Bayık: YNK kararını düzeltmeli

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, YNK’nin, uygulamaya soktuğu Tevgera Azadî’nin bürolarının kapatılması kararını düzeltmesi gerektiğini söyledi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Tevgera Azadî’ye yönelik kararın, YNK de dahil tüm Kürtlere zarar verdiğini belirterek, Kürtlerin arkasında Türk sömürgeciliğinin olduğu tuzaklara düşmemesi gerektiğini vurguladı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Medya Haber TV’de yayınlanan Ülkeden Özel programında Gazeteci Esra Mikyaz’ın sorularını yanıtladı. Bayık, Güney Kürdistan’daki gelişmeler ve bununla bağlantılı olarak YNK’nin Tevgera Azadî’nin bürolarını kapatmasıyla ilgili soruları yanıtladı.

TÜRK KONSOLOSUN SÖYLEDİKLERİ AÇIKTIR

Türkiye’nin Erbil Konsolosu Hakan Karaçay’ın Tevgera Azadî’yi hedef alan konuşmalarının her şeyi ortaya koyduğunu; olup biteni izah ettiğini; normal düşünen ve vicdanını yitirmemiş bir insanın çok rahat anlayabileceğini kaydeden Cemil Bayık, Türk devletinin bütün Kürtlerin esas düşmanı olduğunun altını çizdi. Diğer sömürgeci devletlerin Kürtlere yönelik politikalarının, esasen sömürgeci, soykırımcı, faşist Türk devletinin geliştirdikleri olduğunu belirten Eşbaşkan Bayık, “Bu açıdan Kürtler için esas düşman TC’dir. TC’nin Kuzey’de, Rojhılat’ta, Rojava’da, Başûr’da yaptıkları gözler önündedir. Kürtlüğe ait ne varsa ortadan kaldırmak istiyor. Bunu gizlemeyip açıkça söylüyor” dedi.

BUNU GÖREMEYEN KÜRTLER

Kürtler bunu gördüğünü, sadece kendilerini aldatıp Türk devletiyle dar ilişki geliştirerek çıkarlarını korumak isteyenlerin görmek istemediğini söyleyen Eşbaşkan Bayık, “Giderek bütün parçalarda ve yurt dışında Kürtler de Türk devletinin esas düşmanları olduğunu görüyor. Ulusal demokratik bilinç gelişiyor. Kürt halkının çıkarlarının Önder Apo ve PKK tarafından temsil edildiğini biliyorlar. Kürt siyaseti yürüttüğünü söyleyenlerin birçoğunun aslında ticaret yaptığını daha iyi görüyor. Bu gelişiyor ve bundan sonra da gelişecektir” şeklinde konuştu.

KARAR, YNK’YE UYGULATILIYOR

ABD’nin Kürt Özgürlük Hareketi’nin üç öncüsü hakkında aldığı kararın hemen ardından, üstelik PKK’nin kuruluş yıldönümü olan 27 Kasım’da YNK’nin Tevgera Azadî’ye yönelik kapatma kararı almasın her şeyi izah ettiğine dikkat çeken Bayık, şöyle devam etti: “Bu karar, belki de YNK’nin kararı değildir. Çeşitli güçlerin aldığı bir karardır ama YNK’ye uygulatılıyor. Bu kararın arkasındaki güçler böylesi bir kararı YNK’ye uygulatmakla aslında YNK’ye hizmet etmiyorlar.

HALBUKİ YNK’YE KARŞI BİR KARARDIR

Belki karar Kürt Özgürlük Hareketi’ne yönelikmiş gibi gösteriliyor ama esasta YNK’ye karşı bir karardır. YNK böylesi bir kararla zayıf düşürülmek isteniyor. YNK’nin buna dikkat etmesi, kendi güç kaynaklarına yönelmemesi gerekiyor. Eğer yönelirse en çok zarar görecek olan YNK’dir. Bu kararı alanlar bir taşla iki kuş vurmak istiyor. Güya PKK ve YNK’yi karşı karşıya getirerek hem PKK’ye hem de YNK’ye darbe vurmak istiyorlar. Bu amaçla bu karar geliştiriliyor. YNK’nin dar ve güncel çıkarlarla hareket etmemesi; böylesi bir kararın ne tür sonuçlara yol açacağını çok iyi anlaması gerekir.”

YNK GELENEĞİNE SAHİP ÇIKMALI

YNK’nin bir tarihi ve çıkış amacı olduğunu anımsatan Bayık, bu kararın ne tarihsel gerçekliğine, ne de çıkış amacına hizmet ettiğini söyledi. Mam Cemal ve İbrahim Ehmed’in Güney Kürdistan’daki çıkış amacına, yol açtığı sonuçlara; geliştirdiği mücadele ve ödediği bedellere, bunun Kürt siyasi hareketine kazandırdıklarına işaret eden Bayık, YNK’nin bu kararla aslında kendi tarihsel gerçekliğine, çıkışına, geleneklerine, amaçlarına zarar verdiğini vurguladı.

YNK’YE KAZANDIRMAZ, ZARAR VERİR

Özellikle Kürtlerin ve Ortadoğu’nun içerisinden geçtiği süreç dikkate alındığında ulusal birliğin, demokratik ilişkilerin  geliştirilmesinin elzem olduğunu belirten Bayık, şöyle sürdürdü: “YNK bunu esas almak yerine zarar veren bir karar uyguluyor. Bunun YNK’ye kazandıracağı herhangi bir şey yoktur. Zarar verir. Çünkü YNK son yıllarda ulusal tutumuyla Kürtler nezdinde epey bir itibar kazanmıştı. Yine PKK, Kürt Özgürlük Hareketi’yle içine girdiği ilişkiler buna hizmet etmiştir ama bu kararla ulusal birliğe, Kürt demokratikleşme ilişkilerine, bu temelde geliştirilecek demokrasi sistemine zarar veriyor. Bu, sömürgecilere hizmet eden bir karar. Böylesi bir kararın Kürtler tarafından normal görüleceğini düşünmüyorum. Hatta YNK’nin tabanı ve birçok kadrosunda da bu kararı normal görüp kabul edeceğini düşünmüyorum. Çünkü YNK’nin tabanı ve birçok kadrosu ulusal birliği, Kürtler arası demokratik ilişkilerin geliştirilmesini istiyor.

SORAN ALANI BUNU KABULLENMEZ

Soran alanı, yurtseverliğin güçlü olduğu bir alandır. Yine bu alandaki aydınların, yurtsever, demokratik ve sosyalist birikimleri var. Çok değerli aydınlar ortaya çıkmıştır. Benim dostum olan Şêrko Bêkes bunlardan biriydi. Kürt halkının çok büyük bir değeri ve kazanımıdır. Büyük ve özgürlüğe tutkulu bir şairdir. Kürtlerin ulusal demokratik birliğini, Kürt özgürlük mücadelesinin gelişmesini; özgür yaşamın, bireyin, toplumun Kürdistan’da geliştirilmesini isteyen çok değerli bir dostum ve aydındı. Böylesi aydınlar, yine yurtseverler böyle bir kararı kabul edebilirler mi? Sanmıyorum kabul etsinler. Çünkü onların gerçekliğine de terstir. Bu alandaki aydınların, yazarların, sanatçıların, akademisyenlerin, hatta basında çalışanların gerçeğine de terstir. Bu alandaki Kürt yurtseverliğine de terstir. Dikkat edelim; Soran alanı hiçbir dönemde sömürgecilere boyun eğmemiştir. Hep ayakta direnmiş, sürekli özgürlüğün sesi olmuştur.”

KDP’DEKİ YURTSEVERLER DE KABUL ETMEZ

KDP, Türkiye ile çok ilişki içerisinde olmasına ve bunun herkesçe bilinmesine rağmen KDP’deki birçok yurtseverin de böylesi bir kararı kabul etmeyeceğini bildiğini söyleyen Bayık, “Çünkü bu karar, YNK tarafından uygulanmasına rağmen Güney Hükümeti’nin aldığı bir karardır. İktidardaki güçlerin aldığı ve YNK’ye uygulattıkları bir karardır” dedi.

TÜRKİYE KÜRTLERİ ÇATIŞTIRMAK İSTİYOR

Bunun arkasında Türk devletinin olduğunu ifade eden Bayık, Türk Konsolosu’nun ‘bunlar yeterli değil, daha fazla kararların alınması gerekiyor’ diyerek hem memnuniyetini dile getirdiğini hem de teşvik ettiğini kaydetti. Türkiye gibi bir devletin temsilcisinin bu yönlü açıklamalarının herhalde Kürtlere hizmet eden açıklamalar olmadığını vurgulayan Bayık, “Alınan kararların, yapılanların Kürtlere zarar verdiğini gördüğü için böylesi açıklamalar yapıyor. Kürtlerin bütününün düşmanı olan soykırımcı Türkiye devleti Kürtler arasına nifaklar sokmak istiyor. Kürtlerin birliğini önlemeye, hatta birbirlerine karşı çıkarıp çatıştırmaya çalışıyor. Onun için bu kararı övüyor. Biz bunu daha da ileriye götürebiliriz diyerek umut veriyor” diye konuştu.

KÜRTLER TUZAKLARA DÜŞMEMELİ

Hiçbir sömürgeci gücün Kürtlerin birliğini, kendi aralarında demokratik ilişkiler geliştirip dayanışmasını istemediğini; sürekli Kürtleri parçalamaya, birliğini bozmaya ve çatıştırmaya çalıştığını kaydeden Bayık, Kürtleri bu temelde zayıf düşürerek kendi sömürgeci ve soykırımcı iktidarlarını sürdürmek istediklerini söyledi. Bayık, şunları belirtti: “Bugün Kürt Özgürlük Hareketi Ortadoğu’da önemli bir düzey kazanmış. Hem kendisi için hem de Ortadoğu halkları için önemli bir geleceği ortaya çıkarabilir. Kendisine biçilen tarihteki kefeni yırtıp atabilir. Bu olanağa kavuşmuş durumda. Tam da böyle bir süreçte Kürtlerin kendi ulusal birlikteliklerini, demokratik ilişkilerini geliştirerek Kürt demokrasisini büyüterek bu umudu daha da büyütmeleri gerekirken sömürgeciler arkasındaki güçler bunu önlemeye çalışıyor. Kürtlerin bunu görmesi, bu tuzaklara düşmemesi gerekir. Dar çıkarlarla hareket etmemeleri, ulusal çıkarları her şeyin üzerinde tutmaları gerekir. Bütün partilere kazandıracak budur. Buna aykırı davranan olursa hem kendisine hem de Kürtlere zarar verir.”

YNK KARARINI DÜZELTMELİ

YNK’nin kararını düzeltmesini salık veren KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, şunları söyledi: “YNK’deki yurtsever, demokrat, sosyalist kadroların, tabanın, Soran halkının bu kararı benimsemediğini ve benimsemeyeceğini ortaya koyması, Tevger’e sahip çıkması gerekir. Tevgera Azadî, eksiği ne olursa olsun bir Kürt partisidir. Sömürgeciler, Kürt partilerini kapatıyor, engelliyor. YNK’nin böyle bir görevi olamaz. YNK tam tersine demokratik ilişkileri Kürtler arasında ne kadar geliştirirse o kadar büyür. O kadar hizmet eder. Kendisi için de o kadar önemli sonuçlar yaratır. Tarihsel misyonuna uygun davranmış olur. Kendisinden beklenen de budur. Bu kararı düzeltmeleri gerekir. Bunu bütün halkımız da YNK’den istemelidir. Halk, Tevgera Azadî’ye sahip çıkıp Başûr, diğer parçalar ve yurt dışında, bu kararın YNK’ye, Başûr’a, bütün Kürt hareketine hizmet etmediğini, bunun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini ortaya koymalıdır.”