’nın önüne geldi. Belediye Başkanı da bu şekilde o taşınmazların hepsini usulsüz yöntemlerle devretti. Biz tam da bu noktada belediyeye karşı yapılan bu talanın artık son bulması gerektiğini dile getirdik.” 

HERKESİN BELEDİYESİ OLACAK

Bütün bu yolsuzluklara, hırsızlıklara karşı el birliğiyle bu belediyeyi kalkındırma, Akdenizlileri hak ettikleri hizmet anlayışına kavuşturma dönemi olacağını vurgulayan Sarıylıdız, şunları ekledi: “Bizim yanımızda, arkamızda, kolumuzda bize destek veren koca Akdeniz halkları var. Halklarımızla birlikte bu süreci götüreceğiz. 5 yılın sonunda hizmetlerin fazlasıyla birlikte yerine koyduğumuzu, herkesin belediyesi yaptığımızı ve kapının herkese açık olduğunu göstereceğiz. Bu çerçevede yapmış olduğunuz ilk iş, söz verdiğimiz gibi belediye başkanlarımızın kapısını sökmek oldu. Halk da bunu çok güzel bir şekilde karşıladı. Çok güzel bir temsili hareket olduğunu söylediler. Bugün de, dün de gelen ziyaretçi sayısına baktığımızda bunu net bir şekilde gördük. Sabahtan beri halkımız sürekli yanımıza geldi ve geldiklerinde kapının sürekli açık olduğunu, ortada bir kapı olmadığını gördüklerinde de çok mutlu oldu. Bunu inşallah önümüzdeki süreç içerisinde sürekli hale getireceğiz.”