GÖRÜNTÜLÜ

Basel’de KNK’nin kuruluş yıl dönümü resepsiyonu

KNK’nin 25’inci kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Basel’de verilen resepsiyonda, KNK'nin kuruluş sürecinden bugüne kat ettiği aşama anlatılarak ulusal birliğin büyütülmesi gerektiği vurgulandı.

KNK'NİN 25. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ

Kurdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) 25’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla İsviçre’nin Basel kentinde resepsiyon düzenlendi.

Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi konferans salonunda verilen resepsiyona KCK Yürütme Komitesi Üyesi  ve aynı zamanda KNK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar, YNK, Goran, Suriye Birlik Partisi, PJAK, Avrupa Behtnahrin Süryani Meclisi’nden temsilcilerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Resepsiyonda yapılan konuşmalara Kürdiatan ulusal birliğinin bir an önce sağlanması çağrısı yapıldı.

Etkinlik, Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ardından KNK üyesi Ali Matur’un açılış konuşması ile başladı. Ali Matur, Kürt halkının birliğinin sağlanması için 25 yıl önce atılan adımın her geçen gün büyüdüğüne işaret ederek, “Kurdistan dört parçaya ayrılmış. Biz bu yapay sınırları tanımıyoruz, kabul etmiyoruz. KNK bünyesinde bulunan bütün yapılar ulusal birlik için çalışma yürütmelidirler. Biz birliğimizi sağlamalıyız. Kurdistan uğruna şehit düşenlerin anısına bağlı kalacaksak bu birliği sağlamalıyız” diye konuştu.

Bugün aynı zamanda Seyfo Soykırımı’nın yıl dönümü olduğunu hatırlatan Matur, “Kurdistan coğrafyasının bir rengi olan Süryanilere dönük yapılan bu katliamı lanetliyor, hayatını kaybedenleri saygı ile anıyoruz” dedi. 

ÖNDER APO KNK İÇİN CİDDİ EMEK VERDİ

Resepsiyonda KNK'nin kuruluşunu anlatan sinevizyon seyredildi. Sinevizyondan sonra KCK Yürütme Komitesi Üyesi  Zübeyir Aydar söz aldı. KNK’nin kuruluşunda yer aldığını belirten Aydar, bu sürecin nasıl olgunlaştığını anlattı. KNK’nin kuruluşunda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın büyük payı olduğunu söyleyen Aydar, süreci şöyle anlattı: “Biz milletvekilleri yurt dışına çıktığımızda bir arayışımız vardı. Önder Apo çağırdı, biz Şam’a gittik. Ulusal bir meclis için çalışma yapılmasını istedi. Biz Avrupa’ya döndük, çalışmalara başladık. Ciddi bir emek verildi. Mam Celal’in katkısı asla gözardı edilmemelidir. Oda ciddi destek verdi. Biz çalışmalarımızı sürdürürken Türk devletinin baskıları arttı. Biz tam ulusal kongre hazırlığı yaparken Önder Apo komplo ile Türkiye’ye teslim edildi. Biz çalışmalarımızı o ortamda yapamadık. Sonra Avukatlar İmralı’ya gidince Önder Apo durumu sormuş ve acilen Kurdistan Ulusal Kongresi’nin toplanmasını istemişti. İşte 25 yıl önce böylesi zorlu bir süreçte kuruluşunu gerçekleştirdik.” 

‘KÜRT BİRLİĞİNİ BÜYÜTMELİYİZ’

KNK’nin bugün uluslararası düzeyde Kurdistan’ın dört parçası için muhatap alınan bir kurum haline geldiğine işaret eden Zübeyir Aydar, “Biz hala bütün Kürt parti ve yapılarına sesleniyoruz. Gelin Kurdistan ulusal birliğini oluşturalım. Bugüne kadar defalarca  PDK’ye çağrı yaptık, bizzat ben görüştüm. Hiçbir zaman ulusal birliğe gelmediler. Başarılı çalışmalar da yürüttük. Lozan’ın 100. yılı nedeniyle birçok başarılı çalışma yürütüldü. Bundan sonra daha çok çalışmalıyız. Kurdistan ulusal birliğini daha da büyütmeliyiz” dedi.

Resepsiyona katılan siyasi partilerden YNK adına Hêjar Elî, Suriye Birlik Partisi adına Azad Osman, Goran Hareketi adına Refik Abdullah, İsviçre Kürt Enstitüsü adına Ali Şimşek, HDP eski Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Eziz Ehmedî, Avrupa Behtnahrin Süryani Meclisi adına Semir Gurco ve Şêx Musa da birer konuşma yaptı.

Etkinlikte İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Gernas Koçer’in bir kekliğin hikayesini anlattığı şiir ilgi gördü. YNK Üyesi Hêjar Eli’nin de Soranî lehçesinde okuduğu “Gerîla” şiiri beğeni aldı. Resepsiyona PJAK adına Hekîm Hîtutî, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya, KCDK-E Eşbaşkanlık Divan Üyesi Musa Farısoğulları ile çok sayıda kişi katıldı.

Etkinlik, müzik dinletisi ardından sona erdi.