Colemêrg Barosu: Gever’de aileye işkence yapıldı

Gever’de Kurt ailesine yönelik baskındaki işkenceye dikkat çeken Colemêrg Barosu, olayın takipçisi olacağını duyurdu.

Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Yeni Mahallede, dün Kurt ailesinin yaşadığı eve baskın düzenleyen polisler, aileye işkence yaptı. Colemêrg Barosu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Gever'deki çok sayıda avukat, saldırıya ilişkin basın açıklaması düzenledi.

 Yüksekova Adliyesi önündeki eylemde konuşan Colemêrg Baro Başkanı Ergün Canan, baskın yapılan evin Colemêrg Barosu avukatlarından Ramazan Kurt ve ailesinin ikamet ettiği konut olduğunu belirterek, “Baskın esnasında yüzü maskeli özel harekatçılar, aile üyelerine yönelik ilk andan itibaren işkenceye varan şiddet eylemlerinde bulundu. Aynı polisler ev içerisinde uzun namlulu silahlarla rastgele ateş açıyor. Bu şiddet ve darp eylemleri sonucu aile üyelerinden 3 kişi hastaneye kaldırılmıştır. Yaşananlara ilk andan itibaren tanıklık ettik. Gerekli müdahalelerde bulunarak suç duyurularını yapmak üzere yaşananları tutanak altına aldık. Darp edilen aile üyeleri ifadeleri alınmak üzere karakola götürülmüş ve daha sonra serbest bırakılmışlardır” dedi.

'EV ARAMALARINDA İŞKENCE YAPILIYOR'

Son bir hafta içerisinde Colemêrg merkez ve ilçelerinde haksız ve hukuksuz ev aramalarının yanında işkenceye varan kötü muamelelerin söz konusu olduğuna dikkat çeken Canan, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşme ve belgelere işaret ederek iç hukukta işkencenin yasaklandığını belirtti.

 Canan, şöyle dedi:

 “İşkence ve kötü muamelede bulunan kolluk güçleri ve görevliler hakkında derhal gereği yerine getirilmelidir. Yargı mercilerince, işkence, insanlık dışı ve kötü muamele ile şiddet içeren eylemlere karşı etkin ve ivedi bir şekilde soruşturmanın yürütülmesi gerekiyor. Hukuki sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyuna saygıyla bildiririz.”