Fırat: Örgütlü öfke faşizmi yıkacak

PAJK Koordinasyon Üyesi Besta Fırat, kadınların örgütlenmiş öfkesinin faşizmi yıkacağını söyledi.

Kadın örgütlerinin sokak sokak, ev ev tüm kadınlara ulaşmaları, eğitim vermeleri ve örgütlemeleri gerektiğini vurgulayan PAJK Koordinasyon Üyesi Besta Fırat, şiddetin ancak örgütlenmiş bir eğitimle yok olabileceğini; örgütlenmiş öfke karşısında faşizmin de duramayacağını belirtti.

Stêrk TV’de Cuma günü yayınlanan ‘Rojeva Jin’ programına konuk olan PAJK Koordinasyon Üyesi Besta Fırat, 25 Kasım ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ vesilesiyle devlet politikaları, kadınların ortak mücadele düzeyleri ve geliştirdikleri yöntemler üzerine konuştu.

HER ANA YAYACAK MÜCADELE

Kendini hala ayakta tutmaya çalışan erkek egemen sistemi anlayabilmek ve çözebilmek için tarihe dönmek gerektiğini belirten Fırat, “Tarihte ilk sömürülen kadın oldu ve ilk şiddet kadına uygulandı. Bu şiddet üzerinden de erkek egemen sistemi kuruldu” dedi. Sistemin önce kadına, bununla beraber topluma saldırdığını kaydeden Fırat, bunun zamanla şiddet kültürüne dönüştüğünü söyledi. Fırat, şunun altını çizdi: “Bu oluşturulmaya çalışılan tecavüz ve şiddet kültürü ile sadece 25 Kasım’a sıkıştırılmış bir mücadele değil, her ana yayacak bir mücadele yöntemi gerekli.”

ŞİDDETE DAHA ÇOK SARILIYOR

Bugün Kürdistan’da her anlamda yoğun bir şiddet uygulandığını; sistemin kendini yaşadığı krizden çıkarmak ve ayakta tutabilmek için şiddete daha çok sarıldığını vurgulayan Fırat, her gün kadına saldırılar, kadın cinayetleriyle birlikte bedeni, fikri ve yaşamı üzerindeki tahakkümün varlığına dikkat çekti. Faşizmin geliştirdiği cinsiyetçilik yüzünden kadına yaşam alanı bırakılmadığını söyleyen Fırat, kadının buna olan öfkesinin artık görülebilir olduğunu kaydetti.

KAMPANYA DEVAM EDECEK

Kadının özgür iradesini ortaya çıkaran, özgürlük bilincine kavuşturan ve kadına yönelik şiddetin karşısında ilk duranın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunu hatırlatan Fırat, Öcalan üzerindeki tecrit şiddetinin, kadın üzerindeki tecritten bağımsız ele alınamayacağını söyledi. Kürt Kadın Hareketi olarak tecridi kırmak ve Öcalan şahsında şiddete karşı daha büyük mücadele vermek için yıl başında başlattıkları kampanyaya devam edeceklerini belirten Fırat, son bir yılda geliştirdikleri mücadelenin çok güçlü olduğunu ifade etti.

KADIN KONFERANSININ ÖNEMİ

Özellikle Uluslarası Kadın Konferansı’nın çok önemli olduğunu dile getiren Fırat, tüm kadınlara ulaşabilmenin uzun soluklu bir mücadele gerektirdiğini anımsattı. Fırat, işte bu konferansın umudun kapısını araladığını kaydederek, şunları ifade etti: "Her topraktan bir araya gelen kadınların Rêber Apo’nun geliştirdiği ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganı etrafında toplanmasını sağlayan ruh, mücadelenin kendisiydi.”

EV EV ÖRGÜTLENME

Kadın örgütlerinin sokak sokak, ev ev tüm kadınlara ulaşmaları, eğitim vermeleri ve örgütlemeleri gerektiğini söyleyen Fırat, şiddetin ancak örgütlenmiş bir eğitimle yok olabileceğini; örgütlenmiş öfke karşısında faşizmin de duramayacağını vurguladı.

PAJK Koordinasyon Üyesi Besta Fırat, son olarak devlet şiddetiyle yüz yüze kalan erkeklere de seslendi: "Sistem-köle ilişkisini iyi çözümleyerek, kendini değiştirip dönüştürerek kadınla yan yana mücadele etmeli.”