Halfeti'dekiler işkenceyi anlattı

Halfeti’de gözaltına alınanlardan 10 kişi daha serbest bırakıldı. İfade verenler, işkenceyi anlattı.

Urfa’nın Halfeti ilçesinde gözaltına alınanlardan 10 kişi daha Urfa Adliyesi'ne çıkarıldı. "Örgüte yardım yataklık etmek" iddiasıyla savcıya ifade veren Abdullah Buğa, Abdurrahman Çiftçi, Ahmet Yıldırım, Ali Zencirkıran, Kenan Yıldırım, Mehmet Kaçar, Mehmet Hayri Çiftçi, Mustafa Çiftçi, Müslüm Yıldırım ve Sinan Yıldırım “adli kontrol” talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. 
 
İŞKENCEYİ ANLATTILAR: FALAKA, BAĞLAMA, TEKME
 
Hakime ifade verenlerin tamamı “adli kontrol” talebini reddederek, serbest bırakılmalarını isterken, Mehmet Hayri Çiftçi ve Mustafa Çiftçi gözaltında işkenceye maruz kaldıklarını anlatarak, rapor için Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmelerini istedi. 

Hayri Çiftçi, ifadesinde şunları söyledi: "Emniyetteki ifadem doğrudur. Bana jandarma karakolunda işkence yapıldı. Üzerime basıldı, darp izli var. Cop vuruldu, parmaklarıma ve ayaklarıma vuruldu. Su döküp falakaya yatırdılar. Bu olaylar jandarma karakolunda oldu. Emniyette ise gözlerimi kapatıp, 2 kat yukarı çıkartıp cinsel organıma elektrik şok verdiler. Ellerimi ayaklarımı bağlayıp üzerime abandılar. İlgililer hakkında şikayette bulunacağım. Adli kontrol talebinin reddini talep ediyorum.” 
 
Mahkeme ise kayıtlara şu ifadeyi geçti: “Mahkeme gözleminde şüphelinin sağ omuzunda yaklaşık 10 cm kızarıklık olduğu görüldü.” 
 
Hayri Çiftçi'nin Avukatı Sevda Çelik Özbingöl ise, dosyada somut delil olmadığını adli kontrol talebinin reddedilmesini ve adli tıp raporu alınmasını istedi. 
 
Mahkemeye ifade veren Mustafa Çiftçi ise şunları kaydetti: "Emniyet ifadem doğrudur. Bana gözaltına işkence yapıldı. Gözlerimi bağladılar, elektrikle mi elle mi vuruldu bilmiyorum, ancak bel altım ağrıyordu. Jandarma karakolunda bana tekme tokat vurdular, kulağım ağrıyor. Bu duruma ilişkin şikayette bulunacağım. Adli kontrol talebinin reddini talep ediyorum." 
 
Çiftçi'nin avukatı Sevda Çelik Özbingöl, müvekkilinin kötü muamele gördüğünü belirterek, adli tıp raporu tutulmasını ve adli kontrol talebinin reddedilerek serbest bırakılmasını istedi. 
 
KARAR
 
Kararını açıklayan mahkeme, Kenan, Müslüm, Sinan ve Ahmet Yıldırım ile Mehmet Hayri Çiftçi hakkında haftada bir gün imza atma koşulu olarak adli kontrol uygulanmasına, Abdullah Buğa, Abdurrahman Çiftçi, Mehmet Kaçar, Mustafa Çiftçi ve Ali Zencirkıran hakkında adli kontrol talebine gerek olmadığına, yurt dışı yasağı getirilmesine karar verdi. 
 
Mahkeme, Mehmet Hayri Çiftçi ve Mustafa Çiftçi'nin adli tıp raporu talebinin delil toplama kapsamında olduğunu, soruşturma aşamasında delil toplama yetkisinin cumhuriyet savcısında olduğunu belirterek, talebi reddetti.   

1 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI
 
Halfeti olaylarında gözaltına alınanlardan 10 kişi dün adliyeye sevk edilmiş, 9'u serbest bırakılırken Abdullah Çiftçi ise sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, "örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla tutuklanmıştı.
 
Gözaltındakiler, 10'ar kişilik gruplar halinde adliyeye çıkarılmaya devam ediyor.